Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα αδιανέμητα κέρδη και οι συζητήσεις για την πώληση της ACS

Τα αδιανέμητα κέρδη και οι συζητήσεις για την πώληση της ACS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα αδιανέμητα κέρδη και οι συζητήσεις για την πώληση της ACS

Στην τακτική γ.σ. η Quest έχει συμπεριλάβει ως θέμα, πέρα από την έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης 2023, τη διανομή μερίσματος στους μετόχους και την έγκριση διανομής υπολοίπου κερδών εις νέον προηγούμενων χρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ισολογισμό της 31ης Μαρτίου 2024 ο λογαριασμός για τα αδιανέμητα κέρδη ξεπερνά τα 206 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,92 ευρώ ανά μετοχή.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει 92 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Ταυτόχρονα, οι τραπεζικές της υποχρεώσεις αγγίζουν τα 122 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024, έναντι -16 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023, κυρίως λόγω αύξησης του κεφαλαίου κίνησης.

Είναι σαφές πως η εταιρεία δεν προτίθεται να διανείμει ολόκληρο το ποσό των αδιανέμητων κερδών, ωστόσο ένα μέρος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια μελλοντική επιλογή. Πόσο μακρινή; Μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση της ACS το αργότερο! Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω σημείωση στα θέματα της τακτικής γ.σ. υπήρχε και στην περυσινή ατζέντα!

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της ACS, θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε την πιθανότητα μιας σημαντικής επιστροφής κεφαλαίου, εφόσον κλείσει η πώληση και η διοίκηση δεν έχει ανιχνεύσει κάποια άλλη εξίσου μεγάλη εξαγορά. Όπως και να έχει, πάντως, το ικανοποιητικό ταμείο σε συνδυασμό με τα αυξημένα αδιανέμητα κέρδη κάνουν την Quest μια εταιρεία με προσδοκία για αυξημένα μελλοντικά μερίσματα - επιστροφή κεφαλαίου.

Ο όμιλος Quest στο α’ τρίμηνο του 2024 παρουσίασε κύκλο εργασιών 303 εκατ. ευρώ (+6,0%), κέρδη EBITDA 18,65 εκατ. ευρώ (-4,2%) και κέρδη μετά φόρων 8,6 εκατ. ευρώ (-15%). Η μείωση των κερδών μετά φόρων οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση των μικτών περιθωρίων στις εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και στη μεγέθυνση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ.

Ο όμιλος διατηρεί ένα διαφοροποιημένο μείγμα κύκλου εργασιών, με τις πωλήσεις λιανικής να αποτελούν περί το 69% των συνολικών πωλήσεων, δεύτερο το κομμάτι των υπηρεσιών πληροφορικής με 18% και τρίτο τον τομέα των ταχυμεταφορών (ACS) με 12% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία α’ τριμήνου.

Για την εμπορική δραστηριότητα οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2024 κάνουν λόγο για ήπια αύξηση πωλήσεων και σταθεροποίηση, ίσως και μικρή υποχώρηση της κερδοφορίας, σε σχέση με το 2023. Για την πληροφορική οι ενδείξεις είναι σαφώς καλύτερες, καθώς εκτιμάται αύξηση τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία. Θετικά αναμένονται τα μεγέθη και για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει περί τα 12 εκατ. ευρώ στην ACS, με σκοπό να βελτιώσει το λεγόμενο "τελευταίο μίλι" στις παραδόσεις με την εφαρμογή κουτιών παράδοσης.

Η τακτική γ.σ. της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 4%! Οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα στις 25 Ιουνίου 2024.

Η αποτίμηση της εταιρείας διατηρείται σε ελκυστικά επίπεδα, με τον λόγο τιμή προς κέρδη (P/E) να διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα των 10 φορών τα κέρδη του 2024. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται περί τις 7 φορές τα EBITDA του 2024, αφήνοντας ένα ανοδικό περιθώριο λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο τομέας της πληροφορικής συνεισφέρει το 1/4 των συνολικών λειτουργικών κερδών (EBITDA), κλάδος ο οποίος απολαμβάνει σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις τα τελευταία έτη.

Τέλος, η Quest, όπως είχαμε εκτιμήσει στις 30 Απριλίου 2024, τελικά θα υποβιβασθεί στον FTSE Midcap από τον FTSE Large Cap, αφού βρέθηκε στην τελευταία θέση του δείκτη μετά τον αναθεωρημένο κανονισμό του FTSE και την εισαγωγή του ΔΑΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του διαχειριστή των δεικτών FTSE, η Quest βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ό,τι αφορά τις επιλαχούσες εταιρείες.

Όλες οι αλλαγές για την αναθεώρηση του FTSE Large Cap θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Ιουνίου 2024, την ίδια ημέρα που αποκόπτει και το μέρισμα η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές λαμβάνουν τις θέσεις τους στους δείκτες την προηγουμένη εργάσιμη, που είναι η 19η Ιουνίου 2024.

11

Ενισχύεται η αισιοδοξία για τα κέρδη του β’ τριμήνου 2024

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του β’ τριμήνου 2024 των εταιρειών που αποτελούν τον S&P 500 αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά +0,3%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 59,43 δολ. ανά μετοχή, έναντι 59,22 δολ. ανά μετοχή κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Το σύνηθες είναι οι αναλυτές να μειώνουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του εκάστοτε τριμήνου, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικοί και τα ανακοινωθέντα κέρδη να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις. Η αύξηση που παρατηρείται σε αυτό το τρίμηνο είχε να εμφανιστεί από το γ’ τρίμηνο του 2021. Ο 5ετής μέσος όρος μείωσης των εκτιμήσεων των κερδών για την περίοδο 31 Μαρτίου - 30 Μαΐου αγγίζει το -2,8%, ο μέσος όρος των 10 ετών βρίσκεται στο -2,7%, ενώ των 20 ετών αγγίζει το -3%!

Σε κλαδικό επίπεδο, πέντε από τους έντεκα τομείς παρουσίασαν αύξηση στην εκτίμησή τους για τα κέρδη ανά μετοχή για το β’ τρίμηνο του 2024 από 31 Μαρτίου έως 30 Μαΐου, με επικεφαλής τον κλάδο της ενέργειας με +6,2%. Από την άλλη πλευρά, έξι κλάδοι κατέγραψαν μείωση στην εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή, με επικεφαλής τον κλάδο της βιομηχανίας με -4,3%.

Καταλήγοντας, να υπενθυμίσουμε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το α’ τρίμηνο του 2024 μεγεθύνθηκαν κατά 5,9% (στο 98% των δημοσιεύσεων), η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2022. Όσον αφορά το μέλλον, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο αύξηση κερδών κατά 9,2%, 8,3% και 17,5% για το β’, γ’ και δ’ τρίμηνο του 2024, αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2024 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κερδών κατά 11,3%.

Τέλος, ο λόγος P/E 12 μηνών είναι 21, που είναι πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών με 19,2 και πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών με 17,8.

222

Ξεχώρισαν Optima Bank (Midcap) και Τιτάν (FTSE Large Cap) στο 5μηνο

Ο δεύτερος υψηλότερος μέσος ημερήσιος τζίρος επετεύχθη τον Μάιο στο Χ.Α. μετά τα placements σε Μυτιληναίο και Jumbo, αλλά και την αναδιάρθρωση του MSCI. Τελικά οι ειδήσεις κάνουν τις τιμές ή οι τιμές τις ειδήσεις; Ένα ερώτημα που ταλανίζει τους απανταχού επενδυτές!

Ο Μάιος τελικά έκλεισε με απώλειες 1,15%, έναντι κερδών 1,8% που είχε σημειώσει ο Απρίλιος. Οι κορυφαίες αποδόσεις του 5μήνου 2024 ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap ανήκουν στις Τιτάν με +41%, Σαράντη με +31% και ΓΕΚ Τέρνα με +27%. Στον αντίποδα, έξι μετοχές κατέγραψαν απώλειες στο 5μηνο, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν οι Autohellas (-7%), ΟΠΑΠ (-4,7%) και ΕΥΔΑΠ (-3,1%).

Τον Μάιο ξεχώρισαν Cenergy, Βιοχάλκο και Εθνική Τράπεζα, με +13%, +10% και +5,6% αντίστοιχα, ενώ προς τον Νότο κινήθηκε η πλειονότητα των μετοχών (18 μετοχές υποχώρησαν), με τις υψηλότερες απώλειες να σημειώνουν οι Jumbo (-9,5%), Autohellas (-7,8%) και Σαράντης (-7,7%).

Στα αξιοσημείωτα του Μαΐου είναι το γεγονός ότι ο κλάδος πρώτων υλών, με +3%, υπήρξε ο κορυφαίος κλάδος από πλευράς μηνιαίας απόδοσης. Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων, ακίνητης περιουσίας και τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, με -7%, -4% και -3,6% αντίστοιχα.

Μοιρασμένη ήταν η εικόνα στο Midcap για το 5μηνο, με Optima Bank, Epsilon Net και Entersoft να ξεχωρίζουν, καθώς κατέγραψαν κέρδη 54%, 26% και 23% αντίστοιχα.

Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 161 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 21% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 και +36% σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Μάιο πραγματοποιήθηκαν placements σε Μυτιληναίο (255 εκατ. ευρώ) και Jumbo (109 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας σημαντικά τον μηνιαίο τζίρο. Η σύγκριση με τον Μάιο του 2023 σαφώς και έχει μεγαλύτερη ουσία, αφού λαμβάνει υπ’ όψιν του την αναθεώρηση του MSCI, όπου ο τζίρος στη φετινή αναθεώρηση (31/5/2024) εκτοξεύτηκε στα 355 εκατ. ευρώ, έναντι 321 εκατ. ευρώ στις 31/5/2023.

Ατζέντα (10-16/6/2024)

Τα βλέμματα στρέφονται στον πληθωρισμό του Μαΐου

Την Τρίτη η Prodea έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ.

Την Τετάρτη οι Άβαξ και Noval Property έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ οι μετοχές της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,1045 ευρώ.

Την Πέμπτη οι Quest, Χαϊδεμένος, Μαθιός Πυρίμαχα, ΕΧΑΕ και Dimand έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τα στοιχεία για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον Μάιο μαζί με τις κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν στο τέλος α’ τριμήνου 2024.

Την Παρασκευή οι Αφοί Χ. Κορδέλλου, Interlife, Intecontinental International ΑΕΕΑΠ και Trade Estates έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ οι μετοχές της Prodea θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,137 ευρώ/μετοχή.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη

Την Τετάρτη τα ξημερώματα δημοσιεύεται ο πληθωρισμός της Κίνας για τον Μάιο, ενώ στη συνέχεια σειρά παίρνει η Γερμανία και νωρίς το απόγευμα οι ΗΠΑ. Ωστόσο με μεγάλη αγωνία αναμένουν οι αγορές τη συνεδρίαση της Fed, όχι για την απόφαση για τα επιτόκια, όσο για το ποια θα είναι η φρασεολογία και οι εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία.

Την Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή τα ξημερώματα είναι η σειρά της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια του γεν, αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με τις εκτιμήσεις για τις καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Δημοσθένης Τρίγγας

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text