Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η εποχή Κ. Νεμπή στον ΟΤΕ: Ποιες αλλαγές φέρνει ο διάδοχος του Μ. Τσαμάζ

Η εποχή Κ. Νεμπή στον ΟΤΕ: Ποιες αλλαγές φέρνει ο διάδοχος του Μ. Τσαμάζ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εποχή Κ. Νεμπή στον ΟΤΕ: Ποιες αλλαγές φέρνει ο διάδοχος του Μ. Τσαμάζ

Πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα θα καθιερώσει στον ΟΤΕ ο νέος CEO, ενώ στρατηγικός στόχος είναι να ξεφύγει από τη στασιμότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και να περάσει στο tech com.

Το ρολόι μετράει πλέον αντίστροφα για να αναλάβει τα ηνία του ΟΤΕ ο Κώστας Νεμπής και να διατηρήσει την αναπτυξιακή ρότα του ομίλου, την ίδια στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και μπροστά της έχει τα αχαρτογράφητα νερά της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται. Με τον όμιλο να κλείνει ένα μεγάλο κύκλο μετασχηματισμού, ο κ. Νεμπής, έχοντας καταγράψει επιτυχημένο έργο στην Κροατία, έρχεται να οδηγήσει τον ΟΤΕ στη νέα tech com εποχή, πέρα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Νεμπής έχει να αντιμετωπίσει μια σύνθετη κατάσταση, με τους παρόχους να καλούνται να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων καθώς οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έχουν «βαλτώσει», ενώ ταυτόχρονα πρέπει να τρέξουν ώστε να καλύψουν το τεχνολογικό χάσμα που τους χωρίζει από τους ομόλογούς τους σε ΗΠΑ και Ασία, σε μια ευρωπαϊκή αγορά που παραμένει κατακερματισμένη. Την εικόνα αυτή είχε παρουσιάσει και ο απερχόμενος επικεφαλής του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ, που πριν μερικές εβδομάδες είχε σημειώσει ότι η Ευρώπη «πρέπει να μελετήσει πώς θα ήθελε να είναι η οικονομία τα επόμενα 15-20 χρόνια», επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξουν ευρωπαϊκοί πρωταθλητές.

Ωστόσο ο κ. Νεμπής εκτός από την δύσκολη κατάσταση της αγοράς, έχει να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό εντός των τειχών, με τον πόλεμο τιμών που εξελίσσεται από την περασμένη χρονιά και τη Nova να θέλει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του στη λιανική, ενώ η ΔΕΗ θέλει να κοντράρει τον ΟΤΕ στη χονδρική, κάνοντας ήδη το πρώτο κάλεσμα στους παρόχους για να προχωρήσουν σε συμφωνίες.

Στόχος του κ. Νεμπή είναι να διατηρήσει την ηγετική θέση που έχει ο όμιλος στην ελληνική αγορά σε σταθερή και κινητή, ενώ η τηλεόραση είναι πλέον κερδοφόρα και αριθμεί περί τους 690.000 συνδρομητές και παράλληλα να φέρει εις πέρας το επενδυτικό πλάνο συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Θα πρέπει επίσης να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των μετόχων και να δώσει εκ νέου ώθηση στη μετοχή που δείχνει να έχει μείνει στάσιμη, χωρίς να ακολουθεί την ανοδική τάση της αγοράς.

Ο νέος ΟΤΕ που έρχεται από τον κ. Νεμπή

Ο κ. Νεμπής έρχεται να εφαρμόσει μια διαφοροποιημένη στρατηγική, την οποία θα συνδιαμορφώσει με τη δική του διοικητική ομάδα. Όταν ανέλαβε επικεφαλής της Hrvatski Telekom στην Κροατία προχώρησε σε αλλαγές της οργανωτικής δομής για να ενισχύσει τη δυναμική και την παραγωγικότητα του παρόχου.

Ήδη έχουν υπάρξει και οι πρώτες αλλαγές στο διοικητικό οργανόγραμμα του ομίλου, δείχνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της διάθεσης να συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που βρίσκονται σε συναφή πεδία, ώστε να υπάρξει μια συνολικά πιο ευέλικτη προσέγγιση.

Ειδικότερα, έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» που αφορά την εξυπηρέτηση πελατών, με τις τρεις θυγατρικές (Γερμανός, Cosmote E-Value και Τεχνικές Υπηρεσίες) να περνούν στην ευθύνη του Chief Customer Operations Officer, Θανάση Στράτου που παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Chairman & CEO COSMOTE E-VALUE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αναλαμβάνει επικεφαλής και της COSMOTE Technical Services (CTS).

Επιπλέον ο κ. Νεμπής στοχεύει να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των νέων δικτύων οπτικής ίνας για τους οποίους έχει δεσμευτεί ο όμιλος, ενώ παράλληλα πρόκειται να εκμεταλλευτεί την θέση ισχύος στα έργα Πληροφορικής και να επενδύσει περαιτέρω ώστε να διευρύνει το αποτύπωμά του και εκτός συνόρων. Νέες εφαρμογές και είσοδος σε νέες αγορές πρόκειται επίσης να απασχολήσουν τη νέα διοίκηση του ΟΤΕ που διαθέτει ήδη το πετυχημένο BOX που έχει καταφέρει να αποτελεί πλέον τον δεύτερο παίκτη της αγοράς delivery, το payzy που βγήκε πρόσφατα πιλοτικά και στη Γερμανία, καθώς και την Cosmote Insurance που καταγράφει σημαντική ανάπτυξη.

Γι' αυτό το λόγο και από την 1η Ιουλίου 2024, μαζί με τον κ. Νεμπή, οι κ.κ. Γιώργος Τσώνης και Γιάννης Βιτζηλαίος, θα αναλάβουν τις θέσεις Chief Technology Officer και Chief Information Technology Officer, αντίστοιχα, αντικαθιστώντας τους κ.κ. Στέφανο Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Αθανασόπουλο.

Το έργο του Κ. Νεμπή στην Κροατία

Ο νέος CEO του ΟΤΕ έχει εμπειρία 20 ετών στην αγορά τηλεπικοινωνιών και πέρασε με υψηλούς βαθμούς τις... εξετάσεις της μητρικής Telekom, έχοντας διοικήσει από τον Απρίλιο του 2019 τη θυγατρική στην Κροατία, Hrvatski Telekom, επιτυγχάνοντας ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξή της, διατηρώντας παράλληλα την ηγετική της θέση στην αγορά.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα στέλεχος που είναι ευθύς, προσιτός, και πρόκειται να φέρει έναν διαφορετικό αέρα από τον Μ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ και να τον πάει στο επόμενο επίπεδο.

Ο όμιλος ΗΤ το 2023 έσπασε το φράγμα του ενός δισ. ευρώ φτάνοντας σε έσοδα 1,039 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,7%, με τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 397,552 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 5,3%. Οι συνδρομητές κινητής ενισχύθηκαν κατά 1,3% φτάνοντας τους 2,33 εκατ., έχει 705.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, 661.000 ευρυζωνικών συνδέσεων, και 539.000 πελάτες στη συνδρομητική τηλεόραση, με το ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη) να διαμορφώνεται στα 11 ευρώ. Η Κροατία αποτέλεσε και από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ DT και Netflix. Την περασμένη χρονιά εξαγόρασε και την Iskon Internet, πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεόρασης και voice services.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε σημαντικές επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Νεμπής αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό από τη διοίκηση της μητρικής Telekom. Στην ανακοίνωση της κροατικής εταιρείας για την αποχώρησή του, ώστε να αναλάβει τον ΟΤΕ από την 1η Ιουλίου 2024, η Ντομινίκ Λερουά, μέλος του δ.σ., αρμόδια για τις αγορές της Ευρώπης, τόνισε: «Ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Κώστας Νεμπής έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία επιτυχίας της Hrvatski Telekom. Ο Κώστας δημιούργησε μια ακμάζουσα, έτοιμη για το μέλλον επιχείρηση που δίνει προτεραιότητα στους πελάτες μας. Τον ευχαριστώ για την αφοσίωσή του και είμαι χαρούμενη που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί του με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ».

Στέφανος Τσουλάκης

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text