Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Attica Bank: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΤΧΣ για την υπογραφή της συμφωνία

Attica Bank: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΤΧΣ για την υπογραφή της συμφωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Attica Bank: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΤΧΣ για την υπογραφή της συμφωνία

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εξυγίανση της Attica Bank. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε «ανοικτή» γραμμή με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Την στιγμή που μπαίνουν τα θεμέλια για τον 5ο, μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, μέσα από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του  κατήγγειλε αδιαφανή συμφωνία για την Attica Bank, βάσει της οποίας δημιουργείται «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα».

Η συνεδρίαση για την Attica Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστικοποίηση ορισμένων νομικών ζητημάτων του εγχειρήματος, προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή με βάση την προθεσμία της κεντρικής τράπεζας που αναμένει τις υπογραφές των δύο πλευρών, θα ανοίξει ο δρόμος για τη νομική συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, με χρήση των κρατικών εγγυήσεων από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος Ηρακλής.

Αποκαλυπτήρια

Τα αποκαλυπτήρια για το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου που θα διενεργηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και τις βασικές πτυχές του επιχειρησιακού σχεδίου της νέας τράπεζας, αναμένονται στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα αποφασιστεί. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 600 – 650 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν πέραν της Thrivest, θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της, αλλά και ο e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν αποκλείεται να εισφέρουν χρήματα και τρίτοι επενδυτές.

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθεί, μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση των Attica Bank και Παγκρήτιας.

Με βάση το ενεργητικό και τις καταθέσεις, το ενοποιημένο σχήμα θα διαθέτει το πέμπτο μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, αμέσως μετά τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Το άθροισμα των δανείων σήμερα ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ. Εφόσον όμως αποενοποιηθούν περί τα 3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, το ύψος του χαρτοφυλακίου της θα πέσει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων πελατείας διαμορφώνονται σήμερα στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου, ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις θα είναι ο χαμηλότερος στον κλάδο, γεγονός που σε συνδυασμό με την επάρκεια κεφαλαίων μετά την επερχόμενη έκδοση νέων μετοχών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των εργασιών του νέου πιστωτικού ιδρύματος.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text