Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Αντιμέτωπη με την αποτυχία της, η Κυβέρνηση, θα πρέπει -το συντομότερο δυνατό- να πάρει τις αποφάσεις της

Αντιμέτωπη με την αποτυχία της, η Κυβέρνηση, θα πρέπει -το συντομότερο δυνατό- να πάρει τις αποφάσεις της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθημερινά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τελικά, η χώρα δε θα μπορέσει να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της και ότι αργά ή γρήγορα, θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωσή του.

Οι αγορές, επί μήνες, εκφράζουν μόνιμα αυτή την άποψη. Άποψη που άλλωστε επαναλαμβάνεται διαρκώς -και εντεινόμενα κατά το τελευταίο διάστημα- από ακαδημαϊκούς, αναλυτές, ακόμη και πολιτικούς.
Η Κυβέρνηση, επί 15 μήνες, αποδεικνύει ότι, παρά τις καλές της προθέσεις και παρά τον αγώνα ορισμένων υπουργών της, είτε δε μπορεί, είτε δε θέλει πραγματικά να λειτουργήσει αποφασιστικά και να μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ή ακόμη και να βρει τρόπους για τη μείωση του χρέους.
Μεθαύριο Πέμπτη, η Eurostat, θα ανακοινώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το έτος 2010 και, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, αυτό αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερο κάθε πρόβλεψης που επιχείρησε ο Υπουργός των Οικονομικών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Μάλιστα δε, ενδέχεται το έλλειμμα να καταγραφεί και πάλι με δύο ψηφία.

Εάν ο φόβος αυτός επαληθευθεί, θα πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εξέλιξη. Και θα συνιστά μία μεγάλη οικονομική, αλλά και πολιτική αποτυχία της παρούσας Κυβέρνησης.

Εφ’ όσον έτσι έχουν τα πράγματα και εφ’ όσον έχει τελειώσει ακόμη και το χρονικό διάστημα των πειραματισμών, ή καλύτερα, καθ’ όσον η συνέχιση των πειραματισμών με την οικονομία και την κοινωνία στοιχίζουν πλέον πολύ ακριβά, είναι προτιμότερο, να πάρει η Κυβέρνηση την απόφαση που τόσο καιρό αρνείται πεισματικά.

Εφ’ όσον η κατάσταση πλέον δε σώζεται και καθώς πλέον αποδεικνύεται ότι η χώρα δε μπορεί πλέον να διαχειρισθεί το χρέος της, είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε μία “φιλική” αναδιάρθρωση, σε συνεργασία με την τρόικα και τους πιστωτές της.

Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα για την ελληνική κοινωνία, αφού σε κάθε δόση που μας δίνει η τρόικα, τόσο περισσότερο μειώνεται το “μη εγγυημένο” και προς αναδιάρθρωση χρέος.
Παράλληλα όμως -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- η επιτάχυνση των εξελίξεων, θα απομακρύνει αυτή τη μακάβρια αβεβαιότητα που έχει επικαθήσει επί της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, επί ενάμιση χρόνο τώρα, η οποία  καταπνίγει κάθε διάθεση για εργασία, για ανάληψη ρίσκου και για ανάπτυξη. Ή, για να το θέσουμε σε περισσότερο “αγοραίους” όρους, ήρθε η στιγμή που η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει το “stop loss” στην όλη κατάσταση που έχει σήμερα διαμορφωθεί.

Αλλά, επειδή η Κυβέρνηση πιθανότατα δε θα έχει το θάρρος να τραβήξει αυτή τη σκανδάλη (άλλωστε, εάν είχε επιδείξει θάρρος στη διακυβέρνησή της, θα είχε πετύχει και καλύτερα αποτελέσματα), πολύ φοβούμαστε ότι η μεθαυριανή ανακοίνωση του ελλείμματος, εφ’ όσον τελικά αυτό κινηθεί πάνω από το όριο του 10,0%, τότε είναι πιθανό να αποτελέσει την αφορμή για σοβαρές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Στην περίπτωση αυτή, ας μη νομίσουμε ότι θα καταρρεύσει το σύμπαν γύρω μας. Καθώς, όλο το “σύστημα” έχει ήδη προετοιμασθεί για την μοιραία κατάληξη, δε θα εκπλήξει κανέναν, εάν οι αγορές εκφράσουν ένα επιφώνημα ανακούφισης...

Ίδωμεν...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text