UBS: Στο 2,5% διατηρεί την εκτίμηση ανάπτυξης της Ελλάδας το 2024
Στο 2,5% διατηρεί την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 η UBS, δεδομένων, όπως αναφέρει, των εισερχόμενων δεδομένων υψηλής συχνότητας για το δεύτερο τρίμηνο (πωλήσεις αυτοκινήτων, καταναλωτικός δανεισμός, επιχειρηματική εμπιστοσύνη).
Επιγραμματικά, στο Global Economics & Strategy, η UBS υπενθυμίζει επίσης, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,7% ετησίως τον Ιούλιο, με τον δομικό ΔΤΚ να συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 3%.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζει επίσης ότι το ECOFIN ενέκρινε το ενημερωμένο σχέδιο RRF της Ελλάδας.
UBS για την ευρωζώνη
Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η UBS, μετά το 0,5% το 2023, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,6% για το 2024 και 1,2% το 2025. Αναμένει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.
Ωστόσο, η χαμηλή ανεργία και η ανάκαμψη της αύξησης των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών (55% του ΑΕΠ).
Μέχρι τώρα βέβαια, το ΑΕΠ του 1ου και του 2ου τριμήνου εξέπληξε προς τα πάνω (και τα δύο +0,3% σε τριμηνιαία βάση), αλλά για το 3ο τρίμηνο, αναμένει μείωση στο 0,2%.
Τα πρόσφατα δεδομένα ήταν ανάμεικτα και υπενθύμισαν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια και άνιση, με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές να ενισχύουν την τροχιά.
Η Γερμανία στον πυρήνα της αδυναμίας της Ευρωζώνης
Κατά τη UBS, η γερμανική δραστηριότητα και το συναίσθημα υστερεί σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2ο τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πολύ πιο αδύναμο από την Ευρωζώνη.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να μειώνεται το 3ο τρίμηνο μέχρι στιγμής, παρόλο που ορισμένα δεδομένα (νέες παραγγελίες) αυξήθηκαν ελαφρώς.
Έτσι, η UBS μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2024 κατά 20 μονάδες βάσης στο 0,1% και αναμένει 0,8% το 2025.
Οι προθέσεις της ΕΚΤ
Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% τον Ιούνιο, η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να πραγματοποιήσει μια μακρά και σταδιακή σειρά περικοπών των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο (Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος, δηλαδή τους μήνες που θα παρουσιαστούν οι νέες εκτιμήσεις) .
Αυτό θα συνεπαγόταν άλλες περικοπές κατά 50 μονάδες βάσης φέτος και 100 μονάδες βάσης το 2025, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και 2,25% έως το τέλος του 2025. Ωστόσο, η ΕΚΤ τόνισε ότι η πολιτική της δράση θα εξαρτηθεί από δεδομένα και δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Πηγή: ot.gr
- Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στο 1,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έως το 2026
- Alpha Bank: Θα συνεχίσει να «τρέχει» η ελληνική οικονομία
- Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει την ταχύτερη αύξηση επενδύσεων σε όλη την ΕΕ - Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την Microsoft
- Ελληνική οικονομία: Δεύτεροι πιο φτωχοί οι Έλληνες στην Ευρώπη – Το ΑΕΠ απέχει 19% από το 2007
- Οι καταθέσεις εξωτερικού μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της Εφορίας
- Ανέβηκε στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Εκτίναξη ενοικίων και εστίασης
- Δημόσιο: Πόσο αυξάνονται οι μισθοί όλων των υπαλλήλων το 2025 - Γιατί συνδέονται με τον κατώτατο
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Ανοδικοί - πτωτικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, από το 1955 έως σήμερα
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο