Κορυφαία επιλογή της Jefferies η Εθνική - Αυξάνει στα 11 ευρώ την τιμή στόχο
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η Jefferies προχωρούσε σε αύξηση της τιμής στόχου της Εθνικής στα 10,40 ευρώ από 10,35 αναμένοντας ένα δυνατό σετ αποτελεσμάτων.
Η καλύτερη εικόνα που παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο η τράπεζα και η (συντηρητική) αναβάθμιση των φετινών στόχων από τη διοίκηση οδήγησε εκ νέου τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω των εκτιμήσεων και της τιμής στόχου στα 11 ευρώ πλέον, με σύσταση «buy». Η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει επίσης η κορυφαία επιλογή του οίκου μεταξύ των τεσσάρων συστημικών.
Όπως υπενθυμίζει η Jefferies, μετά τις ισχυρότερες επιδόσεις σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους και εσόδων από προμήθειες, η Εθνική αναβάθμισε το guidance για φέτος, αναμένοντας πλέον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει οργανικής κερδοφορίας (core ROTE) άνω του 16% (από 15% περίπου) και οργανικά κέρδη μετά φόρων (core PAT) ύψους 1,3 δισ. ευρώ (από περίπου 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως).
Η τράπεζα αναμένει επίσης καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM, άνω των 300 μονάδων βάσης (από χαμηλότερα των 290 μονάδων) για φέτος και άνω των 270 μονάδων το 2026 (από χαμηλότερα των 270) στη βάση του χαμηλότερου κόστους καταθέσεων. Τα βασικά έσοδα αναμένεται πλέον να είναι υψηλότερα ετησίως, υποστηριζόμενα από τις προμήθειες και τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), με τα τελευταία να εκτιμάται πως θα διατηρηθούν στα επίπεδα του περσινού έτους, παρά τις μειώσεις επιτοκίων που θα υλοποιηθούν από την ΕΚΤ τη φετινή χρονιά.
Η συγκράτηση του κόστους καταθέσεων οδηγεί σε υψηλότερο NIM
To beta στις προθεσμιακές καταθέσεις παρέμεινε πέριξ του 50% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ και «μείγμα» καταθέσεων ήταν επίσης σταθερό κατά τη διάρκεια του τριμήνου με τις προθεσμιακές να καταλαμβάνουν το 17,8% περίπου του συνόλου (σε επίπεδο ομίλου). Και τα δύο αυτά μεγέθη (beta - προθεσμιακές) κινούνται καλύτερα από την αρχική καθοδήγηση (beta στις προθεσμιακές άνω του 50%, «μείγμα» 75 - 25 όψεως, ταμιευτηρίου - προθεσμιακών) και αποτελούν «οδηγό» των αναβαθμίσεων του NIM.
Ρολάρει η πιστωτική επέκταση
Οι εκταμιεύσεις για το δεύτερο τρίμηνο «χτύπησαν» πολυετές τριμηνιαίο υψηλό φτάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Η διοίκηση της τράπεζας επισήμανε πως το τρέχoν pipeline σε επίπεδο εταιρικών χορηγήσεων προσφέρει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για την επίτευξη του φετινού στόχου, αναβαθμίζοντας το guidance για την καθαρή πιστωτική επέκταση σε 1,5 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως (μεσοπρόθεσμος στόχος τριετίας για CAGR 7%). Σημείωσε επίσης πως το δεύτερο τρίμηνο είναι συνήθως το ισχυρότερο σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης.
Στόχος η σταδιακή ενίσχυση της επιβράβευσης των μετόχων
Η δύναμη πυρός της Εθνικής, έχοντας προβεί σε πλήρη αποπληρωμή των γραμμών TLTROs της ΕΚΤ ήδη από το πρώτο τρίμηνο, διαμορφώνεται στα 9,1 δισ. ευρώ, παρά τις υψηλές εκταμιεύσεις.
Οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τη διοίκηση να αντισταθμίζει τμήμα της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου, παίρνοντας ήδη πρόβλεψη για payout 40% για τη φετινή χρήση. Συγκεκριμένα, o δείκτης CET1 της τράπεζας έκλεισε στο 18,8% για το πρώτο εξάμηνο, με την επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης για μια υψηλότερη επιβράβευση των μετόχων, να τον φέρνουν στο 18,3%. Ο στόχος της Εθνικής όπως έκανε γνωστό ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας είναι να φτάσει να διανέμει σταδιακά τα επόμενα χρόνια το 70% των κερδών της, κατά τα 2/3 υπό τη μορφή μερίσματος και κατά το υπόλοιπο 1/3 μέσω επαναγοράς μετοχών. Η Jefferies αναμένει payout στο 50% το 2025 - 2026.
Αναβαθμίσεις σε EPS
Η Jefferies προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεών της για τα EPS κατά 2% για φέτος (στα 1,37 ευρώ από 1,34) και κατά 4% το 2025 - 2026 (στα 1,36 ευρώ από 1,31 και στα 1,41 ευρώ από 1,35). Οι αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή οφείλονται κυρίως στην ανθεκτικότητα και τη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (αναβαθμίσεις σε NIM μέσω του χαμηλότερου κόστους καταθέσεων) και στις υψηλότερες προμήθειες (υψηλότερες κατά 4% έναντι των εκτιμήσεων για το δεύτερο τρίμηνο). Η ενσώματη αξία ανά μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 8,44 ευρώ και ως εκ τούτου διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,94x. Jefferies αναμένει ενσώματα ίδια κεφάλαια για φέτος στα 8,96 ευρώ και υπό αυτό το πρίσμα η μετοχή διαπραγματεύεται με P/TBV στο 0,89x.
Το «bullish» και «bearish» σενάριο
Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 15,70 ευρώ, με μετρήσεις για το 2026 που φτάνουν σε: σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 30 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 3%, ROTE στο 23% και κόστος κεφαλαίου στο 13%.
Στο «bearish» σενάριο η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 6,30 ευρώ και βασίζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,8%, ROTE στο 8% και κόστος κεφαλαίου στο 19%, με LLR στις 100 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 44% από 29% στο «bullish» σενάριο και 33% στο βασικό σενάριο.
Πηγή: insider.gr - Ανδρέας Βελισσάριος
- Ελληνικό- Η πρόοδος στα επιμέρους έργα – Θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ oι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων
- Αύξηση EBITDA στα 42,4 εκατ. για τη Lamda Development
- Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Πτώση πωλήσεων και κερδών στο εξάμηνο
- Med: Στη δημοσιότητα το πληροφοριακό σημείωμα για την απορρόφηση τριών εταιριών
- Eλλάκτωρ: Άλμα 263% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου
- Aegean: Στα 147 εκατ. τα EBITDA το α’ εξάμηνο – Καθαρά κέρδη 22,9 εκατ. ευρώ
- Επεσαν οι υπογραφές με ΓΕΚ Τέρνα για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού
- Πίνακας αποτελεσμάτων 6Μ, έτους 2024
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Ανοδικοί - πτωτικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, από το 1955 έως σήμερα
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Πίνακας αποτελεσμάτων 6Μ, έτους 2024
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο