Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Ρεκόρ κερδών στην Ευρώπη – Τα αδύναμα σημεία των ελληνικών

Τράπεζες: Ρεκόρ κερδών στην Ευρώπη – Τα αδύναμα σημεία των ελληνικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Ρεκόρ κερδών στην Ευρώπη – Τα αδύναμα σημεία των ελληνικών

Ρεκόρ κερδοφορίας καταγράφουν οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ρυθμιστική αρχή η συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τους 110 δανειστές που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ έφτασε στο 10,11% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να δημοσιεύει τα συγκεκριμένα στοιχεία πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η έκρηξη αυτή καταδεικνύει το πόσο πολύ τα υψηλότερα επιτόκια τόνωσαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με την ΕΚΤ να λέει σαφώς ότι η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Πρωταθλήτριες οι ελληνικές τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες αυτές φιγουράρουν στην κορυφή της ευρωζώνης, τόσο σε ότι αφορά το επιτοκιακό περιθώριο όσο και τα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούσαν με επιτοκιακό περιθώριο 3,32%, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Προηγούνται η Σλοβενία με 3,63%, η Λιθουανία με 3,67% και η Λετονία με 3,78%. Στον αντίποδα, η μικρότερη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων καταγράφεται στο Βέλγιο με ποσοστό μόλις 1,41% και ακολουθούν η Γερμανία με 1,07%, η Ιταλία με 2,31% και η Πορτογαλία με 2,96%.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, παρά τη σημαντική μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 4,10%, από 5,7% πριν από έναν χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 2,30%.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν αναλογικά τα περισσότερα κόκκινα δάνεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο σχετικός δείκτης των κόκκινων δανείων βρίσκεται στο 1,66% στη Γερμανία, στο 1,64% στο Βέλγιο, στο 2,67% στην Ιταλία και στο 3,14% στην Ισπανία. Στην Κύπρο ο σχετικός δείκτης έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εξαιρουμένων των ταμειακών υπολοίπων στις κεντρικές τράπεζες και τις λοιπές καταθέσεις όψεως διαμορφώθηκε στο 2,30% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,33 δισ. ευρώ στα 356 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό των δανείων και απαιτήσεων αυξήθηκαν κατά 111,72 δισ. ευρώ στα 15.456 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον δείκτη σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (2,31%).

Σε επίπεδο κλάδου, ο δείκτης ΜΕΔ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 3,57% για τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες (ΜΧΚ) (από 3,55% το προηγούμενο τρίμηνο και 3,38% πριν από ένα χρόνο) και στο 2,23% για τα δάνεια προς νοικοκυριά (από 2,24% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,20% ένα χρόνο πριν).

Ο δείκτης ΜΕΔ για δάνεια προς ΜΧΕ με εξασφάλιση εμπορικής ακίνητης περιουσίας παρέμεινε σταθερός στο 4,61% (έναντι 4,60% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ για τα δάνεια προς νοικοκυριά με εξασφάλιση κατοικιών ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε ελαφρά στο 1,58% (από 1,61% το προηγούμενο τρίμηνο). Αυτές οι αναλύσεις του δείκτη ΜΕΔ δημοσιεύονται για πρώτη φορά, μαζί με τον δείκτη ΜΕΔ για δάνεια που χορηγούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις , ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4,83% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε σε συνολικό επίπεδο 0,47% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 (μείωση από 0,49% το προηγούμενο τρίμηνο).

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Η συνολική ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 10,11% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 (έναντι 10,04% το δεύτερο τρίμηνο του 2023). Μια σημαντική αύξηση των λειτουργικών εσόδων (που οφείλεται στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση) αντισταθμίστηκε εν μέρει από υψηλότερα ίδια κεφάλαια (λόγω της αύξησης των αποθεματικών κατά 7,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 1,61% (έναντι 1,53% ένα χρόνο πριν), ενώ παρουσίασε αισθητές διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Η αναλογία αυτή κυμαινόταν από 0,89% στη Γαλλία έως 3,78% στη Λετονία.

Η κόντρα για τα κόκκινα δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι ην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση έντεκα βουλευτών της ΝΔ με την οποία ζητούν να ενημερωθούν για το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, επισήμανε  ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, καθώς «ξεπερνούσε το 40% το 2019 και περιορίστηκε σε 7,5% το 2024».

Το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δισ. ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία του ιδιωτικού χρέους, το 2019 το ληξιπρόθεσμο Ιδιωτικό Χρέος ως % του συνολικού Ιδιωτικού Χρέους έχει παρουσιάσει μείωση σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων, κλείνοντας σε 60,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τι λέει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Η Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, αφού αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία Μαρτίου 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς ανέρχονται σε 70,4 δις το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν το 2019 ανερχόταν σε 92,2 δις., επισημαίνει ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μείζονος σημασίας ζήτημα «η Πολιτεία ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Ακόμα, χαρακτηριζει ενθαρυντικά τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, σημειώνει ότι ο μέσος όρος μηνιαίων ρυθμίσεων του τελευταίου εξαμήνου αγγίζει τις 1200 ενώ το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 70%.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text