Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημαντική αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου

Η σημαντική αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νομίζω το έχω ξαναγράψει, αλλά το επαναλαμβάνω.

Το Χρηματιστήριο είναι σαν το ποδήλατο. Για να κινηθεί το ποδήλατο, πρέπει να κάνεις πεντάλ. Αν δεν κάνεις πεντάλ, τουλάχιστον όσο χρειάζεται, το ποδήλατο χάνει ταχύτητα και ο ποδηλάτης και το ποδήλατο πέφτουν. Η δύναμη που το κάνει να πέσει, είναι η βαρύτητα.

Έτσι και στο Χρηματιστήριο. Για να σταθεί ή για να κινηθεί ανοδικά, θα πρέπει να μπαίνουν διαρκώς κεφάλαια στην αγορά (το να γυρνούν τα ίδια, μετά βίας το κάνουν να σταθεί λιγάκι στα ίδια επίπεδα, αλλά στο τέλος πέφτει). Αν δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια, οι τιμές πέφτουν. Η δύναμη που τις κάνει να πέσουν είναι το χρηματιστηριακό αξίωμα (που το χρησιμοποιούμε συχνά και καλά θα κάνετε να το καταλάβετε και να το συνειδητοποιήσετε) που λέει ότι: “Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει, ενώ συχνά, αρκετοί έχουν ανάγκη να πουλήσουν”. Δηλαδή, όταν δε μπαίνουν νέα κεφάλαια, η αγορά θα πέσει, επειδή πάντα θα έχουν ανάγκη να πουλήσουν για να καλύψουν άλλες ανάγκες τους.

 

Αυτό συνέβη χθες. Με την αξία των συναλλαγών στα € 63 εκατομμύρια, οι τιμές δε μπορούν να κρατηθούν. Κανένας λόγος βεβαίως, να ανέβουν.

Δείτε την εξέλιξη των συναλλαγών και των ΚΜΟ τους, εδώ και σε διάγραμμα, εδώ.

 

Χθες ασχολήθηκα αρκετά με τα όσα συμβαίνουν, αυτές τις μέρες, στη Μέση Ανατολή.

Εκτιμώ ότι, τόσον εγώ, όσο και πολλοί ακόμη και κυρίως οι αγορές, έχουμε υποεκτιμήσει τα γεγονότα.

Η ξαφνική επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν -μια επίσκεψη που, λόγω της ανατίναξης του νοσοκομείου στη Γάζα, ίσως απέτυχε πριν ακόμη ο κ. Μπάιντεν, αναχωρήσει από τις ΗΠΑ- δείχνει την κρισιμότητα των γεγονότων και τον γεωπολιτικό κίνδυνο που αναπτύσσεται -και πάλι- στην περιοχή μας. Βέβαια, τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή, μας αφορούν περισσότερο άμεσα απ’ ότι μας αφορούσαν τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Είναι σαφές ότι, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, επιδρούν στη χρηματιστηριακή αγορά. Και, ενδεχομένως, να επιδράσουν ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον.

 

Έτσι, ενώ μέχρι το καλοκαίρι, τα εξωτερικά γεγονότα δεν απασχολούσαν σημαντικά τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, τα πράγματα ανατράπηκαν και πλέον, “μέσα πάμε καλά, αλλά έξω δεν πάμε”.

 

Προσωπικά, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος εάν, κατά τις επόμενες εβδομάδες, ο ΓΔ συνεχίσει να κινείται γύρω από την περιοχή των 1.200 μονάδων. Αν το πετύχει αυτό, θα έχει ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια. Παράλληλα βέβαια, ουδείς αποκλείει την άνοδό του σε ανώτερα επίπεδα. Η αγορά, όσο και αν το ξεχνάμε μερικές φορές, ενισχύεται από τις ικανοποιητικές εξελίξεις στην οικονομία και στον επιχειρηματικό τομέα. Αυτό, αργά ή γρήγορα θα (ξανα)φανεί και στις τιμές.

 

Αν θέλετε να δείτε το μέγεθος της βλάβης στην αγορά, αυτούς τους τελευταίους μήνες, δείτε την εξέλιξη του μέσου κόστους των μετοχών (είναι σταθμισμένο μέγεθος και υπολογίζεται με βάση τον όγκο των συναλλαγών και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να αγοραστούν οι μετοχές αυτές), κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (ίσως μάλιστα και τον Αύγουστο) και συγκρίνετε τα στοιχεία αυτά με το μέσο κόστος Οκτωβρίου, ή τις χθεσινές τιμές. Δείτε εδώ.

 

Η σημερινή άνοδος (όπως τουλάχιστον εξελίσσεται μέχρι την 11:45 πμ), είναι λίγο “ξαφνική”, αλλά ξαφνιάζει ευχάριστα.

 

Θα επανέλθουμε με σύντομο σχόλιο το απόγευμα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text