Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | Julie A. Nelson: Οικονομικά με ανθρώπινο πρόσωπο

Julie A. Nelson: Οικονομικά με ανθρώπινο πρόσωπο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Julie A. Nelson: Οικονομικά με ανθρώπινο πρόσωπο

Για το βιβλίο:

Πόσο χρήσιμη είναι η οικονομική ανάλυση για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων που μας απασχολούν σήμερα; Είναι οι οικονομίες ψυχροί μηχανισμοί, που μοιάζουν με καλοκουρδισμένα ρολόγια, και οι οικονομικές εξελίξεις αναπόδραστα υποπροϊόντα οικονομικών αυτοματισμών;

Συγκροτούνται πράγματι οι κοινωνίες από «ορθολογικά οικονομικά υποκείμενα» που επιδιώκουν το στενό χρηματικό τους συμφέρον, με μόνη πυξίδα τη μεγιστοποίηση του οφέλους που αποκομίζουν; Μπορούν οι οικονομολόγοι να δουν από την ανθρώπινη σκοπιά; Και το σημαντικότερο: μπορούν τα άτομα να είναι άνθρωποι και όχι «κερματοδέκτες»;

Στο καινοτόμο αυτό βιβλίο, η Julie A. Nelson απομυθοποιεί τις θεωρίες που παρουσιάζουν ένα οικονομικό γίγνεσθαι όπου δεν έχουν θέση οι ηθικές αξίες και οι ανθρώπινες σχέσεις, την οικονομία ως ένα ψυχρό και ανελέητο σύστημα, που δεν υπόκειται σε κανέναν εξωγενή έλεγχο.

Η συγγραφέας προσεγγίζει κριτικά τη μηχανιστική αντίληψη για την οικονομία – που ενστερνίζονται τόσο οι ορθόδοξοι όσο και οι αριστεροί οικονομολόγοι, παρά τις φαινομενικά αγεφύρωτες διαφορές τους. Υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των αγορών και των επιχειρήσεων μπορεί να συμβαδίσει με τη συλλογική ευημερία και την ηθική, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία δεν είναι «μηχανή», αλλά μοχλός για την προκοπή των ανθρώπων.

Με πρωτότυπα επιχειρήματα, η Julie A. Nelson επικρίνει τις συμβατικές θεωρίες που περιγράφουν το οικονομικό μας σύστημα σαν ρομπότ. Ένα διαφωτιστικό βιβλίο, απαραίτητο σε όσους ασχολούνται με τις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες. Nancy Foble, συγγραφέας του The Invisible Heart: Economics and Family Values.

Τα οικονομικά, όπως συνήθως διδάσκονται σήμερα, παρουσιάζουν τον σύγχρονο άνθρωπο ως «homo economicus», δηλαδή κάποιον που δεν ψηφίζει στις εκλογές, δεν επιστρέφει τα χαμένα πορτοφόλια που βρίσκει στο δρόμο και δεν αφήνει φιλοδώρημα στο εστιατόριο. Η Julie A. Nelson μας υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτσι, προτείνοντας μια νέα προσέγγιση της οικονομικής ζωής.

Robert H. Frank, συγγραφέας του Luxury Fever: Money and Happiness in an Era of Excess

Για τη συγγραφέα:

Η Julie A. Nelson είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το University of Wisconsin-Madison των ΗΠΑ. Eίναι ερευνήτρια και συγγραφέας. Συνεργάζεται με το Global Development and Environment Institute του Tufts University στις ΗΠΑ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text