Κατάρρευση του δείκτη Nikkei (-12,40%) - Ανησυχία στις αγορές
Εντυπωσιακές απώλειες κατέγραψε -και σήμερα το πρωί- ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei. Σε μία βίαιη συνεδρίαση, ο δείκτης ήταν διαρκώς πτωτικός και στο κλείσιμο, οι απώλειες έφτασαν στο -12,40% (15 λεπτά πριν από το κλείσιμο, είχαν φτάσει και στο -15,28%).
Πρόκειται για ποσοστό απωλειών που λίγες φορές βλέπει κάποιος κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε έναν μεγάλο διεθνή χρηματιστηριακό δείκτη.
Σημειώνουμε ότι είναι η μεγαλύτερη πτώση του ιαπωνικού δείκτη από την 20/10/1987. Τότε, στη μεγάλη χρηματιστηριακή αναταραχή του Οκτωβρίου του 1987, ο Nikkei είχε απώλειες -14,90%. Τέλος, η σημερινή πτώση, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον δείκτη Nikkei, από την ημέρα της δημιουργίας του, δηλαδή την 16/5/1949.
Δείτε το διάγραμμα του Nikkei, των δύο τελευταίων ετών, εδώ.
Πρόκειται για μία κατάσταση πανικού, η οποία όμως, δε δείχνει να έχει επεκταθεί, τουλάχιστον στο βαθμό αυτό, ούτε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, αλλά ούτε και στα παράγωγα άλλων μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών (δείτε εδώ).
Τί προκαλεί την πτώση;
Σχεδόν το σύνολο των αναλύσεων που διαβάσαμε, αναφέρει ως αφορμή, την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (εδώ) και το ρυθμό της ανεργίας (εδώ), μία εξέλιξη η οποία, κατά πολλούς δηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εισέρχεται σε κατάσταση ύφεσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαβάσαμε ότι, η πτώση (τουλάχιστον στις ΗΠΑ, κάτι που μόνο εν μέρει ισχύει για την Ιαπωνία) ξεκίνησε από τις μεγάλες μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας (επηρεάζουν τους δείκτες Nasdaq και S&P), λόγω του ότι, τα αποτελέσματά τους κατά το β’ τρίμηνο, δείχνουν ότι, τα κέρδη τους από την εμπλοκή τους (και τις τεράστιες επενδύσεις τους) στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) δεν είναι ανάλογα των προσδοκιών τους.
Προσωπικά, δεν πείθομαι από τις παραπάνω αιτιάσεις. Άλλωστε, μέχρι και πριν λίγες μέρες, τα θέματα αυτά, δεν αναφέρονταν ως πιθανά να ανησυχήσουν τις διεθνείς αγορές. Και ας μην ξεχνάμε ότι, ο δείκτης Nikkei, κατέγραψε το ανώτερο ιστορικό του επίπεδο, μόλις την 11/7/2024, δηλαδή πριν από 25 ημερολογιακές μέρες, ή πριν από 16 συνεδριάσεις.
Θα έβρισκα ιστορικό αντίστοιχο της σημερινής πτώσης (δεν αναφέρομαι μόνο στο Nikkei, αλλά γενικότερα στις χρηματιστηριακές αγορές) τον Οκτώβριο του 1987, όταν οι αγορές κατέρρευσαν (πτώση κατά -21% του δείκτη Dow Jones - ο Nikkei, τότε είχε απώλειες -14,90%), χωρίς προφανή αιτία, ενώ ακόμη και σήμερα, 37 χρόνια μετά, ακόμη δεν υπάρχει ομόφωνη άποψη για τους λόγους εκείνης της μεγάλης πτώσης.
Η πλέον λογική άποψη για την πτώση του 1987, είναι ότι, οφειλόταν στη μεγάλη άνοδο που είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια των ετών 1982-1987. Μετά τη διόρθωση, ξεκίνησε μια διαδικασία ανάκαμψης των τιμών, έτσι ώστε, μετά από 15 περίπου μήνες (Ιανουάριο 1989), η τιμή του Dow Jones να επανέλθει στα προ τις 19/10/1987, ενώ παράλληλα, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και διάρκεια ανοδικές αγορές (bull markets) που διήρκεσε όλη τη δεκαετία του 1990.
Βέβαια, όλα αυτά, είναι ακόμη “πρώιμες” σκέψεις. Τις επόμενες μέρες, θα φανεί αν υπάρχει πρόβλημα, ποιό είναι αυτό και πώς θα επηρεάσει τις αγορές.
Ουδείς αμφιβάλλει ότι σήμερα θα είναι μία “αιματηρή” μέρα στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές. Επίσης, είναι σαφές ότι (όπως σημειώναμε και στα σχόλια της Παρασκευής). ότι το παρόν πρόβλημα, θα επηρεάσει τους δείκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή για εβδομάδες ή και μήνες, ενώ στη συνέχεια, θα ανακόψει την ορμή των αγορών.
Συμπερασματικά, κλίνουμε προς την άποψη ότι, δεν υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την πορεία της διεθνούς οικονομίας και συνεπώς, η πτώση αυτών των ημερών, δεν οφείλεται σε κάποιο “κύριο” οικονομικό γεγονός. Βέβαια, η πτώση, αυτή καθ’ αυτή, μπορεί να αποτελεί ένα “κύριο” γεγονός για τις αγορές. Θα το δούμε σήμερα.
Παράλληλα, όπως φάνηκε και προχθές την Παρασκευή, τόσο από τα σχόλια που γράφτηκαν, όσο και από τις τιμές το πετρελαίου, η (μεγάλη και σοβαρή) ένταση στη Μέση Ανατολή, δεν ήταν ανάμεσα στα αίτια της πτώσης των αγορών. Μπορεί να αναχθεί σε αίτιο, σήμερα ή αύριο. Δε γνωρίζουμε.
Σε άρθρο μας την Παρασκευή (συνδρομητικές σελίδες - εδώ), αναφέραμε τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε -θα ακολουθήσουμε τα σήματα των εξομαλυντών. Σαφώς και υπάρχει ρίσκο στην απόφασή μας. Όμως, στις αγορές, το ρίσκο είναι καθημερινό. Βέβαια, θα επανέλθουμε με σχόλιό μας περί την 2:00 μμ, όταν η κατάσταση στην αγορά μας θα είναι περισσότερο ξεκάθαρη.
Καλή σας εβδομάδα και καλή μέρα.
Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:
Μεταβολή βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών κατά το 2024 - εδώ
Μεταβολή Γενικού Δείκτη και βασικών διεθνών δεικτών, σε διάφορα χρονικά διαστήματα - εδώ
Οι ιστορικά ανώτατες τιμές επιλεγμένων διεθνών δεικτών - εδώ
Κατ' έτος νέες ανώτατες τιμές των βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών - εδώ
Μεταβολή βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών κατά το 2024 - εδώ
Ετήσιες μεταβολές βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών - εδώ
Διαγράμματα διεθνών δεικτών - εδώ
- Περιμένοντας τους βαρβάρους
- ΗΠΑ: Επιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στην ομαλότητα. Απομάκρυνση των πιθανοτήτων ύφεσης.
- Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η ανεργία. Τί μας δείχνουν τα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Περίοδος 1970 έως και σήμερα.
- Άνοδος στις αγορές της Ασίας - Nikkei: +10,2%
- Κατάρρευση του δείκτη Nikkei (-12,40%) - Ανησυχία στις αγορές
- Άνοδος 132,6% στο ντεμπούτο της Softweb - Κάτι θα πρέπει να αλλάξει στα όρια διακύμανσης χωρίς δημόσια εγγραφή!
- Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ - Τα προβλήματα και οι δυνατότητές του στο Χρηματιστήριο - Ανάλυση
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Ανοδικοί - πτωτικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, από το 1955 έως σήμερα
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο