Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Eurobank Equities: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες συνιστούν μια συναρπαστική επενδυτική υπόθεση – Τοp Pick η Τράπεζα Πειραιώς

Eurobank Equities: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες συνιστούν μια συναρπαστική επενδυτική υπόθεση – Τοp Pick η Τράπεζα Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank Equities: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες συνιστούν μια συναρπαστική επενδυτική υπόθεση – Τοp Pick η Τράπεζα Πειραιώς

Η Eurobank Equities και ο Ανδρέας Σουβλερός εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

«Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν το έτος με ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να παραμένουν σταθερά σε τριμηνιαία βάση στα €1,26 δισ. και να εκτοξεύονται κατά 45% σε ετήσια βάση ξεπερνώντας τόσο τις δικές μας, όσο και τις εκτιμήσεις του consensus, πάνω από 10%, ως αποτέλεσμα του ανθεκτικού καθαρού εσόδου από τόκους (NII) και του χαμηλότερου του αναμενόμενου κόστους κινδύνου (CoR) στις 64 μ.β. έναντι 77 μ.β. για τις τράπεζες της ΕΕ», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Οι συστάσεις είναι αγορά (buy) για όλες τις τράπεζες με τιμές στόχους ως εξής: για την Alpha Bank ΑΛΦΑ τιμή στόχος τα €2,41, για την Εθνική Τράπεζα τιμή στόχος τα €10,37 και για την Τράπεζα Πειραιώς τιμή στόχος τα €5,40.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή, δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης.

«Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Αναλυτικότερα, τα NII σε επίπεδο τομέα αυξήθηκαν κατά 15,5% ετησίως το α’ τρίμηνο (NIM +42 μ.β.), υποχωρώντας μόλις 2,6% τριμηνιαίως (NIM μειωμένο κατά 8 μ.β.) μετά από ένα ρεκόρ το δ’ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με τη Eurobank να επιδεικνύει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διατηρώντας σταθερά NII και NIM.

Η επίδοση του NII του τομέα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εποχικότητα, το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης κινδύνου, η εμπροσθοβαρής έκδοση προνομιούχων τίτλων πρώτης κατηγορίας και η εποχικά αδύναμη πιστωτική επέκταση (περίπου €0,1 δισ.), η οποία υπεραντιστάθμισε τα ανθεκτικά περιθώρια πελατών (-5 μ.β. τριμηνιαίως έναντι EE για -20 μ.β. το 2024) και το χαμηλό beta καταθέσεων (16% έναντι EE 20% το 2024).

Σε επίπεδο κερδών προ προβλέψεων, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ήταν σχεδόν αμετάβλητα τριμηνιαίως και αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με την ΕΤΕ και τη Eurobank  να ξεχωρίζουν ως οι πιο ανθεκτικές, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 2% περίπου.

Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης και επειδή αντισταθμίστηκε η μικρή τριμηνιαία μείωση των βασικών εσόδων, δεδομένης της διαδοχικής μείωσης των NII και των προμηθειών», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

«Όσον αφορά τις αποδόσεις, η Eurobank και η ΕΤΕ κατέγραψαν την υψηλότερη ετησιοποιημένη αποδοτικότητα RoTE με δείκτη περίπου 20%, ακολουθούμενη από την Πειραιώς με 16,4% και την Alpha με 12,9%.

Τα εποπτικά κεφάλαια αυξήθηκαν επίσης, με τον μέσο δείκτη FL CET1 να φτάνει το 16,1%, σημειώνοντας βελτίωση 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, αφού ληφθούν υπόψη τα δεδουλευμένα μερίσματα, που ενισχύθηκε από την οργανική δημιουργία κεφαλαίων και την αποκλιμάκωση του ενεργητικού με κίνδυνο.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν επικαιροποίησαν το guidance τους, επιλέγοντας να περιμένουν μέχρι να εκτιμηθούν οι τάσεις του β’ τριμήνου», υπογραμμίζει η Eurobank Equities.

Καθαρότεροι ισολογισμοί, ανθεκτικά spreads δανείων και χαμηλό beta καταθέσεων στηρίζουν τα κέρδη

Το α’ τρίμηνο έδειξε βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού με ελάχιστο σχηματισμό NPEs πριν από διαγραφές και ανόργανες ενέργειες, μειώνοντας τον δείκτη NPEs στο 4,0% από 4,2% το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Το υποκείμενο CoR του τομέα (συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης) διαμορφώθηκε στις 64 μ.β., κάτω από τις μέσες προβλέψεις για το 2024 και την εκτίμηση της Eurobank Equities για 75 μονάδες βάσης.

«Παρά το χαμηλότερο από το αναμενόμενο CoR, το οποίο ήταν ο κύριος παράγοντας της υπερκάλυψης των κερδών έναντι των εκτιμήσεών μας, και την επιτευχθείσα αποεπένδυση του ισολογισμού που δείχνει ότι οι Έλληνες δανειζόμενοι είναι καλά προετοιμασμένοι για ένα πιο σκληρό πιστωτικό περιβάλλον, διατηρούμε συντηρητικά τις εκτιμήσεις μας στην παρούσα συγκυρία.

Όσον αφορά την τιμολογιακή δυναμική, τα spreads δανείων και τα beta καταθέσεων ήταν επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα, με μείωση των spreads δανείων κατά 5 μ.β. τριμηνιαίως (έναντι της μείωσης κατά 20 μ.β. που υποθέσαμε για το 2024) και των beta καταθέσεων 16% έναντι του 20% που υποθέσαμε για φέτος, αφήνοντας έτσι μια ανοδική κλίση στις εκτιμήσεις για τα φετινά NII», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

«Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης το Μάρτιο (πάνω από 15%), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του discount σε όρους P/TBV έναντι των ομοειδών της περιφέρειας σε πάνω από 20% λόγω ανησυχιών για την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των μερισμάτων (SSM εν αναμονή εγκρίσεων), οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν πρόσφατα καλύψει την ανοδική κίνηση των ομοειδών της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε discount πάνω από 20%.

Με τις 3 τράπεζες της κάλυψής μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε αποτίμηση 6,2 φορές τον δείκτη P/E για φέτος και 0,77 φορές τον δείκτη P/TBV, υπάρχει περαιτέρω άνοδος κατά την άποψή μας, ιδίως καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν κόστος κεφαλαίου (CoE) υψηλό, επίπεδο που δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα των εσόδων, τις σημαντικές επιλογές που απορρέουν από τα υπερβάλλοντα κεφάλαια (πάνω από €4 δισ. πλεονάζον κεφάλαιο) και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι ο συνδυασμός των ακόμη συντηρητικών εκτιμήσεων (RoTE 2025 περίπου 12%), των ελκυστικών αποτιμήσεων και των επερχόμενων καταλυτών (επαναφορά μερίσματος, περαιτέρω αναβάθμιση κερδών) συνιστά μια συναρπαστική υπόθεση», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Γεωργία Καλλιέρη

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text