Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ο Strauss Kahn, δείχνει τους τρόπους που θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Ο Strauss Kahn, δείχνει τους τρόπους που θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον “κλασικό” τρόπο που συνήθως γίνονται οι αναδιαρθρώσεις, δηλαδή με μία ξαφνική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με μία αιφνίδια ανακοίνωση της Κυβέρνησης προς το λαό και προς τις αγορές, δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό είναι πλέον σαφές, αφού εάν γινόταν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μία σοβαρή αναστάτωση στις νομισματικές και χρηματοοικονομικές αγορές και σοβαρά προβλήματα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, η προσφυγή της χώρας στο “μηχανισμό στήριξης” του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποφύγει.

Όμως, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει. Θα γίνει “εσωτερικά” και κατόπιν διαπραγματεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης με τους φορείς του “μηχανισμού στήριξης” (βεβαίως, είναι πολύ πιθανό και θεμιτό, αυτές οι διαπραγματεύσεις να έχουν ήδη γίνει). Το ένα σκέλος της αναδιάρθρωσης, η οποία ενδεχόμενα θα ανακοινωθεί εντός του 2011, το υπέδειξε σήμερα η δήλωση του επί κεφαλής του ΔΝΤ κ. Strauss Kahn, ο οποίος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμφωνούσε σε μία χρονική επέκταση του διαστήματος αποπληρωμής των 110 δισεκ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει η χώρα από το 2013.
Βεβαίως, ο κ. Strauss Kahn ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνον εάν συμφωνούσαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία συμμετέχουν στο μηχανισμό. Απέναντι στην πρόταση αυτή, η Γερμανία έδειξε αρνητική στάση, λέγοντας ότι είναι “πρώιμο”, χωρίς όμως να “κλείσει την πόρτα” της χρονικής αναδιάρθρωσης.

Αυτό θα είναι το ένα σκέλος της επικείμενης αναδιάρθρωσης. Το δεύτερο σκέλος, το έχουμε περιγράψει στο παρελθόν (δείτε τα links στο τέλος του κειμένου) και σ’ αυτό εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το “σενάριο” που έχουμε πιθανολογήσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου, έχει να κάνει με τα ομόλογα που αγοράζει από την ελεύθερη αγορά η ΕΚΤ, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αναφερόμενες ως ονομαστικές, με στόχο τη στήριξη της τιμής τους και την αποφυγή της μετάδοσης των φόβων για κατάρρευση των τιμών, σε ομόλογα άλλων “αδύναμων” χωρών της Ευρωζώνης.
Εκτιμάται ότι έως σήμερα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα της τάξης των 45 έως 50 δισεκ. ευρώ (ίσως η εκτίμηση αυτή να είναι συντηρητική). με μέσο κόστος κτήσης περίπου στο 72% της αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των ομολόγων που έχει αγοραστεί υπολογιζόμενα στην ονομαστική τους αξίας φθάνει στα 62 έως 69 δισεκ. ευρώ.
Το “σενάριο” λέει ότι σε κάποια στιγμή, η ΕΚΤ θα “αναδιαρθρώσει” τα ομόλογα αυτά, τόσο ως προς τη λήξη τους, όσο και ως προς το ποσό τους. Δηλαδή, θα τα ακυρώσει και θα λάβει άλλα, με μακρύτερο χρόνο λήξη, αλλά υπολογιζόμενα στην τιμή αγοράς τους και όχι στην ονομαστική τους αξία.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η χρονική αναδιάρθρωσή τους και παράλληλα η Ελλάδα θα σβήσει από το χρέος της τη διαφορά μεταξύ ονομαστικής αξίας και τιμής κτήσης των ομολόγων αυτών από την ΕΚΤ, δηλαδή κάπου ανάμεσα στα 17 έως 19 δισεκ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι ίσο με το έλλειμμα του 2010!

Νομίζω ότι ο “κύβος ερρίφθη” στις αρχές Μαίου, όταν η χώρα προσχωρούσε στο μηχανισμό στήριξης και υπέγραφε το “μνημόνιο”. Εκτιμώ ότι όλα τα παραπάνω έχουν συζητηθεί και ότι, λίγο έως πολύ, έχουν συμφωνηθεί. Όμως, δεν είναι από τα πράγματα που ανακοινώνονται σήμερα. Θα είναι το μελλοντικό αποτέλεσμα “σκληρών” διαπραγματεύσεων του Πρωθυπουργού, αλλά και το “δώρο” της “τρόικας για την “επιτυχή διαχείριση” της Κυβέρνησης.

Η χώρα δεν πρόκειται να αναδιαρθρώσει το χρέος της με τον παραδοσιακό και οδυνηρό τρόπο που συνήθως γίνονται αυτά τα πράγματα. Η αναδιάρθρωση θα γίνει σε ένα βαθμό, αλλά θα γίνει “βελούδινα”, χωρίς να “ανοίξει μύτη”. Άλλωστε, στην ιστορία του δανεισμού των κρατών, πάντα βρίσκονται λύσεις. Ο “πελάτης” θα πρέπει πάντα να μένει “ζωντανός” για να μας ξανάρθει...

 

Παλαιότερα άρθρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους:

Το σενάριο για τη "βελούδινη" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Γιατί δε θα πρέπει να μας προβληματίζει η άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text