Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Τί είναι το “September effect”; Πώς εξηγείται; Στατιστικά ανοδικών - πτωτικών μηνών στους αμερικανικούς δείκτες από το 1900 έως σήμερα.

Τί είναι το “September effect”; Πώς εξηγείται; Στατιστικά ανοδικών - πτωτικών μηνών στους αμερικανικούς δείκτες από το 1900 έως σήμερα.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τί είναι το “September effect”; Πώς εξηγείται; Στατιστικά ανοδικών - πτωτικών μηνών στους αμερικανικούς δείκτες από το 1900 έως σήμερα.

Κατά τις προηγούμενες μέρες, έγινε ευρεία αναφορά, σε μελέτες διεθνών οίκων, που δημοσίευσαν στατιστικά για το αν, στην ιστορία τους, οι αμερικανικοί δείκτες είναι ανοδικοί ή πτωτικοί κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο δείκτη S&P 500 (τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών) και δόθηκαν στοιχεία για τη συμπεριφορά του στις τελευταίες 3 και 4 δεκαετίες.

 

Επεξεργαστήκαμε τις βάσεις δεδεομένων μας και δημιουργήσαμε στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του S&P 500 και του Dow Jones Industrial, για την περίοδο από το 1900 μέχρι και σήμερα (διάστημα 125 ετών).

 

Και από τη δική μας έρευνα, επιβεβαιώνεται ότι, ο Σεπτέμβριος, είναι ο πλέον πτωτικός μήνας στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές.

 

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία κάθε μήνα, για τον δείκτη Dow Jones, από το 1900 μέχρι σήμερα, εδώ.

Παρατηρούμε ο μήνας Σεπτέμβριος, είναι ο στατιστικά “χειρότερος” μήνας, αφού, στις 123 περιπτώσεις από το 1900 (τα αμερικανικά χρηματιστήρια δε λειτούργησαν από τον Αύγουστο έως και το Νοέμβριο του 1914, λόγω του Α’ Π.Π.), ο δείκτης Dow Jones ήταν ανοδικός σε 52 περιπτώσεις (42,3% του συνόλου) και πτωτικός σε 71 περιπτώσεις (57,7%).

Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι, ο Σεπτέμβριος, είναι πτωτικός και για κάθε δεκαετία μετά το 1900 μέχρι και σήμερα (1910 έως σήμερα, 1920 έως σήμερα κ.ο.κ.). Είναι ο μόνος μήνας του έτους που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, είναι ο μήνας με τη χειρότερη μέση απόδοση, από το 1900 μέχρι σήμερα, με -1,0%.

Δείτε τα στατιστικά κάθε μήνα, για το δείκτη Dow Jones, εδώ.

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το δείκτη S&P 500. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο σημερινός δείκτης S&P 500, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1957, ενώ μέχρι τότε, η σύνθεσή του και η φιλοσοφία του ήταν διαφορετική.

Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης S&P 500 είναι πτωτικός, για κάθε περίοδο που ξεκινά από το 1930 μέχρι σήμερα. Η μέση μηνιαία απόδοση του S&P 500 κατά το μήνα Σεπτέμβριο, από το 1900 μέχρι σήμερα είναι -0,3%.

Δείτε τα στατιστικά κάθε μήνα, για το δείκτη S&P 500, εδώ.

 

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ο μήνας Σεπτέμβριος, υπήρξε αρνητικός για τον Dow Jones και για τον S&P 500, σε κάθε έτος από το 2020 μέχρι και σήμερα.

 

Το φαινόμενο της πτωτικότητας του Σεπτεμβρίου, στη διεθνή χρηματιστηριακή “αργκό” αποκαλείται “September effect”.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά των μετοχών.

Μία απ’ αυτές, αναφέρει ότι, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και -γενικότερα- οι συναλλασσόμενοι, που επιστρέφουν στην εργασία τους από τις καλοκαιρινές διακοπές, πραγματοποιούν εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τον όγκο πωλήσεων και ασκώντας πίεση στις τιμές των μετοχών.

Μια άλλη θεωρία βασίζεται στο ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές (κυρίως οι εταιρίες επενδύσεων και τα Αμοιβαία Κεφάλαια) κλείνουν τη χρήση τους στις 30 Σεπτεμβρίου και συνεπώς, κατά το μήνα Σεπτέμβριο σπεύδουν να καταγράψουν κέρδη ή να “ξεφορτωθούν” ζημιογόνες θέσεις και έτσι προκαλούν αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά.

Τέλος, μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι, λόγω της στασιμότητας του καλοκαιριού, πολλές εταιρίες εκδίδουν νέες σειρές ομολόγων από το μήνα Σεπτέμβριο και μετά. Έτσι, αρκετοί διαχειριστές που θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα, ρευστοποιούν μετοχές για να απελευθερώσουν κεφάλαια.

 

Ανεξάρτητα του γιατί συμβαίνει κάτι, γνωρίζουμε ότι συμβαίνει και θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη.

 

Κατά το φετινό Σεπτέμβριο, από την αρχή του μήνα, μέχρι και λίγο μετά το σημερινό (9/9/2024) άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες -1,94%, ο S&P -3,51% και ο Nasdaq -5,16%.

 

Δείτε τα στατιστικά των ανοδικών και των πτωτικών μηνών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από το 1955 έως σήμερα, εδώ.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text