Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Τα μηνύματα του δείκτη CRB για την πορεία της διεθνούς οικονομίας

Τα μηνύματα του δείκτη CRB για την πορεία της διεθνούς οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ποιά είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα; Ποιές είναι οι προοπτικές της; Για την απάντηση του ερωτήματος αυτού καθημερινά εργάζονται χιλιάδες αναλυτές και επιστήμονες σε όλο το κόσμο. Και κάθε φορά αναπτύσσονται διάφορες εκτιμήσεις και θεωρίες οι οποίες επηρεάζουν ανάλογα τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Αξίζει όμως, σε τακτά χρονικά διαστήματα να εξετάζουμε την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι οι τιμές τους, είναι από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες για την τρέχουσα φάση, αλλά και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ένας από τους δείκτες που διαχρονικά δίνει ορθές και αξιόπιστες ενδείξεις είναι ο δείκτης CRB Spot Index (δείτε τις τιμές του δείκτη), ο οποίος απαρτίζεται από 13 βιομηχανικά εμπορεύματα (πρώτες ύλες). Ο δείκτης αυτός δεν περιλαμβάνει προϊόντα πετρελαίου ή προϊόντα ξύλου (των οποίων οι διακυμάνσεις της τιμής πολύ συχνά δε συνδέονται με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας) και συνεπώς, η πορεία του συνδυάζεται απόλυτα με την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης CRB Spot, πέτυχε την υψηλότερη τιμή του 2010, στις 26 Απριλίου. Από τότε έχει υποχωρήσει κατά 8,0%. Όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται κατά 49,9% πάνω από το χαμηλό του τελευταίου πτωτικού του κύκλου, το οποίο σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2008.


Το "μήνυμα" που μας δίνει ο CRB είναι ότι όντως, η παγκόσμια οικονομία, κατά τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σε μία φάση επιβράδυνσης. Όμως, η επιβράδυνση αυτή σημειώνεται με αργούς ρυθμούς και δε συνιστά κάτι το παράξενο ή επικίνδυνο. Βεβαίως, παρόμοια ήταν η συμπεριφορά του δείκτη και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, ακριβώς πριν από την κατάρρευσή του, η οποία προκλήθηκε και συνδυάστηκε με τη χρεοκοπία της Τράπεζας Lehman, εξέλιξη που οδήγησε σε ύφεση τη διεθνή οικονομία.

Θα μπορούσε, ο CRB, να καταρρεύσει και πάλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, όπως πολλοί απαισιόδοξοι οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν "προφητεύσει";

Διατηρούμε την άποψη ότι, παρά τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία, ο κίνδυνος κάποιας κατάρρευσης, της μορφής που σημειώθηκε κατά το 2008 δεν υπάρχει. Και υποστηρίζουμε την άποψη αυτή, παρά τους σοβαρούς κινδύνους που αναδύονται από την προβληματική κατάσταση των δημοσίων χρεών, αλλά και των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Μεταξύ του 2008 και του ενδεχόμενου να συμβεί κάτι αρνητικό κατά το 2010, υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Κατά το 2008, παρά τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν -με έντονο χαρακτήρα- από την αρχή του έτους, κανείς δε μπόρεσε να προβλέψει την κατάρρευση της ασφαλιστικής εταιρίας AIG και τη χρεοκοπία της Τράπεζας Lehman. Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν ξαφνικά. Αντίθετα, κατά το 2010, ακόμη και για την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά και για τις άλλες "επικίνδυνες" χώρες της Ευρωζώνης, οι αναλυτές και τα ΜΜΕ έκαναν καθημερινές αναφορές στους επερχόμενους κινδύνους.
Μία χρηματοοικονομική κρίση, μπορεί να συμβεί, μόνον εάν έλθει ξαφνικά, χωρίς κανείς να μπορεί να την φαντασθεί ή να την περιμένει. Στην περίπτωση του 2010, ακόμη και εάν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με χρεοκοπίες χωρών ή τραπεζών, αυτά έχουν ήδη πιθανολογηθεί και οι αγορές και οι επιχειρήσεις, έχουν προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό.

Η κατάσταση στην Ευρώπη, υπήρξε όντως προβληματική και επικίνδυνη, με τον κίνδυνο να κορυφώνεται κατά το μήνα Μάιο. Πιθανότατα ο κίνδυνος έχει ξεπερασθεί. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν πολλά προληπτικά μέτρα, τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο παράλληλα και από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αντίθετα, στην περίπτωση των χρεοκοπιών του 2008, τα μέτρα πάρθηκαν μετά το συμβάν και ήταν "πυροσβεστικού" χαρακτήρα.

Τα προβλήματα δεν θα ξεπερασθούν, ούτε κατά το 2010, αλλά ούτε και κατά το 2011. Έχουν όμως ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζονται. Και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο.

Οι αγορές μετοχών, ή οι αγορές εμπορευμάτων, δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν την τελική κατάληξη των εξελίξεων στη διεθνή οικονομία. Όμως, είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Και συνήθως, η προετοιμασία και η λήψη μέτρων, έχουν θετική κατάληξη.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text