Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Αλήθεια, ξεχάσαμε για ποιούς λόγους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αλήθεια, ξεχάσαμε για ποιούς λόγους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με αφορμή την αναταραχή στις αγορές ομολόγων και τα δημοσιονομικά προβλήματα ενός μεγάλου αριθμού χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος, η ένταση του οποίου διακυμαίνεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις των spreads των ομολόγων διαφόρων χωρών, αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και την επιβίωση της Ευρωζώνης ή ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σαφές ότι τα προβλήματα χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων πολλών χωρών είναι μεγάλα. Είναι βέβαιο ότι σήμερα υφίσταται μία σοβαρή -παροδική ή μόνιμη- ανισορροπία στην ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της. Είναι απ’ όλους παραδεκτό ότι ο μηχανισμός πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία του ευρώ υπήρξε ατελής και δυσλειτουργικός σε περιόδους σοβαρής κρίσης.

Όμως, κατά το τελευταίο διάστημα, τείνουμε να ξεχάσουμε τους λόγους που, το 1957, οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μέσα από τους καπνούς και τα ερείπια του πιο καταστροφικού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, το κίνητρο για την ενοποίηση της Ευρώπης ήταν η ειρήνη. Η ειρήνη και η εξάλειψη του εθνικισμού που επί αιώνες κατέστρεφε τους λαούς της. Και στη συνέχεια, έπονταν όλα τα άλλα αγαθά που έχουν σαν προαπαιτούμενο ένα περιβάλλον ομαλότητας και ειρήνης. (Παράλληλα, ένας από τους ανομολόγητους στόχους της δημιουργίας των διαφόρων οικονομικών ευρωπαϊκών οργανισμών κατά τη δεκαετία του 1950, ήταν και ο μελλοντικός έλεγχος της Γερμανίας, ένας στόχος που επαναπροσδιορίστηκε μετά την επανένωσή της κατά το 1990).

Στον τομέα αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση (σε όλες τις μορφές της από το 1957 έως και σήμερα) πέτυχε απόλυτα. Η Ευρώπη βιώνει τη μακρότερη περίοδο ειρήνης που γνώρισε ποτέ στην ιστορία της!

Σαφώς και υπάρχουν “βήματα”, “στάδια” και “στόχοι”. Και ο κοινά διακηρυγμένος στόχος του συνόλου των κρατών, είναι η τελική μετάβαση προς μία πολιτική ένωση. Και ο σχεδιασμός που έγινε σε όλα τα στάδια αυτής της μακράς πορείας της ευρωπαϊκής προσπάθειας, εκεί οδηγεί. Και εκεί θα καταλήξει. Μπορεί να καταλήξει μέσα σε μία περίοδο και φάση ομαλότητας και ευημερίας, όπως όταν δημιουργήθηκε το ευρώ. Μπορεί να καταλήξει εκεί, μέσα σε μία οικονομική κρίση, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Οι αναλυτές, οι δημοσιογράφοι και -δυστυχώς- και πολλοί ακαδημαϊκοί, που σήμερα τόσο εύκολα και αβασάνιστα προδιαγράφουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή ανέβηκαν κάποια spreads ή επειδή κάποιο κράτος δε μπόρεσε να περιορίσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα, πάσχουν από ημιμάθεια, έλλειψη γνώσεων και -σίγουρα- έλλειψη δυσάρεστων εμπειριών. (*)

Στην απίθανη περίπτωση που συνέβαινε η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναστάτωση που θα προκαλούνταν, σε όλο το κόσμο, θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έκαναν το περιβάλλον αυτής της κρίσης να φαντάζει σαν ευχή και σαν  “παράδεισος”.

Ας διώξουμε λοιπόν την ένταση. Ναι, οι μέρες αυτές είναι δύσκολες και κρίσιμες. Όμως, όπως έγινε και στο παρελθόν, θα βρεθεί λύση, η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία εξομάλυνση της κατάστασης και στο σταδιακό ξεπέρασμα των αιτιών που προκαλούν τις δημοσιονομικές δυσλειτουργίες. Και θα επαναφέρουν την οικονομική ομαλότητα και τη λύση στα προβλήματα που προκαλούν οι σημερινές παγκόσμιες οικονομικές ανακατατάξεις. Και ίσως τελικά, η παρούσα κρίση να αναδειχθεί σε καταλύτη που θα ωθήσει σε μία πιο γρήγορη επίτευξη της “πολιτικής ενοποίησης”, του τελικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα της ειρήνης και της ενοποίησης της Ευρώπης είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί να το ορίζουν οι ανά την υφήλιο κερδοσκόποι.

(*) Σε σημερινό εξώφυλλο βρετανικής εφημερίδας, προβάλλεται το αίτημα της εφημερίδας για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το αίτημα αυτό θα γίνει ο “κύριος στόχος” της εφημερίδας αυτής. Δυστυχώς, οι συντάκτες της φαίνεται ότι ξέχασαν τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία δεν είναι πλέον “μεγάλη”...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text