Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Bitcoin: Επέστρεψε με μια έκρηξη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Bitcoin: Επέστρεψε με μια έκρηξη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bitcoin: Επέστρεψε με μια έκρηξη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Με τον υπερτριπλασιασμό της αξίας του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο στα 52.000 δολάρια από τον Νοέμβριο του 2022, επέστρεψε από την αρχή του 2024 το bitcoin.

Εκείνη η χρονιά σημαδεύτηκε από την υψηλού προφίλ κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, η οποία προκάλεσε κρίσεις ρευστότητας σε αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις κρυπτογράφησης.

Μετά τα κέρδη του bitcoin το 2023, οι επενδυτές επέστρεψαν μαζικά τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά από την ακμή του 2021, με βάση τα στοιχεία της CoinMarketCap.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, η προσφορά του bitcoin είναι περιορισμένη και αναμένεται να κορυφωθεί το 2040, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης τιμών για τα κρυπτονομίσματα.

Οι ροές χρημάτων στο bitcoin έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη κυκλοφορία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν απευθείας στο κρυπτονόμισμα και τα οποία διευκόλυναν τους μικροεπενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στο περιουσιακό στοιχείο. Η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί σχεδόν 13% από τις 10 Ιανουαρίου, όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο» φως στις επενδυτικές εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν τέτοια αμοιβαία κεφάλαια.

Ολοταχώς για το ιστορικό υψηλό

Βέβαια, απέχει από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά παράγοντες του κλάδου που μίλησαν πρόσφατα στο CNN αναμένουν ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει φέτος και ότι η κορυφή αυτή μπορεί να «πατηθεί» και να ξεπεραστεί.

Μέρος της ανοδικής τάσης οφείλεται στο επερχόμενο «halving» του bitcoin – ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του που μειώνει αυτόματα στο μισό το ποσοστό των νέων νομισμάτων που εισέρχονται στην κυκλοφορία, ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

«Κάθε halving έχει ιστορικά οδηγήσει σε κάποιου είδους ανοδική δράση των τιμών», εξήγησε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Gareth Rhodes, πρώην αναπληρωτής επιθεωρητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η πρόσφατη άνοδος του bitcoin, ωστόσο, δεν θα έχει αλλάξει μια δυσάρεστη αλήθεια για τους επενδυτές: το περιουσιακό στοιχείο είναι επικίνδυνο, επιρρεπές σε άγριες διακυμάνσεις της αξίας του και εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών.

Τον Ιανουάριο, πριν εγκρίνει τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin, ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, δήλωσε στο X: «Ένας αριθμός σημαντικών πλατφορμών και κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων έχουν καταστεί αφερέγγυοι ή/και έχουν χάσει την αξία τους. Οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικό κίνδυνο».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text