Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ουκρανία: Ζητά από τους ομολογιούχους κούρεμα 60% του χρέους

Ουκρανία: Ζητά από τους ομολογιούχους κούρεμα 60% του χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ουκρανία: Ζητά από τους ομολογιούχους κούρεμα 60% του χρέους

Κούρεμα στο χρέος που ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια ζήτησε από τους διεθνείς ομολογιούχους η Ουκρανία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πολεμικές δαπάνες, αφού οι αρχικές συνομιλίες λίγους μήνες πριν από τη λήξη της στάσης πληρωμών δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι ομολογιούχοι απέρριψαν την πρόταση της χώρας να μειωθεί η αξία των ομολόγων σε ξένο νόμισμα έως και κατά 60% στις διαπραγματεύσεις αυτού του μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα χρονικά περιθώρια για την αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έχουν στενέψει, καθώς η χώρα την χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και να αποκαταστήσει τις ροές ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση.

Το χρέος της Ουκρανίας

Οι ομολογιούχοι χορήγησαν στην Ουκρανία διετές μορατόριουμ πληρωμών κατά τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στις αρχές του 2022, το οποίο όμως πρόκειται να λήξει τον Αύγουστο. Οι πρώιμες συνομιλίες για αναδιάρθρωση αντανακλούν τη βαθιά αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την πορεία του πολέμου και το πόσο χρέος θα μπορέσει να σηκώσει η οικονομία της Ουκρανίας.

Η επιτροπή των επενδυτών που εκπροσωπεί περίπου το 20% των ομολόγων πρότεινε το κούρεμα να είναι λίγο πιο πάνω από το 22%. Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι απέχει από τους βασικούς στόχους για το ύψος του δημοσίου χρέους.

«Οι ισχυροί στρατοί πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρές οικονομίες για να κερδίζουν πολέμους» υπογραμμίζει ο Σεργκέι Μαρτσένκο, υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας. «Καθώς πλησιάζουμε στην προθεσμία, πρέπει να παροτρύνουμε τους ομολογιούχους μας να συνεχίσουν τις παραγωγικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις, με πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους του ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η επιτροπή ομολογιούχων τόνισε ότι «δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη διάρθρωση της συναλλαγής που μπορεί να προσελκύσει την απαιτούμενη υποστήριξη από τους συμμετέχοντες στην αγορά.»

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το προτεινόμενο από την Ουκρανία κούρεμα «υπερβαίνει σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς με κίνδυνο να προκαλέσει σημαντική ζημία στη μελλοντική επενδυτική βάση της Ουκρανίας».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text