European Policy Center: Ουραγός η Ελλάδα στα δημόσια οικονομικά - Μη βιώσιμη η κατάστασή της
Στην τελευταία θέση κατατάσσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας η «δεξαμενή εγκεφάλων» των Βρυξελλών European Policy Center (EPC), σε έκθεσή της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και η οποία βασίζεται σε δείκτη στον οποίο συνυπολογίζονται έξι βασικές παράμετροι: το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα, ο τρόπος διακυβέρνησης / διαφθορά και οι κρατικές δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Στην κατηγορία των ισχυρότερων οικονομιών, σύμφωνα με την κατάταξη του EPC, βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία. Ακολουθεί ομάδα χωρών με πολύ καλές επιδόσεις, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, ενώ μέτρια θεωρείται η οικονομική κατάσταση της Μ. Βρετανίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.
Σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη» βρίσκονται οι οικονομίες της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Ισπανίας, ενώ στην κατηγορία των «μη βιώσιμων» οικονομιών, βρίσκονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
"Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση αλλά παράλληλα είναι η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις σε σχεδόν όλα τα πεδία που διαμορφώνουν το δείκτη", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του EPC.
Πιο αναλυτικά, με βάση τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών χωρών στους έξι τομείς που διαμορφώνουν τον δείκτη βιωσιμότητας ισχύουν τα εξής:
- Ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία διετία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (-1,75%) και ακολουθούν η Λετονία και η Ισπανία. Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έχουν η Πολωνία και η Εσθονία.
- Η Ιρλανδία έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα την τελευταία διετία (11,9%) και ακολουθεί η Μ. Βρετανία (11%) και η Ελλάδα με μέσο όρο διετίας 9,6% του ΑΕΠ.
- Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό χρέος (124,9% του ΑΕΠ) και ακολουθεί η Ιταλία (118,2%) και το Βέλγιο (99%).
- Η Βουλγαρία παρουσιάζει τον χαμηλότερο δείκτη ανταγωνιστικότητας (4,02) και ακολουθούν η Ελλάδα (4,04) και η Λετονία (4,06).
- Η Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εμφανίζουν το υψηλότερο επίπεδο διαφθοράς.
Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε την πλήρη έκθεση του European Policy Center (αρχείο PDF στο άνω δεξί μέρος της σελίδας με τίτλο "European Economic Sustainability Index - June 2010")

- Συλλεκτικό ιστορικό λεύκωμα για τα 125 χρόνια του Χρηματιστηρίου της Αθήνας - έκδοση 2001 (δωρεάν e-book)
- Βιογραφικό Σημείωμα - Δημήτρης Δημόπουλος
- ΚΕΠΕ: Οι Επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στις Ελληνικές Τράπεζες
- Μελέτη ΚΕΠΕ: “Πρόσφατες εμπειρίες και εξελίξεις για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα”
- Λεύκωμα της ΕΛΣΤΑΤ: Απογραφές Πληθυσμού 1821 - 2021
- Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που στηρίζει το αίτημα Μητσοτάκη για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
- Τεχνική Ανάλυση - Ένα Πρακτικό Εγχειρίδιο, του Δημήτρη Δημόπουλου - Νέα κυκλοφορία - Δωρεάν προεπισκόπηση
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 23/11/2018
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο