Προς νέες εκδόσεις ομολόγων οι τράπεζες έως τα τέλη του 2026
Οµόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες µε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), προκειµένου να καλύψουν το «έλλειµµα» στα ελάχιστα κεφάλαια και επιλέξιµες υποχρεώσεις (Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL, έως τα τέλη του 2026, προκειµένου ο δείκτης MREL να φτάσει το 27,8% των συνολικών στοιχείων έκθεσης σε κίνδυνο. Τα στοιχεία αυτά µε ηµεροµηνία αναφοράς το τέλος του α΄ τριµήνου δεν περιλαµβάνουν τα οµόλογα που εξέδωσαν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες το β΄ τρίµηνο του έτους –περιορίζοντας το σχετικό «έλλειµµα»–, µέρος των οποίων, ωστόσο, ήταν σε αντικατάσταση προηγούµενων εκδόσεων, σε µια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησής τους.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η µαζική προσφυγή στις αγορές µε νέες εκδόσεις οµολόγων που πραγµατοποίησαν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες το προηγούµενο τρίµηνο ευνοήθηκε από τις πρόσφατες αναβαθµίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνείς οίκους και έχουν ήδη αποτυπωθεί στο προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών, συµπιέζοντας τα spreads στις εκδόσεις οµολόγων.
Oπως σηµειώνει στην πρόσφατη έκθεση Νοµισµατικής Πολιτικής η ΤτΕ, «η µείωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά για τα οµόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες είναι θετική εξέλιξη, καθώς επιτρέπει την έκδοση νέων οµολόγων από τις ελληνικές τράπεζες µε χαµηλότερο κόστος δανεισµού. Μετά την αναβάθµιση του ελληνικού ∆ηµοσίου στην επενδυτική κατηγορία, οι τέσσερις συστηµικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει οµόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας µε µεσοσταθµική απόδοση 5,3% και διάρκεια 6 έτη έως τη λήξη, ενώ πριν από την αναβάθµιση η µεσοσταθµική απόδοση στην έκδοση για οµόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και ίδιας διάρκειας από τις ίδιες τράπεζες ήταν 7%.
Ετσι, παρατηρείται η αποπληρωµή οµολόγων που έχουν εκδοθεί µε υψηλότερο κόστος µέσω έκδοσης νέων τίτλων µε χαµηλότερο κόστος δανεισµού, γεγονός που συµβάλλει στη διαρθρωτική βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών, χωρίς να επιβαρύνεται το κόστος δανεισµού της πραγµατικής οικονοµίας. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σηµαντικές, καθώς επιδρούν µειωτικά στο κόστος χρηµατοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς. Ετσι επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες ότι η πρόσφατη αναβάθµιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία συµβάλλει σηµαντικά και θετικά τόσο στην κερδοφορία όσο και στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος».
Πηγή: moneyreview.gr
- Jefferies: Εγκλωβίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες ελέω placement Εθνικής
- DBRS: Θετική τάση αξιολογήσεων για Ελλάδα με «καταλύτη» τις τράπεζες
- «Ελκυστική» η Τράπεζα Κύπρου, λέει η Euroxx, νέα τιμή-στόχος
- Επιτόκια: Έρχεται νέος γύρος μείωσης – Πώς επηρεάζονται καταθέτες και δανειολήπτες
- Ελληνική Τράπεζα: Σημαντικό ενδιαφέρον στην έκδοση ομολόγου €100 εκατ.
- Ελληνικές τράπεζες: Σχέδιο για στήριξη της κερδοφορίας τους μέσω ομολογιακών εκδόσεων
- Τράπεζες: Μερίσματα άνω των 1,5 δισ. ευρώ θέλουν να μοιράσουν το 2024
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Ανοδικοί - πτωτικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, από το 1955 έως σήμερα
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο