Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πράσινο φως έδωσε ο SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Πράσινο φως έδωσε ο SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πράσινο φως έδωσε ο SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η εποπτική αρχή της ΕΚΤ (SSM) ενημέρωσε σήμερα τις διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ότι εγκρίθηκε η διανομή των μερισμάτων που εισηγήθηκαν για τη χρήση του 2023.

Οι τυπικές αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων τραπεζών που θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει στα κεφάλαιά τους την επίπτωση από τις εξής διανομές: η Πειραιώς για μέρισμα, που αντιστοιχεί ως το 10% ( σ.σ. ως 79 εκατ. ευρώ) των κερδών χρήσης 2023, η Alpha ως το 20% και η Εθνική για μέρισμα, το οποίο θα κινηθεί μεταξύ 20% με 30% των καθαρών κερδών 2023 (221 με 332 εκατ. ευρώ).

Τέλος, η Eurobank υποσχέθηκε payout τουλάχιστον 25% επί των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών χρήσης 2023.Ήτοι, τουλάχιστον 314 εκατ. ευρώ.

Nωρίτερα, δημοσίευμα του Reuters προανήγγειλε το πράσινο φως της ΕΚΤ στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανέναρξη καταβολής μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, όπως δήλωσαν τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες, προς επίρρωση σχετικών πληροφοριών της στήλης Χαμαιλέων.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα κάτω του 6% από 45% το 2016 και μείωσαν τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση. Επέστρεψαν στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και θέλουν να διανείμουν έως και το 30% των κερδών του 2023 ως μέρισμα στους μετόχους τους.

Υψηλόβαθμοι τραπεζίτες είπαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ αναμένεται να απαντήσει θετικά. "Δεν περιμένουμε κάποιο εμπόδιο στη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες", είπε στο Reuters ένας από τους τραπεζίτες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 υποστηριζόμενα από τα υψηλά έσοδα τόκων λόγω των υψηλών επιτοκίων και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Πηγή: euro2day.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text