Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ελλάκτωρ: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την πώληση της Ηλέκτωρ

Ελλάκτωρ: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την πώληση της Ηλέκτωρ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελλάκτωρ: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την πώληση της Ηλέκτωρ

Η μετατροπή του ομίλου Ελλάκτωρ σε εταιρεία συμμετοχών διακριτούς τομείς δραστηριότητας και πιθανότατα και με νέα επωνυμία, που θα σηματοδοτήσει τη νέα αυτή "σελίδα" στην ιστορία της εισηγμένης, αποτελεί ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο, οι βασικοί μέτοχοι σε συνεργασία με τη διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις σκέψεις, που φαίνεται να συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες υλοποίησης, είναι η μεταφορά υπό την "σκέπη" της Ελλάκτωρ, του συνόλου των επενδύσεων και συμμετοχών που έχει πραγματοποιήσει στην ελληνική αγορά, η Reggeborgh Invest, υπό τον κ. Χένρι Χόλντερμαν, ο οποίος φαίνεται ότι ετοιμάζεται να "ριζώσει" στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία συμμετοχών που θα προκύψει, θα μπορούσε να έχει διακριτούς τομείς δραστηριότητας, όπως π.χ. τη δραστηριότητα των παραχωρήσεων, υπό την Άκτωρ Παραχωρήσεις, τα ακίνητα, υπό τη REDS, ή κάποιον άλλο φορέα και άλλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, η Reggeborgh έχει συμφέροντα και στον τραπεζικό τομέα, διαθέτοντας μερίδιο άνω του 5% στην Alpha Bank. Παράλληλα, χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να υπάρξει είσοδος και σε έναν ακόμα κλάδο δραστηριότητας από τη Reggeborgh Invest, "ποντάροντας" στο ότι αυτή θα αφορά τον τομέα της "καθαρής" ενέργειας. Μάλιστα, προχωρούν ένα ακόμα βήμα, σημειώνοντας ότι η επένδυση αυτή θα επισφραγιστεί μέσω ενός νέου placement μετοχών, που θα αποκτηθούν από κάποιον νέο "συμπαίκτη" της Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ανάπτυξη της νέας αυτής δραστηριότητας.

Ασφαλώς, προς το παρόν, όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, το πλάνο αυτό αναμένεται να αρχίσει να αποκτά πιο συνεκτική μορφή, προς το τέλος του έτους κι ακόμα περισσότερο κατά τους πρώτους μήνες του 2025, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης και της Ηλέκτωρ, θυγατρικής στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, στη Motor Oil. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ, ενέκριναν την σχετική πώληση, αντί ποσού 114,7 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη έγκριση από εκείνους της Motor Oil, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιουλίου.

Μετά την πώληση και της Ηλέκτωρ, εκτιμάται ότι η Motor Oil θα προχωρήσει σε σταδιακή αποεπένδυση από την Ελλάκτωρ, περίπου 2,5-3 χρόνια από την αρχική της τοποθέτηση, τον Ιούνιο του 2022. Σε πρώτη φάση, θα διατεθεί τμηματικά το ποσοστό 7,46% από το συνολικό μερίδιο ύψους 29,87% που διαθέτει ο όμιλος στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ. Για το συγκεκριμένο ποσοστό, υπάρχει προγενέστερη συμφωνία με τη Reggeborgh για την απόκτησή του από την τελευταία αντί 1,75 ευρώ/μετοχή. Με δεδομένο ότι πρόκειται για σημαντικό discount επί της τρέχουσας αξίας της μετοχής, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συνεννόηση, ώστε να μην ασκηθεί το σύνολο του call option στην παρούσα συγκυρία. Κάτι τέτοιο άλλωστε, θα είχε ως αποτέλεσμα η Motor Oil να χάσει και το δικαίωμα είσπραξης της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσει να καταβάλλεται προς το τέλος Ιουλίου. Έτσι, σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε και ήδη έχει ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς του 2,98% του ποσοστού, αφήνοντας το υπόλοιπο 4,48% για να πουληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο (και μέχρι τις αρχές Μαΐου του 2025). Με τον τρόπο αυτό, η Motor Oil θα εισπράξει και 46,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο ποσοστό 26,88% που θα ελέγχει την ημερομηνία καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου.

Έτσι, θα απομείνει ποσοστό 22,5% της Ελλάκτωρ, το οποίο η Motor Oil θα μπορεί να διαθέσει, είτε απευθείας στην ίδια την Reggeborgh με σημαντικό premium (λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής), ή σε κάποιον τρίτο "παίκτη", που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον νέο στρατηγικό "σύμμαχο" της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας στην ελληνική αγορά και ενδεχομένως και να συνδέεται με την νέα δραστηριότητα που θα ενταχθεί υπό την "ομπρέλα" της νέας εταιρείας συμμετοχών που θα προκύψει.

Νίκος Ρουσάνογλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text