Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Γιατί πούλησε ο Απόστολος Βακάκης - Μια διαφορετική οπτική

Γιατί πούλησε ο Απόστολος Βακάκης - Μια διαφορετική οπτική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καταπιάστηκα με το άρθρο για τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων (δείτε εδώ) και καθυστέρησα σημαντικά το μετασυνεδριακό σχόλιο. Ζητώ συγνώμη. Όμως, ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που -κακώς βέβαια- απασχολεί και εμάς, αλλά και αρκετούς από σας: ο Γενικός Δείκτης, κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής φάσης της αγοράς, δύσκολα μπορεί να “νικηθεί’.

Όπως γράφω και στο άρθρο, μη σας απασχολεί. Άλλωστε, όπως έχετε καταλάβει από το “παιχνίδι” του Χρηματιστηρίου, τα κέρδη δε βγαίνουν στην άνοδο, αλλά στην πτώση!

 

Και σήμερα, η αγορά απέδειξε την ισχύ της και τη διάθεσή της να κινηθεί αρκετά ανοδικά για αρκετά ακόμη χρόνια.

Άλλωστε, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, η β’ φάση της μακροχρόνιας ανοδικής πορείας, άρχισε μόλις πριν από 4-5 μήνες.

 

Η ΜΠΕΛΑ, υπήρξε το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης. Ας αναφέρω την άποψή μου, ως ένας άνθρωπος που παρακολουθώ την εταιρία (και τον Απόστολο Βακάκη), από το καλοκαίρι του 1997 (πιο συγκεκριμένα από την 19/6/1997), που μπήκε στο Χρηματιστήριο.

Διαβάστε όμως και το άρθρο της (εξαίρετης) Πέννυς Κούτρα, στο euro2day, εδώ.

 

Όσοι θυμούνται τον Απόστολο Βακάκη, όταν πριν από 27 περίπου χρόνια έβαζε την εταιρία του στο Χρηματιστήριο, θα θυμούνται ότι, τότε, είχε τη φήμη του ατόμου που “φτιάχνει” μια εταιρία και στη συνέχεια την πουλάει, με μεγάλο κέρδος. Αυτό είχε κάνει άλλωστε με την οικογενειακή εταιρία παιχνιδιών El Greco.

Αυτό περιμέναμε να κάνει και με την Babyland, όπως ονομαζόταν τότε η Jumbo (στο άρθρο θα συνεχίσουμε να την αναφέρουμε ως ΜΠΕΛΑ).

Δεν το έκανε. Και δεν το έκανε, πιθανότατα επειδή η ΜΠΕΛΑ πέτυχε πιο πολύ απ’ ότι περιμέναμε όλοι και πιθανότατα απ’ ότι και ο ίδιος περίμενε -ο κύριος λόγος της επιτυχίας, πέραν του επιχειρηματικού του δαιμονίου ήταν ότι άνοιξαν τα εργοστάσια της Κίνας και γέμισαν όλο το κόσμο με φτηνά παιχνίδια.

Ο Απόστολος Βακάκης, δεν πούλησε την εταιρία, κατά καιρούς όμως πουλούσε ποσοστά της. Έτσι, σήμερα, μετά την πώληση των τελευταίων ημερών, βρίσκεται να κατέχει στον Όμιλο, ποσοστό 16%.

 

Ο κ. Βακάκης, είναι σήμερα 70 χρονών. Θα του ευχόμασταν να τα χιλιάσει, όμως ξέρουμε -και κυρίως ξέρει και αυτός- ότι, οι άνθρωποι είμαστε θνητοί (βέβαια, υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες, αλλά και επενδυτές, που αυτή την απλή αλήθεια, δε τη γνωρίζουν).

Ο κ. Βακάκης, μετά τον -προ ολίγων ετών- τραγικό χαμό του γιού του, δεν έχει διαδόχους για να διοικήσουν την εταιρία (οι κόρες του, δε φαίνεται να ενδιαφέρονται ή να μπορούν να διοικήσουν την εταιρία). Άλλωστε, η “μηλιά” του Βακάκη είναι πολύ σπουδαία και δύσκολα ένα “μήλο” θα μπορούσε να πέσει ακριβώς από κάτω της…

Ο κ. Βακάκης, δε φρόντισε, όπως για παράδειγμα φρόντισε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό “οργανισμό”, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και μετά απ’ αυτόν. Προσωπικά, νομίζω ότι δε θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τέτοιο μηχανισμό, αφού ο κ. Βακάκης, υπήρξε πάντα το “διαρκές” και αυστηρό “μάτι” και η “ψυχή” της εταιρίας και η εταιρία μάλλον δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτόν, τουλάχιστον με την ίδια επιτυχία που λειτουργεί με αυτόν.

 

Το θέμα του τρόπου που αντιλαμβάνεται πλέον (και λέμε πλέον επειδή είναι βέβαιο ότι πολλά άλλαξαν στον τρόπο σκέψης του μετά το θάνατο του γιού του) τα πράγματα στην εταιρία του, την έννοια της επιτυχίας, του πλούτου και γενικά της ζωής, ο κ. Βακάκης είναι διαφορετικός.

 

Όπως είχε πουλήσει και σε άλλες περιπτώσεις (δείτε, δειγματοληπτικά, εδώ), πούλησε και κατά τις τελευταίες μέρες. Και θα πουλήσει και άλλα. Και το κάνει σταδιακά, καθώς η εταιρία ανεβαίνει, επειδή ξέρει ότι, όταν η εταιρία θα φτάσει στο “ζενίθ”, αυτός μεν θα είναι μεγάλης ηλικίας και η πώληση θα προκαλέσει πολύ μεγάλους τριγμούς, ενώ παράλληλα, δε θα βρίσκει αγοραστές για να αγοράσουν.

 

Κακώς αντέδρασε έτσι η αγορά, σήμερα. Ο Απόστολος Βακάκης δε φεύγει από την εταιρία. Και ας είναι 70 ετών. Εκτιμώ ότι, θα βρίσκεται στο γραφείο του και στους διαδρόμους των καταστημάτων του, μέχρι το τέλος, το οποίο απέχει ακόμη αρκετά, ενώ στο μεταξύ, η εταιρία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

 

Ένα σύντομο σχόλιο για την αγορά, θα δημοσιευθεί αύριο το πρωί.

 

 

Στοιχεία χρηματιστηριακής αγοράς

Ημερήσιο Χρηματιστηριακό Δελτίο

Καθημερινές σελίδες χρηματιστηριακών ειδήσεων

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις


Στοιχεία και πληροφορίες εισηγμένων εταιριών

Σελίδες στοιχείων ανάλυσης εισηγμένων εταιριών


 

 

Στοιχεία Σύνθεσης και Αποδόσεων Χαρτοφυλακίων Απολύτου Συστήματος

Επενδυτικές επιλογές της EuroCapital (σελίδες Απολύτου Συστήματος Συναλλαγών)

 

Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου

Πράξεις του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου κατά το 2023
Ημερολόγιο Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, από έναρξη


Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση του Χαρτοφυλακίου σταθερών καταβολών

Πράξεις Χαρτοφυλακίου Σταθερών Καταβολών


Σύνθεση και καθημερινή αποτίμηση Χαρτοφυλακίου Θεμελιώδους Ανάλυσης

Πράξεις Χαρτοφυλακίου Θεμελιώδους Ανάλυσης κατά το 2023


Διαγράμματα και στατιστικά των Χαρτοφυλακίων του eurocapital.gr

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text