Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Γιατί εκδηλώνεται και τί σημαίνει η παρούσα άνοδος του Χρηματιστηρίου;

Γιατί εκδηλώνεται και τί σημαίνει η παρούσα άνοδος του Χρηματιστηρίου;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική και αξιόλογη άνοδο που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης κατά τη διάρκεια της μεγάλης πτωτικής φάσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, αμέσως μετά την αποκάλυψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και της συνειδητοποίησης -από τη διεθνή οικονομική κοινότητα- της δραματικής εξέλιξης της πορείας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η πρώτη είχε σημειωθεί στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η ανακοίνωση αυτή θεωρήθηκε ως η απαρχή ανακατατάξεων για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που εκτιμήθηκε ως θετικό, αίσθημα το οποίο ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών “stress test” που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Όμως, η άνοδος του καλοκαιριού έληξε άδοξα, καθώς οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δεν προχώρησαν, η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς αποδείχθηκε ως “μπλόφα” και τα “stress test” εκτιμήθηκαν ως μη ρεαλιστικά. Παράλληλα, η σπουδή της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε ένα αβέβαιο -για τη χώρα- περιβάλλον, προκάλεσε μία νέα φυγή κεφαλαίων από την αγορά και γενική πτώση των τιμών.

Η άνοδος του καλοκαιριού, ξεκίνησε από τις 1.434 μονάδες του Γενικού Δείκτη, στις 30 Ιουνίου. Ολοκληρώθηκε στις 1.777 μονάδες, στις 4 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή διήρκεσε δύο μήνες και ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 23,92%.

Η παρούσα άνοδος ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου, από τις 1.354 μονάδες του Γενικού Δείκτη (που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 13 ετών) και έως σήμερα, 17 μέρες αργότερα, έχουν υπάρξει κέρδη της τάξης του 17,50%.

Το σημαντικό στοιχείο της παρούσας ανόδου -όπως σημειώναμε στις συνδρομητικές σελίδες μας κατά την έναρξη της ανοδικής φάσης- είναι ότι αυτή ξεκίνησε χωρίς προφανή αιτία. Δηλαδή, δεν εκδηλώθηκε ως θετική αντίδραση σε κάποια ανακοίνωση ή σε κάποια εξέλιξη. Ξεκίνησε δειλά, μέσα σε ένα απόλυτα φοβισμένο περιβάλλον.
Αυτή η εκκίνηση μίας ανόδου ίσως τελικά να είναι η πλέον υγιής, αφού δείχνει να προκαλείται από την πτώση των τιμών, πτώση που σε κάποιο σημείο έφθασε να χαρακτηρίζεται ως υπερβολική.

Οι εξελίξεις των ημερών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όντως -ουσιαστικά για πρώτη φορά από την εμφάνιση της κρίσης- δικαιολογημένα δημιουργούν μία αισιοδοξία για την εμφάνιση κάποιων ελπίδων υπέρβασης του μεγάλου προβλήματος του δημοσίου χρέους, αποτελούν μία αιτία που θα μπορούσε να συντηρήσει την παρούσα άνοδο και να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα χρηματιστήρια συνήθως προεξοφλούν τις εξελίξεις. Και εκτιμούμε ότι στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για μία ορθή προεξόφληση, η οποία βασίζεται σε σωστά και -όπως πιθανότατα θα αποδειχθεί- σε πραγματικά δεδομένα.

Παράλληλα, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, έρχονται να βάλουν τέλος σε κάθε απαισιόδοξο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας, με την έννοια της “στάσης πληρωμών”.
Βεβαίως και θα υπάρξει αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων πληρωμής της χώρας, αλλά η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί να πάρει πολλές μορφές (επιμήκυνση, “κούρεμα” ή συνδυασμούς), αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε πλέον να συζητούμε για πλήρη στάση πληρωμών.

Από την άλλη πλευρά, τα σενάρια που συζητιούνται κατά τις τελευταίες μέρες, εφ’ όσον υλοποιηθούν, μας επιτρέπουν να μπορούμε να δούμε πλέον και ένα πιθανό χρονικό σημείο του “πάτου” της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης. Δηλαδή, το σημείο στο οποίο η οικονομία και η κοινωνία θα βρεθούν στο χειρότερο σημείο της ύφεσης.
Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, θα μπορούσαμε να δούμε το χρονικό αυτό σημείο, κάπου ανάμεσα στον Μάιο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Όμως, η άποψη αυτή δε μπορεί ακόμη να στηριχθεί σε “ατράνταχτα” επιχειρήματα.

Η παρούσα άνοδος του Χρηματιστήριου, δε σημαίνει βεβαίως ότι οι τιμές θα λάβουν στο εξής μία ανοδική κατεύθυνση. Αυτό δε μπορεί να συμβεί ακόμη. Όμως, σε πρώτη φάση, μπορεί να σημαίνει ότι, η μεγάλη χρηματιστηριακή περιπέτεια που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, ίσως να έχει ξεπεράσει τη χειρότερη φάση της.

 

Διαβάστε άρθρο για την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text