Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στη χονδρική στο 2,2% τον Μάιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στη χονδρική στο 2,2% τον Μάιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στη χονδρική στο 2,2% τον Μάιο

Θετική έκπληξη επιφύλασσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χονδρική αγορά των ΗΠΑ, που εμφάνισε μείωση τόσο σε ετήσιο όσο και σε μηνιαίο επίπεδo ενώ αναμενόταν να κινηθεί ελαφρώς αυξητικά.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υποχώρησε οριακά τον Μάιο στο 2,2% ετησίως από το 2,3%, αλλά την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε αύξηση στο 2,5%.

Ακόμα καλύτερη ήταν η μηνιαία σύγκριση, καθώς ο δείκτης τον Μάιο παρουσίασε μείωση 0,2% σε σχέση με Απρίλιο έναντι της μηνιαίας αύξησης 0,5% που είχε παρουσιάσει ένα μήνα και πριν αλλά και της πρόβλεψης των αναλυτών για μικρή αύξηση 0,1% και τώρα.

Στις επιμέρους συνιστώσες αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των τελικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία μείωση κατά 0,8%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2023.

Ίδια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη τιμών παραγωγού εμφάνισε μικρή μείωση στο 2,3% ετησίως από το 2,4% του Απριλίου ενώ αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,5%.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο δομικός πληθωρισμός στη χονδρική δεν παρουσίασε καθόλου αύξηση (0%) μετά τη μηνιαία αύξηση 0,5% του Απριλίου και έναντι της εκτίμησης για μηνιαία αύξηση κατά 0,3%.

Σημειώνεται ότι τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χονδρική των ΗΠΑ έρχονται μία ημέρα μετά την επίσης θετική έκθεση για τον γενικό πληθωρισμό, του δείκτη τιμών καταναλωτή, που έδειξε επιβράδυνση στο 3,3% ετησίως από το 3,4% σε ευρύτερο επίπεδο και στο 3,4% από το 3,6% στο δομικό.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές, με τα futures της Wall Street να ενισχύονται και τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται περαιτέρω πτωτικά.

Συγκεκριμένα, το 10ετές ΗΠΑ του οποίου η απόδοση στις αρχές της εβδομάδας πλησίαζε στο 4,5% λίγο μετά τα νέα στοιχεία κινείται στο 4,259%, με του διετούς στο 4,691% λίγες ημέρες αφότου είχε προσεγγίσει την περιοχή του 4,9%.

Στη προθεσμιακή αγορά μετοχών, τα futures του Nasdaq ενισχύονται πλέον κατά 0,8% και του S&P 500 κατά 0,3%, ενώ του Dow Jones έχουν περιορίσει τις απώλειες σε μόλις 0,15%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text