Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Έρχονται αναθεωρήσεις των στόχων για την κερδοφορία του 2024

Τράπεζες: Έρχονται αναθεωρήσεις των στόχων για την κερδοφορία του 2024

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Έρχονται αναθεωρήσεις των στόχων για την κερδοφορία του 2024

Μπόνους στα κέρδη της εφετινής χρήσης από την καθυστέρηση μείωσης των επιτοκίων και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Πράσινο φως από την ΕΚΤ για τα μερίσματα.

Στην αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και αποδοτικότητας για την εφετινή χρήση προς υψηλότερα επίπεδα θα προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες, επωφελούμενες από το χαμηλό κόστος καταθέσεων αλλά και την αύξηση των τραπεζικών εργασιών ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της οικονομίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές σύντομα θα έχουμε τις πρώτες σχετικές τοποθετήσεις από τράπεζες θέτοντας τον πήχη των κερδών του 2024 υψηλότερα σε σχέση με τους στόχους των business plan. Οι ισχυρές οργανικές επιδόσεις των τραπεζών αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις για πιο συντηρητική μερισματική πολιτική και είναι θέμα ημερών η έγκριση των σχεδίων που έχουν καταθέσει στον SSM οι διοικήσεις των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος.

Η ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ, αλλά και της αδράνειας των καταθετών που παραμένουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι είναι με μηδενικό επιτόκιο. Οι τράπεζες περίμεναν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη στροφή προς καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες προσφέρουν θετικά επιτόκια, κάτι που όμως δεν έγινε. Σημειώνεται ότι την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον σημαντική είναι η συνεισφορά εσόδων από προμήθειες τόσο από την αύξηση των δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, όσο και από άλλες εργασίες, όπως το asset management και άλλες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα business plan που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες η Eurobank αναμένει για τη χρήση του 2024 καθαρά λειτουργικά κέρδη ύψους 1,5 δισ. (έναντι 1,47 δισ. το 2023), η Εθνική Τράπεζα κέρδη ανά μετοχή 1,2 ευρώ (έναντι 1,2 ευρώ το 2023), η Πειραιώς καθαρά κέρδη 900 εκατ. (από 800 εκατ. το 2023) και η Alpha Bank κέρδη ανά μετοχή (εξομαλυμένα) 0,31 ευρώ (έναντι 0,32 ευρώ το 2023). Οι στόχοι του 2024 ήταν εξαρχής συντηρητικοί και αμυντικοί και φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν σημαντικά.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 1,09 δισ. ευρώ έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.Τη μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία έκαναν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων των 4 συστημικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Οι προβλέψεις των τραπεζών για κέρδη - μερίσματα

Η Eurobank επιδιώκει να διανείμει το 25% των κερδών της χρήσης του 2023, ποσοστό που θα ανέλθει στο 50% για τη χρήση του 2026. Στόχος είναι η διανομή μερίσματος να ανέλθει σε 40% των κερδών το 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα έχει καταθέσει αίτημα και έχει προϋπολογίσει στο σχεδιασμό της τη διανομή ως μέρισμα ποσοστού 30% των καθαρών κερδών που αντιστοιχεί περίπου σε 0,37 ευρώ ανά μετοχή. Στόχος της τράπεζας το ποσοστό διανομής να αυξηθεί περαιτέρω για την εφετινή χρήση,

Η Πειραιώς σχεδιάζει να προχωρήσει στη διανομή του 10% των κερδών του 2023, δηλαδή ποσού 80 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα στοχεύει στη διανομή ως μέρισμα του 25% των κερδών του 2024, το 50% των κερδών του 2025 και επίσης το 50% των κερδών του 2026.

H Alpha Bank σχεδιάζει να προχωρήσει στη διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023, που αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Η τράπεζα σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος του 35% των καθαρών του 2024, με απώτερο στόχο το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 50% την διετία 2025 - 2026.

Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text