Οδύσσεια χωρίς τέλος για την επένδυση 1 δισ. της Microsoft στην Ελλάδα
Νέα εμπλοκή στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily εντοπίστηκαν αρχαία στο ακίνητο όπου κατασκευάζεται το πρώτο data center.
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την κατασκευή data centers, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στο ακίνητο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου data center του αμερικανικού κολοσσού εντοπίστηκαν αρχαία.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης καθώς τα ευρήματα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά και μάλιστα εκτιμάται ότι σύντομα θα αποδεσμευτεί τμήμα της έκτασης ώστε να συνεχιστούν κάποιες εργασίες.
Σημειώνεται ότι η επένδυση απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης και το πρωθυπουργικό επιτελείο ασχολείται ενεργά προκειμένου να ξεπερνιούνται τα διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να υλοποιηθεί η σημαντική αυτή επένδυση για τη χώρα.
Ωστόσο, η νέα εμπλοκή στην επένδυση της Microsoft έρχεται να αναδείξει τα μικρά και μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα και την μεγάλη αβεβαιότητα με την οποία είναι αντιμέτωποι λόγω διαφόρων δομικών προβλημάτων ένα από τα οποία είναι οι χρήσεις γης. Μαζί με αδειοδοτήσεις, πολεοδομίες, Δικαιοσύνη και απουσία ασφάλειας δικαίου, γραφειοκρατία κεντρικής και τοπικής διοίκησης κ.α. συνθέτουν έναν λαβύρινθο για τους επενδυτές.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένες εκτάσεις για τη χρήση τους με αποτέλεσμα πολλές φορές οι επίδοξοι επενδυτές να μπλέκουν σε ένα λαβύρινθο, πρώτα για να αποκτήσουν μια κατάλληλη έκταση και κατόπιν προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την καταλληλότητα της έκτασης για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, και χωρίς να υπάρχει καμία ορατότητα για το τι αντιδράσεις θα συναντήσουν είτε από περιβαλλοντικές οργανώσεις είτε από γείτονες που ενοχλούνται από την επένδυση.
Για να το θέσουμε πιο απλά δεν υπάρχουν καθορισμένες περιοχές, όπου μια εταιρεία, όπως στην περίπτωσή μας η Microsoft, από τη στιγμή που αποφασίσει να υλοποιήσει μια επένδυση στη χώρα μας να μπορεί να αποκτήσει εκτάσεις που είναι καθορισμένες ως βιομηχανικές εκτάσεις και με την απόκτησή τους να μπορούν χωρίς προβλήματα και αβεβαιότητες να υλοποιούν την επένδυση.
«Η Ελλάδα είναι άλλο πράμα...»
Σύμφωνα με πληροφορίες του BD η επένδυση της Microsoft που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά το 2020 αντιμετώπισε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα κεντρικά της Microsoft ήταν έτοιμα να ακυρώσουν το σχέδιο και απαιτήθηκε μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει την υλοποίηση της επένδυσης στη χώρα μας.
Καθόλου τυχαία, μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο σε συνέντευξη τύπου για την πρόοδο της επένδυσης, η General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης σημείωσε ότι «δεν ανακοινώνουμε το χρονοδιάγραμμα για την πορεία της κατασκευής, γιατί η Ελλάδα είναι ένα άλλο πράγμα».
Περιττό να σημειώσουμε ότι αν αντιμετωπίζει όλο αυτό το γραφειοκρατικό – διαχειριστικό χάος μια εταιρεία – κολοσσός όπως η Microsoft, με άμεση πρόσβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, πόσο δυσκολότερο είναι το έργο και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν επενδυτές μικρότερης εμβέλειας. Κάτι που εξηγεί γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η αποχώρηση της Cisco
Μια άλλη επένδυση, όχι βεβαίως του ίδιου βεληνεκούς, αλλά πάντως από μια μεγάλη αμερικανική πολυεθνική της τεχνολογίας, ήταν αυτή της Cisco, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο πρόσφατα, καθώς η εταιρεία ήλθε σε σύγκρουση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η Cisco προσπάθησε να δημιουργήσει στη συμπρωτεύουσα ένα Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, ένα κέντρο κατάρτισης σε σύγχρονες τεχνολογίες, το οποίο όμως δεν επρόκειτο τελικά να μακροημερεύσει.
Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι έληξε και δεν θα ανανεωθεί η δωρεάν παραχώρηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης του κτηρίου Labattoir στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων. Ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ενημέρωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο ότι «ολοκληρώνεται η παρουσία της εταιρείας» και κατηγόρησε τη Cisco ότι επί τέσσερα χρόνια δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Η Cisco απέκρουσε αυτές τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν από πλευράς της απλήρωτες οφειλές και ότι η παραχώρηση από τον δήμο δεν ανανεώθηκε επειδή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το κτήριο για να στεγάσει υπηρεσίες του και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι μετά την άδοξη κατάληξη αυτής της παραχώρησης του κτηρίου η Cisco δεν σκοπεύει να αναζητήσει άλλη έδρα για να μείνει στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, ενώ πιθανότατα δεν σκοπεύει να επαναλάβει ανάλογο εγχείρημα στην Ελλάδα.
Ορισμένες πηγές αποδίδουν το αδιέξοδο σε λόγους που σχετίζονται με την τοπική μικροπολιτική και τις διαφορετικές προτεραιότητες που είχαν, δύο διαφορετικοί δήμαρχοι: ο ένας, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, έστρωσε «κόκκινο χαλί» για να διευκολύνει τη Cisco, ο άλλος, ο Στέλιος Αγγελούδης, προτίμησε να της δείξει την έξοδο για να αξιοποιήσει αλλιώς ένα σημαντικό κτήριο.
Διαφορετική εικόνα όμως μεταδίδουν οι δημοτικές αρχές επιμένοντας ότι η εμπλοκή ήταν αποτέλεσμα χειρισμών της Cisco.
Πηγή: businessdaily.gr
- Qualcomm: Πρόταση εξαγοράς στην Intel – Τι θα σήμαινε για τον τεχνολογικό κλάδο
- «Ξεπουλάνε» τα ρολόγια Rolex στην Ελλάδα – Έπιασε τα 93 εκατ. ο τζίρος της εταιρείας
- Η Bosch προγραμματίζει τη συνέχιση των μακροπρόθεσμων επενδύσεών της στην κινεζική αγορά
- Volkswagen: Βαθαίνει η κρίση – Ακυρώνει εργασιακές συμφωνίες η εταιρεία
- H Deutche Telekom βελτίωσε την κερδοφορία της στο β' τρίμηνο χάρη στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ
- HSBC: Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, επαναγορά μετοχών $3 δισ.
- Αεροπορικές εταιρείες: Προετοιμάζονται για το τέλος της έκρηξης των «ταξιδιών της εκδίκησης»
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. - ΠΕΙΡ
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΕΤΕ
- ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. - ΕΥΡΩΒ
- ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. - ΑΛΦΑ
- Χρηματικές διανομές εισηγμένων εταιριών κατά το έτος 2024
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. - ΑΛΦΑ
- Χρηματικές διανομές εισηγμένων εταιριών κατά το έτος 2024
- Το premium και το discount στις μετοχές των ΑΕΕΑΠ
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο