Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Άνοδος στις αγορές της Ασίας - Nikkei: +10,2%

Άνοδος στις αγορές της Ασίας - Nikkei: +10,2%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άνοδος στις αγορές της Ασίας - Nikkei: +10,2%

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, δύο ώρες πριν από το σημερινό κλείσιμο, καταγράφει άνοδο 10,2%%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα κέρδη του δείκτη έφτασαν μέχρι και το επίπεδο του 11,0%.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν και άλλοι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας.

Παράλληλα, τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών, καταγράφουν ικανοποιητική άνοδο, η οποία βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία σε διεθνές επίπεδο, ενώ υποδηλώνουν ένα θετικό άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης.

 

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μια ανακούφιση, μετά τη χθεσινή διεθνή αναστάτωση.

Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι η σημερινή άνοδος του Nikkei, λόγω του μεγέθους της, είναι πολύ σημαντική, αυτή δε σημαίνει αυτόματα, ότι τελείωσε η κρίση και ότι θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Οι “μετασεισμικές” δονήσεις στις αγορές θα είναι και πολλές, αλλά και για αρκετό διάστημα.

 

Όμως, τελικά, τί ήταν η κρίση αυτών των ημερών; Πού οφείλονταν; Ολοκληρώθηκε; Υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον;

 

Κατά την άποψή μας, την οποία είχαμε δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τα ουσιαστικά αίτια της πτώσης αυτών των ημερών, είναι η άνοδος που προηγήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι αγορές, είχαν δείξει ότι η προηγηθείσα άνοδος προκαλούσε μια νευρικότητα και με την πρώτη αφορμή (έτυχε να είναι τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ) εκδηλώθηκε η διάθεση ρευστοποιήσεων. Βέβαια, αυτό είναι -κατά την άποψή μας- το αίτιο. Σε μια διαδικασία εκδήλωσης μιας τόσο μεγάλης πτώσης, εμπλέκονται πολλοί ακόμη αντικειμενικοί και υποκειμενικοί παράγοντες.

 

Χθες βιώσαμε μια φάση που το συναίσθημα του φόβου υπερίσχυσε του συναισθήματος της απληστίας. Γενικά στις αγορές, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό συναίσθημα από την απληστία. Αυτό σημαίνει ότι, η κατάσταση “συναγερμού” που ζούμε, θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και θα εκφράζεται μέσα από αυξημένη αστάθεια και διακυμάνσεις. Και βεβαίως, μπορεί να επαναληφθεί και στο προσεχές μέλλον, αν και οι πιθανότητες επανάληψης, μειώνονται μετά την εκδήλωση του αρχικού επεισοδίου.

 

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι, αντιμετωπίσαμε το επεισόδιο των ημερών αυτών με λογική και χωρίς πανικό (δείτε χθεσινό μας άρθρο, εδώ). Αναζητήσαμε με ψυχραιμία τα αίτια. Διαβάσαμε και αξιολογήσαμε πολλές αναλύσεις σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ. Και, όπως κάνουμε κάθε φορά, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο εάν, τα αίτια που αναφέρονται είναι “κύρια”, “δευτερεύοντα” ή “θόρυβος”. Δηλαδή, αναρωτηθήκαμε εάν θα μπορούσαν να επιδράσουν σημαντικά στις αγορές και να ανατρέψουν τις μακροχρόνιες τάσεις τους. Και βεβαίως, είχαμε το “όπλο” ενός ισχυρού και αξιόπιστου συστήματος συναλλαγών (το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”) το οποίο ακολουθούμε και το οποίο μπορεί να μας διασώσει, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι αναλύσεις και αξιολογήσεις μας αποδεικνύονται λανθασμένες.

 

Για μια ακόμη φορά, οι αγορές μας απέδειξαν ότι έχουν λογική και λειτουργούν πάνω σ’ αυτή. Και αυτό μας θυμίζει το κείμενο με το οποίο ξεκινήσαμε την επαγγελματική ενασχόλησή μας με το Χρηματιστήριο, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μας ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, πριν από περίπου 34 χρόνια: “Ο χώρος της σύγχρονης κεφαλαιαγοράς είναι πολύπλοκος, άστατος και συχνά απρόβλεπτος. Όμως, πίσω από τη λειτουργία του, υπάρχει μια λογική. Μια λογική περίεργη και σύνθετη, αλλά ποτέ αντιφατική. Η λογική αυτήέχει κανόνες. Κανόνες που, ίσως καμιά φορά φαίνονται ιδιόρρυθμοι, αλλά όπως όλοι οι κανόνες, είναι απλοί. Και μπορούμε να τους μάθουμε”.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text