Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η "κρίση της Ευρωζώνης" έχει ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο της

Η "κρίση της Ευρωζώνης" έχει ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 εβδομάδων, τρία στοιχεία υπήρξαν κομβικά για την εκτόνωση της έντασης που είχε υπάρξει στη διεθνή ειδησεογραφία και στις αναλύσεις των αναλυτών για την κατάσταση στην Ευρωζώνη:

α) Η δημιουργία του “ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης” δυναμικότητας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που ενδεχόμενα θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρηματοδότησης των οφειλών τους, σε συνδυασμό με το πετυχημένο παράδειγμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας που είχε προηγηθεί λίγες βδομάδες νωρίτερα.

β) Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, μέσω των μαζικών αγορών που πραγματοποίησε στα ομόλογα των “αδύναμων” χωρών. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνον έδωσε ρευστότητα στις αγορές και διαβεβαίωσε τους κατέχοντες τα ομόλογα των χωρών αυτών ότι πάντα θα υπάρχει ένας αγοραστής για τους τίτλους που κάποιος θέλει να ρευστοποιήσει, αλλά παράλληλα συγκέντρωσε έναν αξιόλογο όγκο, κυρίως ελληνικών, ομολόγων, τα οποία στο προσεχές μέλλον θα αναδιαρθρωθούν, δίδοντας μία μεγάλη ανάσα και διευκόλυνση προς την ελληνική οικονομία.

γ) Η αντοχή των μακροοικονομικών δεικτών, όπως εμφανίζονται μέσα από τις τελευταίες ανακοινώσεις, αλλά και του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο δείκτης Ifo επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, βρέθηκε στο επίπεδο των 106,2 μονάδων, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2007, αλλά και ένα από τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας.

 

Τέλος, σαν κορωνίδα στα παραπάνω, λειτούργησε θετικά η διαδικασία των stress test, τα οποία, παρά την αμφισβήτησή τους, πέρασαν ένα ισχυρό μήνυμα για το μειωμένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης.

Κατά τα φαινόμενα, η “κρίση της Ευρωζώνης” βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (τις ημέρες που και το ευρώ βρέθηκε στο 1,19 έναντι του δολαρίου). Η επίδραση των παραπάνω σημείων κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν ήταν καταλυτική και βοήθησε τόσο στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών για το σύνολο του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, όσο βεβαίως και στην ανάκαμψη του ευρώ.

Η “κρίση της Ευρωζώνης” δεν ξεπεράστηκε. Ξεπέρασε το χειρότερο επίπεδο της εμπιστοσύνης αναφορικά με την άμεση βιωσιμότητά της. Κατά το επόμενο διάστημα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εργασθούν για τη θεσμική και λειτουργική θωράκισή της.
Από την άλλη πλευρά, θα επιχειρηθεί ένα μείγμα πολιτικής το οποίο θα περιορίσει τα ελλείμματα και θα σταθεροποιήσει το χρέος, με τη μικρότερη δυνατό ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη.
Όμως, η περιπέτεια της “κρίσης” θα έχει αρκετά ακόμη επεισόδια. Ίσως όχι άμεσα. Άλλα σίγουρα σε κάποια στιγμή στο μέλλον, οι αντοχές της θα δοκιμασθούν και πάλι.

Προς το παρόν, το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα νοιώθει αρκετά αισιόδοξα. Και αυτό έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών. Ήδη, με βάση τη χθεσινή μέτρηση, 43 από τους 46 διεθνείς δείκτες που παρακολουθούμε, κινούνται πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο των 30 ημερών. Αυτό συνιστά μία πολύ αισιόδοξη κατάσταση.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή; Είναι άγνωστο. Πάντως, το “εύθραυστο” της εποχής, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία από την παρακολούθηση αυτών των στατιστικών, μας λένε ότι αυτή η “ανοδική ταλάντωση” θα κορυφωθεί κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο και ενδεχόμενα πριν από τα μέσα του μήνα.

Βεβαίως, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική αφού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο -όπου σαφώς αναμένεται και συνέχεια- η αγορά εμφανίζει ισχυρότερες αντοχές. Παράδοξο μεν, πραγματικό δε...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text