Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Χρηματιστήρια: Πουλάμε τον Μάιο και φεύγουμε;

Χρηματιστήρια: Πουλάμε τον Μάιο και φεύγουμε;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήρια: Πουλάμε τον Μάιο και φεύγουμε;

Με την πιθανολογούμενη ημερομηνία μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, να μετακινείται πλέον από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο, τα δεδομένα των αγορών μεταβάλλονται αισθητά. Από τις αρχικές προβλέψεις για τέσσερις μειώσεις εντός του 2024, περάσαμε στις τρεις, μετά στις δύο και τώρα στη μία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ταυτόχρονα αρχίζουν να διατυπώνονται απόψεις που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων από την πλευρά της Fed.

Οι τράπεζες και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, υπολόγιζαν ότι το Q1 θα έκλεινε στις ΗΠΑ με οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Οπότε η ανακοίνωση της αύξησης του ΑΕΠ κατά μόλις 1,6% τους αιφνιδίασε. Ειδικά όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3,4% σε ετησιοποιημένη βάση μέσα στο προηγούμενο Q4. Ανατροπή των προσδοκιών, εμφανίστηκε όσον αφορά και την εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού. Ο δείκτης προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, μέσα στο Q1 του 2024 αυξήθηκε κατά 3,4%, από 1,8% που είχε αυξηθεί μέσα στο Q4 του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία χαρακτηρίζεται αφ’ ενός από αδυναμία ανάπτυξης και αφ’ ετέρου από επίμονο πληθωριστικό κύμα. Οπότε διατηρείται η εικόνα του αυξημένου κόστους χρήματος και η πίεση πάνω στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Επαληθεύοντας όσους έλεγαν ότι ο σύγχρονος πληθωρισμός, δεν αντιμετωπίζεται μέσω της μονοδιάστατης αύξησης των επιτοκίων. Όπως ανέφερε άλλωστε πρόσφατα και ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες, οι πόροι που θα απαιτηθούν για την πράσινη μετάβαση και η ανασυγκρότηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του παγκόσμιου εμπορίου ασκούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Τι θα περιμέναμε στις αγορές; Υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών και περαιτέρω άνοδο των τιμών του χρυσού. Ωστόσο, προς το παρόν ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης της Wall ο Street S&P 500, επανέκαμψε δυναμικά πάνω από τις 5000 μονάδες προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 5100 μονάδων. Ενώ αντίθετα η τιμή του χρυσού που βρίσκεται στα $2349/oz, παραμένοντας σε απόσταση από την υψηλότερη τιμή του 2024, που καταγράφηκε στα $2448/oz.

Ταυτόχρονα η τεχνική ανάλυση για τον S&P 500 έχει δώσει ισχυρό αγοραστικό σήμα (strong buy), όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.Αντίθετα, η τεχνική ανάλυση του συμβολαίου Χρυσού του Ιουνίου ’24 (GCM4), εγκατέλειψε το αγοραστικό της σήμα και κινείται στην ουδέτερη ζώνη (neutral).

Από τις μετοχές που διαμορφώνουν την τάση της Wall Street, η Tesla (TSLA) συγκράτησε τις απώλειες της, αφού τα αδύναμα αποτελέσματα διασκεδάστηκαν από τις νέες εξαγγελίες, η Alphabet/Google (GOOGL) και (GOOG) εκτοξεύτηκε στο +10%, η Nvidia (NVDA) ξαναπλησίασε τα $880, ενώ η Facebook (META) μετά από την πτώση της κατά 10% δείχνει να ισορροπεί πάνω από τα $440.

Όσον αφορά τον χρυσό, όπως είχαμε αναλύσει εδώ, o επικεφαλής αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της HSBC, σε έκθεση του είχε αναφέρει ότι στην αγορά χρυσού συμμετέχουν εκτός από τους κλασσικούς παίκτες, όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η Κεντρική Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αρκετοί νέοι traders που δεν ενδιαφέρονται για τον χρυσό “per se”. Οι traders είτε ακολουθούν την ανοδική τάση και μόνο, είτε προβαίνουν σε αντιστάθμιση κινδύνου, το λεγόμενο hedging δηλαδή. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τη HSBC, πιθανότατα να έχει δημιουργήσει μια προσωρινή στρέβλωση στην αγορά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας ξαφνικής αποσυμπίεσης της ζήτησης, που θα οδηγήσει σε απότομη υποχώρηση των τιμών του χρυσού.

Παράλληλα σε πρόσφατη έκθεση της Bank of America, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο χρυσός είναι υπεραγορασμένος σε αντίθεση με τα ομόλογα τα οποία είναι “underweight”. Και μέσα από αυτήν την οπτική, εκτιμούσαν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μετακίνηση κεφαλαίων από τον χρυσό προς τα ομόλογα κυρίως λόγω της υψηλής επιτοκιακής απόδοσης των τελευταίων. Και όπως ανέφερε η Μαίρη Βενέτη σε πρόσφατο άρθρο της εδώ, οι αποδόσεις των κοντινών λήξεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν, με την απόδοση της 2ετίας να διαμορφώνεται στο 5%.

Με τον μήνα Μάιο να βρίσκεται προ των πυλών, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που εκτιμούν ότι η κλασσική αγγλοσαξονική χρηματιστηριακή ρήση “Sell in May and Go Away”, δηλαδή να πουλήσουμε τον Μάιο τις μετοχές μας και να εγκαταλείψουμε τα χρηματιστήρια, επανέρχεται στο προσκήνιο. Ειδικά σήμερα που η πορεία των δίδυμων μακροοικονομικών δεδομένων όπως είναι ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ, είναι προβληματική.

Ωστόσο, με βάση τα ιστορικά δεδομένα, όπως καταγράφονται στο συγκεντρωτικό γράφημα των αποδόσεων του S&P500 από το 1950 μέχρι σήμερα, της Ritholz Wealth Management, ο Μάιος είναι πράγματι πτωτικός, αλλά η διατήρηση των θέσεων μέχρι το τέλος του έτους αποδεικνύεται κερδοφόρα επιλογή.Και όπως παρατηρούμε και στο ακόλουθο γράφημα, η μέχρι στιγμής απόδοση του S&P 500 μέσα στο 2024 κινείται μέσα στο εύρος των μέσων όρων.
Πώς είναι ο Μάιος του 2024; Σίγουρα είναι επιβαρυμένος από τα στοιχεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, που παρακολουθεί σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα όμως, πίσω από τις βασικές οικονομικές και χρηματιστηριακές ειδήσεις, υπάρχουν και κάποια άλλα μεγέθη που τρομάζουν. Το πρώτο είναι το $1 τρισεκ. που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους τους μέσα στο Q1 του 2024. Και το δεύτερο είναι το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, που πλησιάζει το 6,5%.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text