Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά είναι πιθανό να εισέλθει στη δίνη των εξελίξεων της Μ. Ανατολής

Η αγορά είναι πιθανό να εισέλθει στη δίνη των εξελίξεων της Μ. Ανατολής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα είχα μια μακρά συζήτηση, με διεθνολόγο καθηγητή Πανεπιστημίου -συχνά τον βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα- σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Αφού περάσαμε από ιστορικές αναδρομές και από το τί σήμαινε για μας που ενηλικιωθήκαμε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η λέξη “Παλαιστίνη” και ο αγώνας των Παλαιστινίων για μια πατρίδα, τον ρώτησα κάτι απλό: “Και τώρα, τί θα γίνει; Υπάρχει λύση”.

Τον άκουσα να κομπάζει. Και να ομολογεί ότι, καθώς και οι δύο πλευρές, έχουν κάποιο (μικρό ή μεγάλο, ή μάλλον, μεγάλο) δίκιο, και καθώς ο φονταμενταλισμός και οι ακραίες φωνές, επικρατούν και στις δύο πλευρές, η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, είναι ο σκληρός πόλεμος και -κυρίως- η εξάπλωση ενός μεγάλου κύματος τρομοκρατίας, με το φόβο μιας ευρύτερης διασποράς της κρίσης και τελικά, του πολέμου.

Εμείς, ή καλύτερα, ο “άξονας” Ελλάδας - Κύπρου, είμαστε το τελευταίο όριο της ειρήνης σήμερα. Και εάν τα πράγματα εκτραχυνθούν, θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν -μικρές ή μεγάλες- επιπτώσεις και στη χώρα μας.

 

Όπως έγραφα και το πρωί, η αγορά μας, θα επηρεαστεί από όσα γίνονται και κυρίως όσα θα γίνουν. Ήδη επηρεάζεται. Όμως, σήμερα, η κατάσταση ελέγχεται και οι ακρότητες έχουν αποφευχθεί. Όμως, για πόσο; Και τί θα γίνει, καθώς -όπως όλοι παραδέχονται- δεν υπάρχει λύση;

 

Είναι βέβαια σαφές ότι, το 2023, δε μοιάζει με το 1973. Ούτε το πετρέλαιο παίζει πλέον το ρόλο που έπαιζε τότε, ενώ ούτε και τα “μπλοκ” κρατών, έχουν σχέση με το συνασπισμό μεταξύ των αράβων, σε εκείνη την περίοδο.
Η Μέση Ανατολή, είναι “μακριά” από τις ΗΠΑ και οι επιδράσεις των όσων γίνονται στην περιοχή αυτή, δεν επιδρούν πλέον τόσο πολύ στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, αν τα πράγματα “αγριέψουν”, θα συνεχίσει να είναι έτσι; Μάλλον όχι.

 

Η αγορά είχε, ήδη λίγο μετά το άνοιγμά της, μια ανεξήγητη “αναλαμπή” σήμερα. Αυτό έδωσε μια “ανάσα” αισιοδοξίας, αλλά και απομάκρυνε λίγο την καμπύλη του ΓΔ, από την καμπύλη του ΚΜΟ-200, η τιμή της οποίας ανεβαίνει με ρυθμό περίπου 1,3 μονάδες, κάθε μέρα (εδώ).

Καθώς, κατά τα φαινόμενα, οι αμερικανικές αγορές, θα κλείσουν σήμερα αρνητικά (δείτε εδώ), είναι πιθανό να έχουμε μια “δύσκολη” μέρα αύριο, αλλά και μια νέα πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από τον ΓΔ. Η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 1,13%.

 

Στη Γενική Συνέλευση της Jumbo, ο Απόστολος Βακάκης, έκανε ακόμη μία τοποθέτηση για το πώς βλέπει τα μακροοικονομικά της χώρας και σημείωσε ότι, στην εγχώρια αγορά διατηρούνται προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται χαρακτηρίζοντας μάλιστα γλαφυρά ότι “στην πραγματικότητα κινούμαστε με ρυθμούς ‘παραπληγικού σαλιγκαριού”. Παράλληλα, επεσήμανε την ευθύνη της αγοράς να προσαρμοστεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Ο κος Βακάκης εκτιμά ότι οι τάσεις αποπληθωρισμού είναι σαφείς παγκοσμίως, οι παραγωγοι συνεχώς προσπαθούν να μειώσουν τιμές, γεγονός που ήδη καταγράφεται σε μεγάλες αγορές, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα διατηρείται ισχυρή αντίσταση. “Μπορεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος αποσταθεροποίησης. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ή τη γενίκευση ενός πολέμου, ωστόσο είναι κερδοσκοπικό να διατηρείς τιμές υπό το φόβο ενός νέου κινδύνου. Δημιουργούμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να το λύσουμε”.

 

Αναφορικά με την πορεία της εταιρίας, ανακοινώθηκε ότι:

Η Διοίκηση επανέλαβε την εκτίμησή της, για αύξηση των πωλήσεων φέτος κατά +12% περίπου, για μείωση του μεικτού περιθωρίου μικρότερη από 200 μονάδες βάσης και αύξηση κατά +15% περίπου στα κέρδη του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλιστική αποζημίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας που αφορούν τα δυο καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω των πλημμυρικων φαινομένων.

 

Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων Σεπτεμβρίου 2023

Ελλάδα: Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +8% περίπου.

Συνολικά για το 9μηνο του έτους 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +18% περίπου σε σχέση με το 2022.

Κύπρος: Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά +6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά +15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 15% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το 9 του 2023 είναι αυξημένες κατά 15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 16% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

 

Στοιχεία χρηματιστηριακής αγοράς

 

Ημερήσιο Χρηματιστηριακό Δελτίο

Καθημερινές σελίδες χρηματιστηριακών ειδήσεων

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

 

Στοιχεία και πληροφορίες εισηγμένων εταιριών

Σελίδες στοιχείων ανάλυσης εισηγμένων εταιριών

 

 

 

 

Στοιχεία Σύνθεσης και Αποδόσεων Χαρτοφυλακίου

 

Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου

Πράξεις του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου κατά το 2023

Διαγράμματα και στατιστικά του Χαρτοφυλακίου
Ημερολόγιο Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, από έναρξη

 

Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση του Χαρτοφυλακίου σταθερών καταβολών.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text