Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα βαριά ονόματα που κινήθηκαν για επενδύσεις στο Ελληνικό

Τα βαριά ονόματα που κινήθηκαν για επενδύσεις στο Ελληνικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα βαριά ονόματα που κινήθηκαν για επενδύσεις στο Ελληνικό

Παραμένει master developer του project στο Ελληνικό η Lamda Development, όπως εξάλλου είχε δηλώσει προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Παραχωρησιούχου του έργου, Ο. Αθανασίου, προσελκύοντας ωστόσο ταυτόχρονα νέα επενδυτικά κεφάλαια, που αθροίζονται στις χρηματοδοτικές γραμμές του όλου project.

Χθες ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (2% έναντι 25 εκατ. ευρώ) με option μια μεγαλύτερη επένδυση από τον εφοπλιστή με στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος (στη β’ φάση του έργου).

Η εταιρεία με την ανακοίνωση της έκανε λόγο για μικτές αναπτύξεις (οικιστικές και γραφειακές που ενδεχομένως αφορούν σε ένα ολοκληρωμένο campus) κάλυψης 86.000 τ.μ. Κατά πληροφορίες η στρατηγική συνεργασία αφορά στην υποκατάσταση της πιθανής συνεπένδυσης με το Κολέγιο Αθηνών.

Το μοντέλο απόκτησης μετοχών και μετέπειτα ανάληψης ολοκληρωμένης επένδυσης στο Ελληνικό, έχει επαναληφθεί με την είσοδο της Brevan Howard (του fund manager Τρ. Νάτση) στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development με ποσοστό 6,36%, αποκτώντας μετοχές της κ. Μ. Λάτση κατά την περίοδο αποεπένδυσης της. Ακολούθως, μέσω της ΑΕΕΑΠ Orilina, o επιχειρηματίας ανέλαβε τη δημιουργία luxury κατοικιών και club στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου.

Επένδυση στο Ελληνικό και στο οικιστικό project του Little Athens έχει ανακοινώσει επίσης και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας δρ. Σπ. Λάτσης  μέσω μικτής εταιρείας με την Ελληνικό ΑΕ.

Υπενθυμίζεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης Lamda Development μακροπρόθεσμη θέση έχουν αποκτήσει – χωρίς ωστόσο να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες αντίστοιχου τύπου με τις παραπάνω - η Voxcove Holdings (10% ως κοινή επένδυση των ομίλων Π. Γερμανού και της οικογένειας Κάτσου), η EBRD (1,8%) και η AEGEAN Airlines (1,7%).

Συμφωνίες για συνεπενδύσεις

Η μεγαλύτερη «ξένη» επένδυση στο Ελληνικό αφορά στη δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC) από ην κοινοπραξία Hard Rock – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία είχε προδιαγραφεί από τον ίδιο το διαγωνισμό Παραχώρησης της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πέραν αυτής η Lamda διαθέτει προσύμφωνα με την TΕΜΕΣ (70%-30%) για τη δημιουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων, με την BrookLane (70%-30%) για τον Πύργο Μικτής Χρήσης, καθώς και συμφωνία με τον όμιλο Φουρλή, ο οποίος θα προχωρήσει σε επένδυση άνω των 70 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία retail park.

Παράλληλα η Lamda Development τρέχει διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση 5 οικοπέδων σε τρίτους που αφορούν σε νέες οικιστικές αναπτύξεις πέραν του Little Athens.

Οι επενδύσεις

Υπενθυμίζεται πως οι συνολικές επενδύσεις της α’ φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού έως το 2026 εκ μέρους της Lamda Development ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των επενδύσεων για τα δύο νέα malls της έκτασης που ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ), ενώ το project προς το παρόν αυτοχρηματοδοτείται. Έως σήμερα οι δαπάνες CAPEX ανέρχονται σε 360 εκατ. ευρώ περίπου. Η διοίκηση της Lamda Development ανάφερε πρόσφατα πως έως σήμερα οι δαπάνες κινούνται στα 50 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο, ωστόσο το 2025 εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν υψηλότερες καταβολές.

Πέννυ Κούτρα

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text