Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
Η Lamda Development, η οποία κάποτε υποσχόταν ένα πρότυπο πολεοδομικό σχέδιο στο Ελληνικό, φαίνεται πως αλλάζει πορεία. Αντί να παραμείνει πιστή στο όραμα της δημιουργίας ενός σύγχρονου αστικού κέντρου, μετατρέπεται σε έναν απλό πωλητή ακινήτων, προβαίνοντας στην πώληση οικοπέδων σε διεθνείς και ελληνικούς επενδυτικούς ομίλους.
Από το όραμα στην εμπορική στρατηγική
Η υπογραφή συμφωνιών πώλησης οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις στην περιοχή «Α=Π3» εντός του έργου στο Ελληνικό, με συνολικό τίμημα €106 εκατομμύρια, είναι απλώς η τελευταία απόδειξη αυτής της μεταστροφής. Η Lamda Development ανακοίνωσε την πώληση πέντε οικοπέδων σε ομίλους όπως οι Brook Lane Capital, TENBRINKE, Hellenic Ergon και Daedalus Development. Αντί για την υλοποίηση ενός πολεοδομικού θαύματος, η Lamda φαίνεται να επικεντρώνεται στην ταχεία πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
Επένδυση ή Εκμετάλλευση;
Η συνολική επένδυση για τις εν λόγω αναπτύξεις εκτιμάται να ανέλθει σε €300 εκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην Ελλάδα, παρουσίασε την πώληση ως ένδειξη της υπεραξίας που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα από το έργο. Ωστόσο, για τους πολίτες και τους μετόχους, αυτή η “υπεραξία” φαίνεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο μια στρατηγική γρήγορης κερδοφορίας παρά μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για την ανάπτυξη ενός προτύπου πολεοδομικού σχεδίου.
Η μεταμόρφωση της Lamda Development
Η Lamda Development, η οποία είχε θέσει υψηλές προσδοκίες για το Ελληνικό, φαίνεται να εγκαταλείπει το αρχικό της όραμα για μια ολοκληρωμένη και καινοτόμα αστική ανάπτυξη. Αντί αυτού, μετατρέπεται σε έναν πωλητή ακινήτων που εκμεταλλεύεται την ζήτηση για γρήγορα κέρδη. Οι αγοραστές, που προέκυψαν μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, αναλαμβάνουν το κόστος και την ευθύνη της ανάπτυξης, αφήνοντας την Lamda να μετρά τα κέρδη της.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του Ελληνικού;
Με την αλλαγή αυτής της στρατηγικής, η Lamda Development παραδίδει την ανάπτυξη του Ελληνικού σε τρίτους, αντί να διατηρήσει τον έλεγχο και να καθοδηγήσει την πορεία προς μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορούν αυτοί οι νέοι παίκτες να εκπληρώσουν το αρχικό όραμα ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το Ελληνικό να μετατρέπεται σε ένα ακόμα εμπορικό και κερδοσκοπικό εγχείρημα;
Η απόφαση της Lamda Development να πουλήσει οικόπεδα στο Ελληνικό υποδηλώνει μια βαθιά αλλαγή στρατηγικής, από το όραμα μιας πρωτοποριακής πόλης σε μια απλή μεσιτική δραστηριότητα. Η μεταμόρφωση αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του έργου και για το αν η Lamda θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει στο αρχικό της όραμα.
Πηγή: mikrometoxos.gr
- Ελληνικό- Η πρόοδος στα επιμέρους έργα – Θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ oι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων
- Αύξηση EBITDA στα 42,4 εκατ. για τη Lamda Development
- Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Πτώση πωλήσεων και κερδών στο εξάμηνο
- Med: Στη δημοσιότητα το πληροφοριακό σημείωμα για την απορρόφηση τριών εταιριών
- Eλλάκτωρ: Άλμα 263% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου
- Aegean: Στα 147 εκατ. τα EBITDA το α’ εξάμηνο – Καθαρά κέρδη 22,9 εκατ. ευρώ
- Επεσαν οι υπογραφές με ΓΕΚ Τέρνα για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Ανοδικοί - πτωτικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, από το 1955 έως σήμερα
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο