Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια

Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια

Αμετάβλητα για μια ακόμα συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με το ίδρυμα να παραμένει σε επιφυλακή για τον πληθωρισμό που κορυφώθηκε στο 75%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) άφησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 50%, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η MPC επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει αυστηρή «μέχρι μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Τουρκίας

Η λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται ελάχιστα μετά την απόφαση. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων σε λίρες επέκτεινε την πτώση τους στις 10 μονάδες βάσης στο 28,55%.

«Σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στις αγορές πιστώσεων και καταθέσεων», η κεντρική τράπεζα ότι θα μπορούσε να εισαγάγει «πρόσθετα μακροπροληπτικά μέτρα».

«Οι συνθήκες ρευστότητας παρακολουθούνται στενά» αναφέρει η ανακοίνωση. “Η αποστείρωση θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά με τον εμπλουτισμό του σετ εργαλείων όποτε χρειάζεται.»

Οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα παραμείνουν εκτός ατζέντας για μεγάλο μέρος του έτους, καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί στοχεύουν στην επιβράδυνση της οικονομίας με στόχο να τιθασεύουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιγξης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο μόλις αρχίζει να φρενάρει την ανάπτυξη, εν μέρει επειδή οι πιο περιοριστικοί οικονομικοί όροι δεν ήταν συγχρονισμένοι με τα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι απότομες αυξήσεις των μισθών που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση.

Όμως, καθώς η δημοσιονομική πολιτική σφίγγει, επιβραδύνεται η τουρκική οικονομία με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο ρυθμός του πληθωρισμού.  Οι αξιωματούχοι στοχεύουν τον πληθωρισμό στο 38% στο τέλος του έτους.

Η επιβράδυνση της οικονομίας-Οι κίνδυνοι που βλέπει η τράπεζα της Τουρκίας

«Η ανάπτυξη αναμένεται να χάσει σημαντική δυναμική λόγω της σύσφιγξης των οικονομικών συνθηκών, της επιβράδυνσης της αύξησης των πραγματικών μισθών και θα οδηγήσει σε πιθανή αύξηση του ποσοστού ανεργίας», εξηγεί  ο Muhammet Mercan, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank για την Τουρκία.

Η τροχιά των τιμών θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των τοπικών περιουσιακών στοιχείων για τους επενδυτές που επιστρέφουν στην Τουρκία προσδοκώντας ότι οι πιο συμβατικές πολιτικές θα την καταστήσουν λιγότερο επιρρεπή σε πληθωριστικές κρίσεις.

Ένας βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την ανάκαμψη από τις αυστηρότερες πολιτικές σε εταιρείες και νοικοκυριά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά αύξηση στον κατώτατο μισθό τον επόμενο μήνα, μια προσαρμογή που έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν έχει οριστικά αποκλείσει μια τέτοια αύξηση. Αυτό θα αποφύγει την τροφοδότηση της εγχώριας ζήτησης και τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως συνέβη μετά την αύξηση κατά 49% στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων

Το κόστος δανεισμού είναι απίθανο να μειωθεί τους επόμενους μήνες. Οι αξιωματούχοι έχουν  προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να σκληρύνουν την πολιτική εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για την αύξηση των τιμών. Το προτιμώμενο μέτρο της κεντρικής τράπεζας είναι ο μηνιαίος πληθωρισμός, ο οποίος ήταν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, διατηρώντας πάνω από το 3% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παγκόσμιες τράπεζες όπως η Deutsche Bank AG και η Bank of America Corp. αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων πιο κοντά στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η Morgan Stanley απώθησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση έως το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Η σταθερότητα στον πληθωρισμό παρέμεινε ισχυρή», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Deutsche Bank, Yigit Onay και Christian Wietoska. «Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά αναγκαία την επανάληψη μιας αυστηρής στάσης στη νομισματική πολιτική, απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών των κατοίκων».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text