Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Deutsche Bank: Overweight στις μετοχές το 2024 - Χαμηλές ακόμη οι αποτιμήσεις, έρχονται σημαντικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Deutsche Bank: Overweight στις μετοχές το 2024 - Χαμηλές ακόμη οι αποτιμήσεις, έρχονται σημαντικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Deutsche Bank: Overweight στις μετοχές το 2024 - Χαμηλές ακόμη οι αποτιμήσεις, έρχονται σημαντικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών το 2024, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, εμφανίζεται η Deutsche Bank τονίζοντας πως οι αποτιμήσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλές. Ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, προβλέπει ράλι άνω του 12% στην ευρωπαϊκή αγορά και 11%-20% στην αμερικάνικη. Όπως μάλιστα επισημαίνει, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι στα επίπεδα που βρισκόντουσαν στα βάθη της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, η Deutsche Bank σημειώνει πως για περισσότερο από έναν χρόνο, οι οικονομολόγοι διεθνώς έβλεπαν μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη και όταν η προσωπική κατανάλωση, το μεγαλύτερο συστατικό των δαπανών, έχει αυξηθεί, και τα πρότυπα δανεισμού, το βασικό κανάλι για τη μετάδοση υψηλότερων επιτοκίων, υποχώρησαν έντονα το περασμένο τρίμηνο.

Η τροχιά της μακροοικονομικής επιβράδυνσης έχει κρατήσει χαμηλά τον πήχη για εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, σημειώνει η Deutsche Bank. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη κινείται πάνω από την τάση, ο δομικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, λόγω των απότομων μειώσεων σε διάφορες συνιστώσες (εκτός από την ανεργία και το δολάριο), καθώς οι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάκαμψη μετά την πανδημία, χαλάρωσαν. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο εύρος που βρισκόταν πριν από την πανδημία χωρίς να απαιτείται βραδύτερη ανάπτυξη. Ωστόσο, η εμπειρία του πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και η προηγούμενη συνάρτηση αντίδρασης της Fed, δεν υποδηλώνουν μειώσεις επιτοκίων εκτός και αν πραγματοποιηθεί ύφεση, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα.

Παράλληλα, η κερδοφορία των εταιρειών αυξάνεται σταθερά, αν και οι αντιλήψεις της αγοράς παραμένουν υποτονικές. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του S&P 500 υποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, άγγιξαν τα χαμηλά στο δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν έντονα το 2023 για να φτάσουν σε νέο ιστορικό υψηλό έως το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αντιλήψεις της αγοράς παραμένουν αρνητικές, λόγω της ακόμα χαμηλής ανάπτυξης της κερδοφορίας σε ετήσια βάση και της χαμηλής ορατότητας των εισηγμένων στις μακροοικονομικές προοπτικές.

Αυτό μπορεί να αλλάξει, όπως εκτιμά η Deutsche Bank, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου των εισηγμένων, όταν η ετήσια αύξηση των κερδών αναμένεται να πλησιάσει το 10%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, το 2024, μια ήπια και σύντομη ύφεση στις ΗΠΑ συνεπάγεται 250 δολάρια κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρείες των ΗΠΑ (+10% αύξηση). Εάν ωστόσο η ανάπτυξη κινηθεί καλύτερα, με αύξηση του ΑΕΠ 2% για παράδειγμα, η οποία και έχει ξεπεραστεί σε κάθε ένα από τα τελευταία πέντε τρίμηνα, τα EPS θα κινηθούν στα 271 δολάρια (+19%).

Χαμηλές ακόμη οι αποτιμήσεις, οι στόχοι για το 2024

Η Deutsche Bank επιπλέον, δεν νομίζει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι υψηλές. Εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2%, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι της και αυτό τιμολογηθεί σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, η εύλογη αξία για τις μετοχές (P/Ε) είναι στο 18x, με εύρος 16x-20x, στο οποίο βρίσκονταν τα τελευταία δύο χρόνια . Εάν η αύξηση των κερδών συνεχίσει να ανακάμπτει, όπως και προβλέπει η ίδια, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν καλά υποστηριζόμενες γύρω από την κορυφή του εύρους αυτού.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για τα τέλη του 2024 για τον δείκτη S&P 500,  κατά την Deutsche Bank τοποθετείται στις 5.100 μονάδες, δηλαδή περίπου 12% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Το βασικό τα σενάριο για τα EPS παραμένει στα 250 δολάρια, αλλά ενσωματώνει μια ήπια σύντομη ύφεση της οποίας ο χρονισμός έχει μεταφερθεί για νωρίτερα στο έτος. Στο bullish σενάριο, όπου τα EPS θα κινηθούν στα 271 δολάρια, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα επεκταθούν κάπως, άρα ο στόχος για τον S&P 500 στα τέλη του έτους "ανεβαίνει" στις 5.500 μονάδες, έτσι τα κέρδη θα ξεπεράσουν το 20%.

Η γερμανική τράπεζα βλέπει παρόμοιες αποδόσεις στην Ευρώπη με αυτές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2024 και έτσι τηρεί στάση overweight. Ο στόχος για τα τέλη του 2024 στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 500 τοποθετείται στις 510 μονάδες από 458 μονάδες σήμερα, δηλαδή μια άνοδος της τάξης του 11% περίπου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Deutsche Bank: Overweight στις μετοχές το 2024 - Χαμηλές ακόμη οι αποτιμήσεις, έρχονται σημαντικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες υφέσεις, οι προσδοκίες ανάπτυξης της κερδοφορίας έχουν μειωθεί σημαντικά και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι στα επίπεδα που βρισκόντουσαν στα βάθη της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Επίσης, σε ό,τι αφορά της στρατηγική του 2024, η D.B. είναι underweight στις μετοχές της Ιαπωνίας, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση για της Αναδυόμενες Αγορές.

Γενικά, όπως τονίζει, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας ή ύφεσης, αναμένει ένα ήπιο και σύντομα sell-off μόνο.

Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές τοποθετήσεις, η γερμανική τράπεζα συστήνει για το 2024 ουδέτερη στάση στην Τεχνολογία, ενώ παραμένει overweight σε Τράπεζες και σε Κυκλικά Καταναλωτικά Αγαθά, καθώς ήδη αποτιμούν την ύφεση και αναμένεται να ωφεληθούν το περισσότερο από την ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια.

Παράλληλα, γυρίζει σε overweight τη στάση της για τα Βασικά Υλικά, ενώ παραμένει ουδέτερη σε Βιομηχανία και Ενέργεια. Τέλος, παραμένει underweight στις αμυντικές μετοχές μέχρι οι φόβοι για ύφεση συνοδευτούν με πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text