Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πώς θα επιστρέψουν στις τράπεζες "θεραπευμένα" δάνεια 20 δισ. ευρώ

Πώς θα επιστρέψουν στις τράπεζες "θεραπευμένα" δάνεια 20 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς θα επιστρέψουν στις τράπεζες "θεραπευμένα" δάνεια 20 δισ. ευρώ

Στο θέμα της επιστροφής στις τράπεζες των "θεραπευμένων" δανείων που έχουν υπό την "ομπρέλα" τους οι servicers εστίασαν οι Chief Financial Officers (CFOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου της Alpha Bank, Χάρης Κοκολογιάννης της Eurobank, Χρήστος Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας και Θεόδωρος Γναρδέλλης της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Capital Link.

"Τα δάνεια που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers προσεγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Από αυτά 15 δισ. ευρώ αφορούν στις τιτλοποιήσεις του ‘Ηρακλή’ και άλλα 20 δισ. ευρώ σε άλλες συναλλαγές. Προφανώς και πρόκειται για assets με υψηλότερο ρίσκο και το σημαντικό είναι όταν επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες να μην αυξήσουν το ρίσκο κινδύνου", τόνισε ο κ. Γναρδέλλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν από τα 70 δισ. ευρώ τα μισά ακολουθήσουν την οδό της αναδιάρθρωσης, με ένα haircut 30%-40%, τότε τελικά περίπου 15 με 20 δισ. ευρώ δάνεια θα μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες. "Αυτό δεν θα γίνει αμέσως, κυρίως γιατί η πολιτική των servicers, δεδομένης και της δυσκολίας, στην οποία βρίσκονται οι δανειολήπτες, μπορεί να εμπεριέχει, για παράδειγμα, λύσεις step up κ.ο.κ. που δυσχεραίνουν τον χαρακτηρισμό των δανείων ως Stage 1", πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η διαδικασία αυτή που απαιτεί τη συνεργασία τραπεζών και servicers θα εκκινήσει από το 2025.

"Σαφώς και οι τράπεζες επιθυμούν την επιστροφή των εν λόγω δανείων. Με την προυπόθεση, βέβαια, να μην επηρεαστεί το κόστος κινδύνου. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα κύκλο αθέτησης που θα θέσει ερωτήματα αναφορικά με την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Χρειάζεται να υπάρξουν αρκετά δεδομένα και στοιχεία για το ιστορικό πληρωμών", κατέληξε.

Πιστωτική επέκταση

Αύξηση της ζήτησης για δάνεια, όχι μόνο στο corporate, αλλά και στο retail και δη, στα στεγαστικά δάνεια "βλέπουν οι τέσσερις CFOs. Ήδη, όπως υπογράμμισαν, το πρόγραμμα "Σπίτι Μου", αλλά και οι πρωτοβουλίες των τραπεζών για τους νέους, έχουν φέρει μία κάποια κινητικότητα στην αγορά.

Μερίσματα – Υπερβάλλουσα ρευστότητα

Όσον αφορά στα μερίσματα, αλλά και την υπερβάλλουσα ρευστότητα, οι CFOs των συστημικών τραπεζών υπογράμμισαν πως στόχος είναι αφενός, η ενίσχυση των payout ratios και αφετέρου, η προσεκτική αξιοποίηση των κεφαλαίων, ώστε να αυξηθεί η αξία για τους μετόχους.

Και οι τέσσερις CFO ανέφεραν ότι η οργανική ανάπτυξη εντός και εκτός των συνόρων, το εργαλείο του buyback, η επιστροφή των δανείων από τους servicers αποτελούν ευκαιρίες για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Η μη οργανική ανάπτυξη, ήτοι μέσω εξαγορών, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με γνώμονα την αποφυγή να ‘καεί’ κεφάλαιο, χωρίς να μετουσιωθεί σε πραγματική αξία για τους μετόχους", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αγγελική Βελεσιώτη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text