Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σημάδια βελτίωσης της εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον

Σημάδια βελτίωσης της εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κάτι θα μπορούσε να συμβεί στη χρηματιστηριακή αγορά κατά τις επόμενες μέρες. Για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης “περιπέτειας” που περνάει, η διάταξη των δεικτών της αγοράς είναι θετική και καλλιεργείται και πάλι η ελπίδα για διακοπή της μακροχρόνιας πτωτικής φάσης.

Η πρώτη φορά ήταν στις αρχές του 2011, όταν παρασυρμένοι από την άγνοια για τις πιθανές προεκτάσεις της κρίσης που βιώναμε, αλλά και από τις διαρκώς παραπλανητικές ανακοινώσεις της τότε Κυβέρνησης (η οποία ενδεχόμενα επίσης αγνοούσε τις παραμέτρους των όσων συνέβαιναν), ο Γενικός Δείκτης, μετά από μία 6μηνη στασιμότητα στα επίπεδα των 1.400 μονάδων, επιχείρησε τη διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών (για πρώτη φορά μετά από το Δεκέμβριο του 2009) και δημιούργησε προσδοκίες περαιτέρω ανόδου.
Όμως, η οικτρή διάψευση των προσδοκιών για την εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και η έναρξη συζητήσεων για “κούρεμα” ή ακόμη και για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εγκαινίασαν μία νέα μακροχρόνια πτωτική φάση των τιμών, το αποκορύφωμα της οποίας οριοθετείται τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης πέτυχε βρέθηκε στις 476 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή 22,5 ετών (είχε βρεθεί στις 477 μονάδες, στις 3/1/1990).

Από τότε, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί μία θετική πορεία, με μικρούς όγκους και μικρές ημερήσιες διακυμάνσεις, η οποία, μέχρι χθες τον είχε σταθεροποιήσει κάτω από το επίπεδο των 650 μονάδων.

Τί είναι οι 650 μονάδες; Είναι το σημείο που βρίσκονταν ο Γενικός Δείκτης πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου και πριν σχηματισθεί το νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Ο Γενικός Δείκτης “επιχείρησε” να διασπάσει τις 650 μονάδες στις 4/7/2012, αλλά η απόπειρα αυτή αποκρούστηκε με ένταση. Όμως, η διάσπαση επιτεύχθηκε -όπως αναμενόταν- στη σημερινή συνεδρίαση.

Με βάση το σημερινό (4/9/2012) κλείσιμο (στις 651,77 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 1,6% από τον Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών (βρισκόταν στις 662,88 μονάδες). Παράλληλα, ο ΚΜΟ 30 ημερών βρίσκεται στις 619,67 μονάδες, έχει ανοδική τροχιά και απέχει κατά 7,0% από τον ΚΜΟ 200  ημερών.
Εκ πρώτης όψεως, από τεχνικής πλευράς, είναι πολύ πιθανό η χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται στα πρόθυρα μίας ανοδικής φάσης, η διάρκεια της οποίας δε μπορεί να προσδιοριστεί.

Πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά τους τελευταίους 12 μήνες


Πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά τα τρία τελευταία χρόνια


Είναι όμως, τ
ο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, σε καλύτερη θέση απ’ αυτό που ήταν πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου;
Εκτιμώ πως είναι. Όχι σε σημαντικά καλύτερη θέση, όμως αδιαμφισβήτητα, η εικόνα και η κατάσταση της χώρας βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη φάση και θέση.

Η χώρα έχει μία σχετική πολιτική σταθερότητα (η οποία βέβαια δεν έχει ακόμη δοκιμασθεί σε “δύσκολες” επιλογές), τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποδεχθεί ότι καταβάλλονται πιο σοβαρές και πιο συγκροτημένες προσπάθειες για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα έχουν αντιληφθεί ότι η όλη κατάσταση χρειάζεται έναν καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη ανοχή.

Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν έχει ακόμη αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ή ακόμη και μία ευρύτερη διαταραχή στην Ευρωζώνη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση, ή ακόμη στη διάλυσή της.

Η Ελλάδα, μπορεί -μετά από πολλές προσπάθειες και συγκρούσεις- να πετυχαίνει στη διατύπωση προτάσεων για τον περιορισμό του ελλείμματος κατά 11,6 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά κανείς ακόμη δεν είναι βέβαιος ότι, αυτά τα μέτρα, θα μπορέσουν να ψηφιστούν στη Βουλή, ή -ακόμη περισσότερο- να εφαρμοστούν.
Παράλληλα,  2,5 μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχει λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν έχει ξεκινήσει η επαναδραστηριοποίηση σε κάποιο μεγάλο δημόσιο έργο, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια κίνηση σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο, ενώ η κατάσταση στον τομέα της αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας, ή ακόμη και στην προσέλκυση επενδύσεων, εξακολουθεί να είναι απελπιστική.

Προς το παρόν, δεν έχουμε λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι. Η όποια βελτίωση στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι απλά επειδή δεν υπήρξαν ...χειρότερες ειδήσεις. Παράλληλα, η (ενδεχόμενα φαινομενική) βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία, το ταξίδι του κ. Στουρνάρα στο Βερολίνο και -κυρίως- η επερχόμενη ανάληψη δράστης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας. Όμως, το κλίμα αυτό θα είναι εύθραυστο και η κατάσταση αρκετά επισφαλής.



Παρακολουθείτε την εξέλιξη μερικών στατιστικών του Γενικού Δείκτη, από το πεδίο “Στατιστικά Γενικού Δείκτη Χ.Α.” της πρώτης σελίδας.
(
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AsLv1yk2cmn9dGpFN0dDSXhCbE96N21DVVhHd3M5TGc#gid=0 )


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text