Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Γιατί το Χρηματιστήριο έφτασε εδώ;

Γιατί το Χρηματιστήριο έφτασε εδώ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βίωνε στους ρυθμούς της μετεκλογικής ευφορίας και των ελπίδων που δημιουργούσε η επερχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Στο θετικό κλίμα, είχαν συμβάλει τα εξαιρετικά κέρδη των εισηγμένων εταιριών για το 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023, αλλά και η επιβεβαίωση ότι, η τουριστική περίοδος θα πετύχαινε νέα ιστορικά ρεκόρ εσόδων και αφίξεων.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κορύφωσε στις 25/7/2023 (εδώ).

Την ημέρα εκείνη, η απόδοση από την αρχή του έτους έφτανε στο 44,8% (εδώ).

 

Λίγες μέρες αργότερα, ξεκίνησαν οι φοβερές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ η εικόνα της κυβέρνησης άρχισε να δείχνει αδύναμη. Οι τιμές των μετοχών, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, έκαναν μια μικρή διόρθωση, φυσιολογική μετά τη μεγάλη άνοδο που προηγήθηκε. Το “σενάριο” της ανόδου βασιζόταν στην επενδυτική αναβάθμιση, η οποία θα έφερνε κεφάλαια (για τα κεφάλαια που θα έδιωχνε δε γινόταν μεγάλη κουβέντα).

Στο τέλος του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1312,45 μονάδες, μόλις -2,45% από το υψηλό του Ιουλίου. Καθόλου άσχημα.

 

Τις επόμενες μέρες, σημειώθηκε μία πολύ αρνητική συγκυρία. Οι φονικές και καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, παράλληλα με τη “φυγή” κεφαλαίων λόγω της επενδυτικής αναβάθμισης, αλλά και της φυσιολογικής ρευστοποίησης κερδών, απ’ όσους περίμεναν την αναβάθμιση σαν ευκαιρία για τη λογιστικοποίηση των κερδών τους.

Η αγορά άρχισε να υποχωρεί, αλλά και πάλι, οι απώλειες ήταν ανεκτές.

 

Στις 19/9/2023, ο ΓΔ βρέθηκε στις 1219,92 μονάδες και η απόδοση από την αρχή του έτους, στο 32,05%

Την επόμενη, ένα διεθνές γεγονός, προκάλεσε πτώση στο σύνολο των διεθνών αγορών.

Ο Πρόεδρος της αμερικανικής FED κ. Powell, ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν, τα αμερικανικά επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά, αλλά στο μέλλον θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα, απ’ ότι έχει εκτιμηθεί και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ότι εκτιμούν οι αναλυτές (εδώ).

Την ίδια μέρα, στην ανακοίνωση των Οικονομικών Προβλέψεων της FED (εδώ), αναφέρεται ότι, κατά το 2024, αντί των τεσσάρων μειώσεων των επιτοκίων (συνολικού ύψους 1,00%) που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο, τελικά, εκτιμάται ότι θα γίνουν μόλις δύο, συνολικού ύψους 0,50%.

 

Από την ημέρα εκείνη, το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, δεν προέρχονταν μόνον από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό. Η αναστάτωση των διεθνών αγορών, επηρέαζε πλέον και την Ελλάδα και, μετά από πολύ καιρό, το τί συμβαίνει στο εξωτερικό, άρχιζε να επηρεάζει και τις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη (εδώ).

Παράλληλα με όλα αυτά, προστέθηκαν διάφορα ακόμη προβλήματα. Το -κατά τα φαινόμενα- κυριότερο, ήταν οι προγραμματισμένες αποεπενδύσεις του ΤΧΣ από τις τραπεζικές μετοχές, κάτι που απέσυρε κεφάλαια από την αγορά, για να αγοραστούν οι μετοχές του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα του “premium” που θα διεκδικήσει το ΤΧΣ και το οποίο θέλουν να αποφύγουν ή να μειώσουν οι αγοραστές.

Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του α’ εξαμήνου, που έδειξαν ότι, η πορεία των εταιριών είναι μεν καλή, αλλά δεν είναι τόσο καλή όσο είχε εκτιμηθεί ή είχε αφεθεί να εκτιμηθεί, ενώ σε πολλές εταιρίες εμφανίζονται προβλήματα δανεισμού και εξυπηρέτησης των τόκων.

Και βέβαια, στο Χρηματιστήριο, “η πτώση φέρνει γκρίνια” και προτρέπει τα ΜΜΕ να ανασύρουν τις απαισιόδοξες αναλύσεις που έχουν στα συρτάρια τους, ή να γράφουν αρνητικά άρθρα και να βγάζουν στην επιφάνεια (υπερτιμημένα) προβλήματα.

Η ζημιά που έγινε αυτές τις εβδομάδες, δεν είναι μόνο ζημιά στις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη, ή των μετοχών, αλλά και ζημιά σε ψυχολογία, σε momentum και στη φήμη του Χρηματιστηρίου, που μόλις είχε αρχίσει να προσελκύει κάποιους καινούργιους επενδυτές.

 

Από την Τρίτη, έως και την Πέμπτη, η αγορά αντέδρασε θετικά και κέρδισε περί το 6,4%, ενώ τα κέρδη είχαν φτάσει μέχρι και το 8,5%, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης.

 

Την Παρασκευή 13/10, η αγορά κερδίζει 25,8% από την αρχή του έτους.

Το πρόβλημα του Χρηματιστηρίου, στην παρούσα φάση, δεν είναι μόνον εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό.

Τα εσωτερικά προβλήματα, ξεπερνιούνται πιο εύκολα και με λιγότερες απώλειες.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα μπορούσε να εμφανιστεί, θα προερχόταν από το εξωτερικό. Και το πρόβλημα αυτό είναι τα επιτόκια και ο τρόπος που επιδρούν στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας (αλλά και όλων των οικονομιών) και στους μηχανισμούς και τις ισορροπίες του συνόλου των αγορών.

 

Είναι τα προβλήματα στα οποία αναφερόμασταν από πέρυσι, αλλά τα οποία άργησαν να εμφανιστούν.

 

Υπάρχει η εκτίμηση ότι, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί και να αντιληφθούμε το γιατί θα εξομαλυνθεί ή και το ποιές είναι οι πιθανότητες να εξομαλυνθεί, ή τί θα μπορούσε να γίνει, αν δεν εξομαλυνθεί.

 

Πάνω σ’ αυτό, θα γράψουμε στο σχόλιό μας της Δευτέρας.

 

Καλό Σαββατοκύριακο.

 

 

 

 

Στοιχεία χρηματιστηριακής αγοράς

 

Ημερήσιο Χρηματιστηριακό Δελτίο

Καθημερινές σελίδες χρηματιστηριακών ειδήσεων

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

 

Στοιχεία και πληροφορίες εισηγμένων εταιριών

Σελίδες στοιχείων ανάλυσης εισηγμένων εταιριών

 

 

 

Στοιχεία Σύνθεσης και Αποδόσεων Χαρτοφυλακίου

 

Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου

Πράξεις του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου κατά το 2023

Διαγράμματα και στατιστικά του Χαρτοφυλακίου
Ημερολόγιο Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, από έναρξη

 

Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση του Χαρτοφυλακίου σταθερών καταβολών.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text