Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Οι διεθνείς αγορές εισήλθαν στη φάση “κορύφωσής” τους

Οι διεθνείς αγορές εισήλθαν στη φάση “κορύφωσής” τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Έχουμε σε αρκετές περιπτώσεις εκφράσει -τόσο στις “ανοικτές”, όσο και στις “συνδρομητικές” μας σελίδες- ότι το 2010 δεν θα είναι μία χρονιά με σημαντικές χρηματιστηριακές αποδόσεις, για τις περισσότερες από τις αναπτυγμένες αγορές.
Τα προβλήματα που ακολούθησαν τη μεγάλη κρίση των ετών 2008 και 2009, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή χρηματιστηριακή άνοδο που σημειώθηκε μετά το Μάρτιο του 2009, δημιούργησαν ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις αναφορικά με τις προσεχείς εξελίξεις.

Πολλά προβλήματα, με κυρίαρχα αυτά που αφορούν στη δημοσιονομική κατάσταση και τα υψηλά δημόσια χρέη των αναπτυγμένων οικονομιών δημιουργούν σοβαρότατες μακροοικονομικές ανησυχίες στις κυβερνήσεις των χωρών, οι οποίες καλούνται να ισορροπήσουν την οικονομική τους πολιτική ανάμεσα στις προσπάθειες περιορισμού των δαπανών τους (στοχεύοντας κυρίως στον περιορισμό της “σπατάλης”) και στις προσπάθειες διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης σε ανεκτά και μη επικίνδυνα επίπεδα.

Οι πολιτικές αυτές προκαλούν ανακατατάξεις στις νομισματικές ισοτιμίες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αύξηση των διακυμάνσεων των τιμών των εμπορευμάτων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι χρηματιστηριακές αγορές πραγματοποιούν “τακτικές ταλαντώσεις”, μέσα από τις οποίες διακρίνεται η αδυναμία να κινηθούν σε επίπεδα ανώτερα απ’ αυτά που είχαν πετύχει κατά τη διάρκεια του περασμένου Απριλίου, αλλά παράλληλα και ισχυρή στήριξη όταν οι απώλειες τείνουν να γίνουν μεγαλύτερες.

Υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο υποστηρίζει τη θέση μας ότι, οι αγορές είναι αδύναμες και ότι αδυνατούν να κινηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα: ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Για παράδειγμα, για το δείκτη Dow Jones, ο Ιούλιος υπήρξε ο πιο ανοδικός μήνας του έτους. Και όμως, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ο χαμηλότερος του έτους!
Κατά τη “μεγαλειώδη” άνοδο μεταξύ του Μαρτίου και του Δεκεμβρίου του 2009 (η οποία χαρακτηρίζεται από τις πιο μεγάλες ανόδους -μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- στην ιστορία των αγορών, ο όγκος των συναλλαγών υπήρξε αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι οι προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομιών είναι περιορισμένες (και συνεπώς περιορισμένες είναι και οι δυνατότητες των χρηματιστηριακών τους αγορών), ένας μεγάλο όγκος κεφαλαίων έχει ήδη μετατοπισθεί προς τις αναπτυσσόμενες αγορές. Μία τάση η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα. Παράλληλα βεβαίως, η οικονομική ύφεση και η εμπειρία της κρίσης έχουν περιορίσει τα κεφάλαια που οι ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν στις αγορές.

Μέχρι σήμερα, τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών, έχει “καλύψει” η θετική πορεία των επιχειρήσεων, η κερδοφορία των οποίων εξακολουθεί να ανακάμπτει από την καθίζηση την οποία υπέστη στα έτη 2008 και 2009. Όμως, η εξέλιξη αυτή σε κάποια στιγμή θα περιορισθεί.

Παρά τις χθεσινές -σχετικά- θετικές ανακοινώσεις για την πορεία της βιομηχανίας στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, είναι σαφές ότι η πορεία της ανάπτυξης δεν έχει τη δυναμική -ούτε και τις διαστάσεις- της πορείας που είχε εκτιμηθεί στις αρχές του έτους. Και σήμερα, το ζητούμενο από τις αγορές δεν είναι η επίτευξη του κατά το δυνατό υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, αλλά η διατήρησή του σε ανεκτά επίπεδα και η εξομάλυνση των προβλημάτων στη διεθνή οικονομία, τα οποία προσδιορίζονται κυρίως στο χώρο των ελλειμματικών προϋπολογισμών και των δυσθεώρητων δημοσίων χρεών.

Η ανοδική κίνηση του Ιουλίου, απλά επέφερε και πάλι τις χρηματιστηριακές αγορές σε ισορροπία. Είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να τους δώσει “ορμή” για να πετύχουν νέα υψηλά.
Τα στατιστικά των 46 διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθούμε, μας δείχνουν ότι αυτές τις μέρες εισήλθαμε στη φάση “κορύφωσης” της ανοδικής πορείας και ότι σε κάποια στιγμή, θα ξεκινήσει η πορεία της “πτωτικής ταλάντωσης”. Ήδη, χθες, για δεύτερη φορά καταγράφηκαν 45 (από τους 46) δείκτες οι οποίοι κινούνται πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών.  
Πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει αυτή η φάση κορύφωσης; Δε νομίζουμε ότι μπορεί κάποιος να απαντήσει. Μπορεί να διαρκέσει μία βδομάδα, ή ακόμη και ένα μήνα. Πάντως, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον δεν είναι χωρίς ανησυχίες και χωρίς προβλήματα, ώστε η κατάσταση αυτή να διαρκέσει επί μακρόν.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text