Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Αποτυχημένη και ανεπαρκής η Κυβέρνηση, οδεύει προς το τέλος του βίου της

Αποτυχημένη και ανεπαρκής η Κυβέρνηση, οδεύει προς το τέλος του βίου της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ανάγκη για το σχεδιασμό και την άμεση εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, αρχικά εκδηλώθηκε στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθούσε στην αποκατάσταση των αποτυχιών στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 και στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές, μία εικόνα που είχε υποστεί νέα βλάβη, μετά την κυκλοφορία των πρώτων φημών για το δημοσιονομικό έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς.

Το πρόγραμμα άρχισε να σχεδιάζεται το Φεβρουάριο. Στη συνέχεια προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Υπολογιζόταν ότι θα ψηφιζόταν το Μάρτιο και ότι θα άρχιζε η εφαρμογή του από τον Απρίλιο (δεν έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος). Σε κάποια στιγμή αναφέρθηκε ότι ο Πρωθυπουργός θα το παρουσίαζε στα μέσα Απριλίου. Ο Πρωθυπουργός (κατά τη συνήθειά του) το ανέβαλε για μετά το Πάσχα. Μετά το Πάσχα, ήρθε η τρόικα και ειπώθηκε ότι θα γίνονταν αναπροσαρμογές στο “μεσοπρόθεσμο”, το οποίο τελικά θα παρουσιάζονταν μετά τις 20 Μαϊου. Μεταφέρθηκε για τις αρχές Ιουνίου...

Προχθές, επιτέλους είχε φθάσει η μεγάλη μέρα! Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο (άτυπο) Υπουργικό Συμβούλιο, για να παρουσιάσει το “μεσοπρόθεσμο” στους Υπουργούς του  και για να πάρει την έγκρισή τους.
Η συνάντηση κράτησε εννέα περίπου ώρες! Έληξε μετά τα μεσάνυχτα! Τα “σπουδαία”, τα μάθαμε την άλλη μέρα το πρωί.

Είχε γίνει μία ωραία και φιλική (αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα) συζήτηση. Όπου ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών (οι οποίες όμως, σύμφωνα με την προσφιλή συνήθεια των διαρροών, ήταν ήδη γνωστές) και ζήτησε από τους Υπουργούς του να τις σχολιάσουν, αλλά παράλληλα και να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
Και έτσι, επί πολλές ώρες και ενώ η χώρα ήδη πέφτει στο γκρεμό και είναι έτοιμη να τσακιστεί, έγινε “διαλογική συζήτηση”. Όπου αναφέρθηκαν προτάσεις όπως, “να αλλάξει ο εκλογικός νόμος”, “να εκδοθούν λαϊκά ομόλογα”, “να καταργηθεί το πόθεν έσχες” κλπ.

Αρχικά φαινόταν αδιανόητο! Η Ελλάδα καταρρέει, απειλεί να παρασύρει το παγκόσμιο σύστημα και ο Πρωθυπουργός, μετά από αναβολές μηνών, κάνει φιλικές συναντήσεις και διαλογικές συζητήσεις, όπου υποβάλλονται -για μία ακόμη φορά- προτάσεις!

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το οποίο είχε αρχικά είχε παρουσιασθεί ως “εξαιρετικά κρίσιμη και κατεπείγουσα” αναβλήθηκε για τις αρχές του Ιουλίου, διαλύοντας βέβαια κάθε υπόλοιπο αξιοπιστίας ή σοβαρότητας που μπορεί να είχε μείνει σ’ αυτή τη Κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο site, επί μήνες υποστήριξε τις προσπάθειές αυτής της Κυβέρνησης, αφού ήταν σαφές ότι αδικήθηκε, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί μία κρίση που δεν είχε προκαλέσει αυτή. Και την πιστέψαμε. Όμως, φαίνεται ότι η ίδια δεν πίστεψε στον εαυτό της.

Δε ξέρουμε τί πολιτικά “παιχνίδια” παίζονται αυτή την εποχή, ή ποιές συμφωνίες ή εκβιασμοί συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο. Όμως, είναι σαφές ότι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο πολλών δεκαετιών. Έχοντας αποτύχει και έχοντας φέρει τη χώρα σε χειρότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση, απ’ ότι ήταν όταν την ανέλαβε, η Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να παραιτηθεί, ή να διευκολύνει τη μετάβαση της πολιτικής φάσης σε μία διαφορετική, πιο λειτουργική και αποτελεσματική, κατάσταση.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text