Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Βελτίωση του όγκου συναλλαγών

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Βελτίωση του όγκου συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυρή άνοδο κατά 4,70%, η οποία συνοδεύτηκε και από έναν αρκετά μεγάλο όγκο συναλλαγών, πέτυχε σήμερα (10/9/2012) ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος βρέθηκε στις 726,05 μονάδες και πλέον έχει καλύψει όλες τις απώλειες που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της άνοιξης.
Η άνοδος η οποία είχε ξεκινήσει κατά τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, εντάθηκε στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας μετά από τις ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και ισχυροποιήθηκε σήμερα, τόσο μέσα από μία αυτοτροφοδότηση των ανοδικών τάσεων, όσο και μέσα από τις προσδοκίες για θετική εξέλιξη στο ζήτημα της δανειοδότησης της χώρας με το ποσό των 31,5 δισ. ευρώ.
Ας μην ξεχνάμε ότι, την Τετάρτη συναντώνται εκ νέου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης για να συμφωνήσουν στη σύνθεση του “πακέτου μέτρων”, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιείται στη Λευκωσία η άτυπη συνεδρίαση του Ecofin, όπου στην ουσία θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεπερνά τον σκόπελο του Φθινοπώρου, αποφεύγει τη χρεοκοπία, αλλά -δυστυχώς- συνεχίζει να ζει με την πρακτική του “δος ημίν σήμερον”.

Για το ενδεχόμενο της θετικής εξέλιξης στην κίνηση της αγοράς, είχαμε αναφερθεί σε άρθρο μας της 4/9/2012. Παράλληλα, είχαμε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να διασπάσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών.
Η διάσπαση αυτή σημειώθηκε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινείται αρκετά πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ κατά τις προσεχείς 6 έως 8 συνεδριάσεις είναι πιθανό να συμβεί και η ανοδική διάσπαση της καμπύλης του ΚΜΟ 200 ημερών του ΓΔ, από την καμπύλη του ΚΜΟ 30 ημερών, εξέλιξη που επίσης θα είναι θετική. Παράλληλα, από σήμερα, ο ΚΜΟ 200 ημερών έχει πάρει ανοδική τροχιά (δηλαδή η τιμή του αυξάνεται) κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων (καταστροφικών) τριών ετών. (Το φαινόμενο αυτό, για πρώτη φορά είχε σημειωθεί για μία μόλις μέρα, στις 4/3/2011, όταν ο ΓΔ βρισκόταν τότε στις 1.600 μονάδες. Στη συνέχεια, τόσο ο ΓΔ, όσο και ο ΚΜΟ 200 ημερών, κατέρρευσαν).

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ανοδικής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι το επίπεδο των 729,21 μονάδων, δηλαδή “ακούμπησε” την αντίσταση που ήδη από τον Οκτώβριο του 2011, έχει σχηματισθεί στο επίπεδο αυτό.
Δε θα μας εξέπληττε εάν, ο Γενικός Δείκτης, κατά την αυριανή συνεδρίαση συναντούσε και πάλι αδυναμία να υπερβεί το επίπεδο αυτό. Όμως, εκτιμούμε ότι εντός της εβδομάδας θα το διασπάσει και θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.



Μπορεί να φθάσει ο Γενικός Δείκτης έως και τις 800 μονάδες κατά την τρέχουσα ανοδική φάση; Εκτιμούμε πως ναι. Και αν όχι ακριβώς στις 800 μονάδες, θα μπορούσε να πλησιάσει προς αυτή την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε και στο άρθρο της 4/9/2011, θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι η αγορά έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της και ότι μπορεί, στο μέλλον, να κινηθεί με ευκολία προς υψηλότερα επίπεδα. Είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και εξαιρετικά επισφαλής. Η παρούσα άνοδος της αγοράς οφείλεται στο ότι έχουν ξεπεραστεί οι φόβοι που την οδήγησαν σε χαμηλό 22,5 ετών, κατά το μήνα Ιούνιο. Όμως, τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί, ούτε για την ελληνική οικονομία, ούτε και για την Ευρωζώνη.

Ένα βασικό θετικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα, θα είναι η εμφάνιση ενός τριμήνου με άνοδο του ΑΕΠ. Και κάτι που θα μπορούσε πλέον να τη σταθεροποιήσει σε επίπεδα ακόμη και ανώτερα των 1.400 - 1.500 μονάδων, θα είναι η εμφάνιση και δεύτερου συνεχόμενου τριμήνου με άνοδο του ΑΕΠ, κάτι που άλλωστε θα σηματοδοτεί και τον τερματισμό της καταστροφικής πορείας της οικονομίας που ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2008.
Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί εντός του 2013; Κανείς δε ξέρει. Απλά, μπορούμε να ευχόμαστε και να ελπίζουμε.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text