Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η ώρα των μετόχων για τη συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας

Η ώρα των μετόχων για τη συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ώρα των μετόχων για τη συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας

Τα κομμάτια του παζλ που οδηγούν στη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, την πρώτη μετά από αρκετές δεκαετίες, τοποθετούν ο ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι, εξασφαλίζοντας την επιτυχία του εγχειρήματος για τη δημιουργία του 5 ου τραπεζικού πόλου που αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό χάρτη.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη συμφωνία – ορόσημο μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Thrivest που, ουσιαστικά, έθεσε τα θεμέλια, αλλά και τις πρόσφατες εγκρίσεις, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πλέον ήρθε η σειρά των μετόχων των δύο τραπεζών να δώσουν το "πράσινο φως" στο σχέδιο της συνένωσης δυνάμεων. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, το "χορό" των έκτακτων γενικών συνελεύσεων ανοίγει πρώτη η Attica Bank, οι μέτοχοι της οποίας καλούνται σήμερα το πρωί να εγκρίνουν αφενός, την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας και αφετέρου, την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου, συνεπεία της συγχώνευσης, λόγω εισφοράς του µετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας στην Attica Bank, µε ταυτόχρονη µείωση του µετοχικού κεφαλαίου της λόγω ακύρωσης των µετοχών της Attica που κατείχε η Παγκρήτια. Τη "σκυτάλη" θα λάβει το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Παγκρήτια Τράπεζα, με τους μετόχους της να αποφασίζουν πέραν της συγχώνευσης και για το ζήτημα της απένταξης από το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας. Η σχετική αίτηση προς την ΤτΕ, μάλιστα, υποβλήθηκε νωρίτερα, δεδομένου ότι έπρεπε να περάσει ένα εύλογο διάστημα πριν την απόφαση των μετόχων επί του θέματος.

Στις ομιλίες τους, τόσο η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, όσο και ο CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, αναμένεται να εστιάσουν στα οφέλη της συγχώνευσης, όχι μόνο για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες – υφιστάμενους και νέους – αλλά και για την οικονομία εν γένει, αφού μέσω αυτής ενισχύεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών, διευκολύνοντας έτσι, την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων. Πεποίθηση και των δύο, άλλωστε, είναι πως η δημιουργία του 5 ου τραπεζικού πυλώνα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, δίνοντας διέξοδο σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα παραμένουν αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση. Με βάση το κοινό business plan, το μερίδιο στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών αναμένεται να προσεγγίσει διψήφιο ποσοστό από μόλις 3% σήμερα, ενώ εξίσου δυναμικό θα είναι το "μπάσιμο" της νέας τράπεζας και στο corporate χαρτοφυλάκιο, με ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα επόμενα βήματα

Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων αν και τυπικές, εντούτοις αποδεικνύονται βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου ότι "ξεκλειδώνουν" τα επόμενα βήματα.

Κατόπιν αυτών, άλλωστε, θα ακολουθήσει περί τις αρχές Οκτωβρίου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα διενεργηθεί με δικαιώματα προτίμησης. Το συνολικό ποσό προς άντληση διαμορφώνεται σε 672,1 εκατ. ευρώ, ενώ θα εκδοθούν 359,5 εκατομμύρια μετοχές, με την τιμή της έκδοσης/προσφοράς ανά νέα μετοχή να προσδιορίζεται στο 1,87 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα warrants προορίζονται για τους μετόχους που συμμετείχαν στην ΑΜΚ. Οι τίτλοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα, σε αναλογία μία μετοχή έναντι ενός τίτλου.

Θα εκδοθούν 359,5 εκατομμύρια τίτλοι, αντιστοιχώντας 3,5 μετοχές σε κάθε τίτλο κτήσης. Η τιμή έκδοσης κάθε μετοχής που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης έχει οριστεί σε 0,05 ευρώ.

Η νέα τράπεζα που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2025, θα εμφανίζει ενεργητικό, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, καταθέσεις πάνω από εννέα δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,4 δισ. ευρώ, δείκτη "κόκκινων" δανείων κάτω του 3% και κέρδη προ προβλέψεων που θα προσεγγίζουν τα 80 – 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος των εμπλεκομένων είναι μέχρι το 2027 οι ενήμερες χορηγήσεις να ανέλθουν σε 7,6 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 11,5 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ προβλέψεων σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 20% και ο δείκτης NPE σε κάτω από 3%.

Αγγελική Βελεσιώτη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text