Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό των 2 δισ., ο νέος διαγωνισμός στην Ψυτάλλεια, η ενέργεια και οι νέες συμφωνίες

ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό των 2 δισ., ο νέος διαγωνισμός στην Ψυτάλλεια, η ενέργεια και οι νέες συμφωνίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό των 2 δισ., ο νέος διαγωνισμός στην Ψυτάλλεια, η ενέργεια και οι νέες συμφωνίες

Με ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ στην τρέχουσα δεκαετία η ΕΥΔΑΠ στοχεύει στην εξασφάλιση υπεραξιών από την ενέργεια για τη μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού και την προστασία του φυσικού πόρου, με σειρά συνεργασιών αλλά και ολοκλήρωση πάνω από 175 projects που ήδη τρέχουν εσωτερικά στην εταιρεία.

Στο πλαίσιο πραγμάτωσης των παραπάνω στόχων αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της, η ΕΥΔΑΠ που παρέχει το καλύτερο νερό ποιοτικά στην Ευρώπη και το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως προωθεί την είσοδο της σε νέες αγορές όπως το ανακυκλωμένο νερό και η ενέργεια.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΑΑ, την Helleniq Energy, έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Lamda Development για το Ελληνικό και προωθεί μέσω συνεργασίας με την περιφέρεια όπου χθες ο κ. Σαχίνης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά για τη δημιουργία 25 κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε πάρκα και άλση στην Αττική, με ταυτόχρονη παροχή ανακυκλωμένου νερού για τα 25 πάρκα.

 

Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής επίσκεψης στην Ψυτάλλεια η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την επόμενη μέρα της μέσω της ανάπτυξης των αυτόνομων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής νερού για άρδευση και βιομηχανική χρήση με στόχο να αντικαταστήσει το πόσιμο νερό που σήμερα χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες καταναλωτών, της ανάπτυξης στην ενέργεια και τον σχεδιασμό των βέλτιστων επενδύσεων στην Ψυτάλλεια, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου νερού και της αύξησης της αξίας των υποπροϊόντων που παράγονται όπως η λάσπη ή αργότερα ο φώσφορος.

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά νερού που εξυπηρετεί το 40% του Ελληνικού Πληθυσμού, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατ. κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατ. κατοίκους, λειτουργεί & συντηρεί 4 Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.

Επίσης, διαθέτει 4 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. & 3 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων   (Κ.Ε.Λ.) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ. και 1,1 εκατ. m3 μέση ημερήσια παροχή νερού & 724.000 m3 μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων. Τέλος παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκατ.€ με βάση τα στοιχεία του  2022.

Επιπρόσθετα στο επενδυτικό της σχέδιο των 2 δισ. εντάσσονται τα έργα στην Ανατολική Αττική ~ €900 εκατ., εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και τρέχει έργα μετασχηματισμού που περιλαμβάνουν δημιουργία έξυπνου δικτύου και τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας ~ €350 εκατ. και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών ~ €400 εκατ. καθώς και άλλα έργα αποχέτευσης ύψους  €200 εκατ.

Όπως σημείωσε χθες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης «Είμαστε πολύ περισσότερα, από μια εταιρεία ύδρευσης. Έχουμε το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο, (δίκτυα όπως ο ΑΔΜΗΕ στο ρεύμα), το δίκτυο πόλης, (όπως ο ΔΕΔΔΗΕ), και ταυτόχρονα την πώληση του νερού στην Αττική (όπως η ΔΕΗ). Και ταυτόχρονα έχουμε τα δίκτυα αποχέτευσης, και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, που μπορούν και ανακυκλώνουν το νερό υποκαθιστώντας με αυτό το πολύτιμο πόσιμο νερό, που σήμερα χρησιμοποιείται για βιομηχανική χρήση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τη δημιουργία αγωγού που θα την τροφοδοτεί με ανακυκλωμένο νερό από το ΚΕΛ Θριάσιου με στόχο την κατά το ήμισυ μείωση της κατανάλωσης σε πόσιμο νερό καθώς η Helleniq Energy καταναλώνει το 1% του νερού της ΕΥΔΑΠ και αν χρησιμοποιήσει το ανακυκλωμένο νερό, μπορεί να μειωθεί στο 0,5% η κατανάλωση πόσιμου νερού.

Στο ίδιο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της η εταιρεία σύμφωνα με τον κ. Χ. Σαχίνη διεξάγει συζητήσεις  με το ΔΑΑ για τη συνεργασία του με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Κορωπί, ώστε να προωθεί εκεί τα λύματα και να παίρνει ανακυκλωμένο νερό αντικαθιστώντας το μικρό ΚΕΛ που έχει σήμερα.

Όσον αφορά την πρόιταση προς την περιφέρεια για τα 25 πάρκα αυτή αφορά στην προώθηση της τεχνολογίας Sewer Mining που αποτελεί μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που ήδη έχει λειτουργήσει η εταιρεία στο ΚΕΡΕΦΥΤ στη Μεταμόρφωση και στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται  και ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος του ΚΕΛΨ από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της στην Τσιμεντοβιομηχανία κάτι που θα μειώσει τα έξοδα της εταιρείας και θα δημιουργήσει παράθυρο για νέα έσοδα καθώς σήμερα η ΕΥΔΑΠ καταβάλει 1 εκατ. ευρώ για τη λάσπη που δίνει στον ανάδοχο ως απόβλητο, ενώ αν χαρακτηριστεί εναλλακτικό καύσιμο θα μπορεί να την πουλάει στην αγορά.

Στο περιθώριο της παρουσίασης ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, που σήμερα καλύπτει το 20% των ενεργειακών  αναγκών της ΕΥΔΑΠ από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά. Σημείωσε δε ότι για να αποφασισθεί τι μείγμα επενδύσεων και δραστηριοτήτων πρέπει να επιλεγεί αλλά και τι δυνατότητες υπάρχουν έχει ήδη ανατεθεί σχετική μελέτη στην Deloitte τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν σε  τρεις μήνες και θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα επενδύσει και θα αναπτυχθεί η ΕΥΔΑΠ  στην ενέργεια.

Η Ψυτάλλεια και ο νέος διαγωνισμός

Όσον αφορά στην Ψυτάλλεια μετά τη σύμβαση του 2022 για τη λειτουργία και συντήρηση της υποδομής στην Ψυττάλεια με την κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ για 5+1 έτη και αναγνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο ΚΕΛ έχει ολοκληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησης, που  σύμφωνα με τον Κ. Βουγιουκλάκη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, αποτελεί «ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο 2024 για την ανάθεση σε διεθνή οίκο μελετών με εξειδίκευση στην ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να σχηματιστεί μια νέα πρόταση.

Στόχος είναι η βελτιστοποίηση αξιοποίησης ιλύος και προϊόντων επεξεργασίας (βιοαερίου, βιομεθανίου, ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ), άλλα έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης (βιοαέριο, φωτοβολταϊκά), η βέλτιστη παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού, έργα αναβάθμισης για συμμόρφωση με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η επέκταση της δραστηριότητας στην ενεργειακή εκμετάλλευση στερεών αποβλήτων

Η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 365 εκατ. ευρώ στη δεκαετία στον τομέα της αποχέτευσης και ειδικότερα για την επέκταση - κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε νέες περιοχές, για έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης (αντικαταστάσεις αγωγών, αναβαθμίσεις Α/Σ), για αναβάθμισης ΚΕΛ και για την ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης και ΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκλάκη οι προκλήσεις εστιάζονται στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κ.λπ.), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ αλλά και στην εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) είναι  ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Σήμερα τα 700.000 κυβικά νερού που επεξεργάζεται το Κέντρο της Ψυττάλειας, επιστρέφει καθαρό στη θάλασσα. Στόχος της εταιρείας είναι να βρει τρόπους για τη διοχέτευσή του στην αγορά ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, εξοικονομώντας αντίστοιχη ποσότητα πόσιμου νερού.

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί συνεχίζεται η επεξεργασία των λυμάτων στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης στις οποίες συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς. Στη συνέχεια τα πρωτοβάθμια επεξεργασμένα λύματα υφίστανται προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με το σύστημα της ενεργού ιλύος για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου και τη σημαντική ελάττωση του φορτίου αζώτου.

 

Πηγή: Αντιόπη Σχοινά - liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text