Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Nagel (ΕΚΤ): Πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων – Εχουμε δύσκολο δρόμο

Nagel (ΕΚΤ): Πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων – Εχουμε δύσκολο δρόμο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Nagel (ΕΚΤ): Πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων – Εχουμε δύσκολο δρόμο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται ακόμα στο σημείο που θα της επέτρεπε να σκέπτεται τη μείωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.

«Θα ήταν πρόωρο να μειώσουμε τα επιτόκια σύντομα ή να κάνουμε εικασίες για τέτοια βήματα», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης την Τρίτη στη Λευκωσία. «Δεν είναι μόνο το επίπεδο των επιτοκίων που έχει σημασία, αλλά και οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η κύρια επίδραση της σύσφιγξης της πολιτικής στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει πιθανότατα ολοκληρώσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της και θα διακόψει για δεύτερη συνεχή φορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, παρότι η αγορά στοιχηματίζει σε μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μια ακόμη αύξηση είναι πιθανή και ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν μειώσεις.

Αυτό το σενάριο υποστήριξε και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernandez de Cos, ο οποίος μίλησε νωρίτερα σήμερα στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει δραματικά από το υψηλό του 10,6% πέρυσι στο 2,9% τον Οκτώβριο, ωστόσο οι policymakers έχουν τονίσει ότι το τελευταίο χιλιόμετρο προς τον στόχο του 2% θα διαρκέσει περισσότερο και ότι οι επιδράσεις της βάσης θα ωθήσουν πράγματι προς τα πάνω την αύξηση των τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

«Ενώ ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Nagel. «Οι αποπληθωριστικές επιδράσεις της πτώσης των τιμών της ενέργειας έχουν ατονήσει και εξακολουθούμε να απέχουμε σημαντικά από το επίπεδο-στόχο μας. Και αναμένουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, με σκαμπανεβάσματα στον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον».

Εν τω μεταξύ, η ήδη ασθμαίνουσα οικονομία αρχίζει τώρα να αισθάνεται τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιγξης. Παρότι ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί, οι πρώτες ρωγμές ήδη φαίνονται: Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και οι απαισιόδοξες έρευνες για τις επιχειρήσεις καθιστούν μια ύφεση όλο και πιο πιθανή. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα γλιτώσει οριακά από μια τέτοια μοίρα και θα καταγράψει στασιμότητα το τρέχον τρίμηνο.

Πάντως, ο Nagel δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα αποφύγει μια «σκληρή προσγείωση». «Η σφιχτή αγορά εργασίας, τα χαμηλά επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ζωηρή επενδυτική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια “ήπια προσγείωση”», δήλωσε.

Τέλος, ο Nagel  απηύθυνε έκκληση για συνεργασία της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική,  καλώντας τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες, καθώς τα μέτρα για την καταπολέμηση των πρόσφατων κρίσεων καθίστανται λιγότερο αναγκαία.

Πηγή: moneyreview.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text