Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Ομοιότητες πτωτικών κύκλων μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών

Ομοιότητες πτωτικών κύκλων μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομοιότητες πτωτικών κύκλων μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών

Ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα το οποίο βρήκαμε σε μία από τις "περιπλανήσεις" μας στο ίντερνετ, μας χρησιμεύει για να θυμηθούμε και πάλι μερικές βασικές χρηματιστηριακές αλήθειες. Οι οποίες, στην παρούσα φάση, μπορούν να είναι και απόλυτα διδακτικές.

Το διάγραμμα που έχουν κατασκευάσει -και το οποίο αναπροσαρμόζουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα- οι αναλυτές του ενδιαφέροντος site dshort.com, θέλει να δείξει το πόσο μεγάλες ομοιότητες εμφανίζονται σε τρεις πολύ σημαντικούς δείκτες, κατά τη φάση της μακροχρόνιας πτώσης που ο κάθε ένας υπέστη σε κάποια φάση της ιστορίας του.

Οι αναλυτές, έχουν τοποθετήσει σε ένα διάγραμμα με κοινή χρονική εκκίνηση, την καμπύλη της πτώσης των: α) δείκτη Dow Jones για την 20ετία που ακολούθησε την κορύφωση του 1929 και την πτώση που ακολούθησε μετά, β) δείκτη Nikkei του Τόκιο για την περίοδο της πτώσης του από το τέλος του 1989 έως και σήμερα και γ) το δείκτη S&P από την περίοδο από την κορύφωσή του (κατά το 2000) έως και σήμερα.
(Σημείωση: Στην πραγματικότητα, σε απόλυτους αριθμούς, ο δείκτης S&P, πέτυχε την υψηλότερη ιστορική του τιμή τον Οκτώβριο του 2007. Όμως, οι αναλυτές που κατασκεύασαν το διάγραμμα, χρησιμοποιούν το δείκτη S&P αποπληθωρισμένο. Με την πρακτική αυτή, ο δείκτης S&P "κορύφωσε" κατά το έτος 2000).

 

(Το πρώτο διάγραμμα, εξετάζει την εξέλιξη των δεικτών σε επίπεδο 20ετίας από τη χρονική στιγμή της "κορύφωσής" τους. Το δεύτερο διάγραμμα, εξετάζει την εξέλιξή τους σε επίπεδο 10ετίας από την κορύφωσή τους. Στο δεύτερο διάγραμμα, ως "βάση" για το δείκτη S&P λαμβάνεται η κορύφωσή του κατά τον Οκτώβριο του 2007. Στο δεύτερο διάγραμμα έχει προστεθεί και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, από την κορύφωσή του (Μάρτιος 2000) έως σήμερα).

 

Από το διάγραμμα παρατηρούμε ότι όντως, υπάρχει μία εκπληκτική ομοιότητα στην πορεία του δείκτη Dow Jones κατά την 20ετή περίοδο μετά το 1929 και του Nikkei κατά την περίοδο 1989 έως και σήμερα. Παράλληλα, στα δέκα χρόνια που έχουν παρέλθει από την κορύφωση του S&P, επίσης υπάρχει μία ομοιότητα στο διάγραμμά του, σε σχέση με την πρώτη δεκαετία των άλλων δύο δεικτών.

Γιατί σημειώνεται η ομοιότητα αυτή; Κατά την άποψή μας, η ομοιότητα αυτή δεν είναι τυχαία και υπάρχουν θεμελιώδεις οικονομικοί, αλλά και ψυχολογικοί λόγοι για αυτή.

Οι οικονομικοί έχουν να κάνουν με την ομοιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος (η "φυσιολογία των οικονομικών κύκλων") που επικρατούσε κάθε φορά μετά από την κορύφωση ενός δείκτη και την έναρξη της πτώσης του. Παράλληλα, οι ψυχολογικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στις αγορές και στα οικονομικά φαινόμενα, η οποία πάντα διατηρεί ίδια τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Όμως, ποιό είναι το μήνυμα από την ομοιότητα αυτή, αναφορικά με το μέλλον των χρηματιστηριακών δεικτών;
Νομίζουμε ότι δεν εκπλήσσει πολλούς πια η θέση μας ότι, είναι πολύ πιθανό, η ομοιότητα να συνεχισθεί και κατά την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε, τί θα μπορούσε να μεταβάλλει την πορεία του δείκτη S&P κατά τα επόμενα χρόνια; Ποιά είναι σήμερα η κατάσταση στις αναπτυγμένες οικονομίες (η πορεία των οποίων προσδιορίζει την πορεία των χρηματιστηριακών τους αγορών); Ελλειμματικές οικονομίες, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, προβληματικά δημοσιονομικά στοιχεία, απώλεια της οικονομικής πρωτοκαθεδρίας και δημόσια χρέη.

Όλα τα παραπάνω, δε μπορούν να δημιουργήσουν κάποια βάσιμη ελπίδα για σύντομη -"σοβαρή" και ουσιαστική- ανάκαμψη των αναπτυγμένων αγορών και ανατροπή του παραπάνω διαγράμματος. Οι αγορές αυτές (όπως και οι οικονομίες των χωρών αυτών) έχουν μπει σε μία προδιαγεγραμμένη τροχιά, από την οποία -σε περιβάλλον ειρήνης- δύσκολα θα μπορούσαν να βγουν.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text