Αρχική | Εταιρίες | Ενέργεια | Πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά

Πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά

Στο σχήμα βάση του οποίου θα προχωρήσει η ανάθεση των ανεμολογικών ερευνών και βυθού φαίνεται πως έχει καταλήξει το υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου- την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα θα προβλέπεται η δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και της ΕΔΕΥΕΠ. Στόχος είναι να προχωρήσει στη συνέχεια, ιδανικά εντός του έτους, ο διαγωνισμός των ανεμολογικών ερευνών και βυθού και ένα χρόνο μετά ο ανάδοχος να ξεκινήσει τις μελέτες.

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) θα προσφέρονται σε ένα data room όλα τα σχετικά στοιχεία στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, «έτσι ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προ-διαγωνιστικές διαδικασίες και μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου να συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και για τις τεχνολογίες που θα εφαρμόσουν. Έτσι, θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και τις περιβαλλοντικές άδειες, το νωρίτερο δυνατόν».

Εκτιμάται πως σε μια διετία από τώρα εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα είναι «έτοιμες» οι προαναφερόμενες μελέτες. Όμως τα βήματα μέχρι την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το μεγάλο ζητούμενο είναι η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών. Άλλωστε πριν ένα μήνα είχε πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία μια συνάντηση εκπροσώπων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο κλάδο, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το άλλο ζήτημα είναι η ανάπτυξη του δικτύου.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στο επικαιροποιημένο αναπτυξιακό πλάνο του, τον περασμένο Ιανουάριο, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή υπεράκτιων έργων συνολικής ισχύος 2 GW, σε 5 περιοχές: Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας), Κρήτη, Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος), Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) και Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή).

Όπως ανέφερε χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Αλεξάνδρα Σδούκου στο WindEurope Annual Event Bilbao 2024 η αιολική ενέργεια, παραγόμενη από χερσαίες και υπεράκτιες μονάδες, έχει μεγάλη αξία για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Πέραν του ενεργειακού, όμως, αποτελεί και σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα με την κα Σδούκου η Ελλάδα αναμένει άνω των 7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη 7ετία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1.9GW ως το 2030. Υπογράμμισε δε, πως χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές (λιμάνια, ναυπηγεία) που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταστεί κόμβος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε όλη τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκτίμησε πως ελληνικές εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού ή και κατασκευών μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε όλη την περιφέρεια στο νέο αυτό κλάδο. «Αυτή η σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία πρέπει να αντανακλάται στις πολιτικές μας και να λαμβάνουν υπόψη τέτοιες παραμέτρους στην αξιολόγηση νέων επενδύσεων και έργων», πρόσθεσε.

Δημήτρης Αβαρλής

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text