Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Διαχείριση της κρατικής περιουσίας: Πολλά τα οφέλη, αλλά θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις;

Διαχείριση της κρατικής περιουσίας: Πολλά τα οφέλη, αλλά θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση -την πρώτη μετά τον Απρίλιο- το Διοικητικό Συμβούλιο του
Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αποφάσισε χθες, να προχωρήσει η τελική φάση των διαγωνισμών για το Ελληνικό, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), την Κασσιόπη Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου, η φάση των μη δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ, ενώ προωθείται η αξιοποίηση, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα, εκτάσεων στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης, που περιλαμβάνει και το ξενοδοχείο “Αστέρας Βουλιαγμένης”.


Η σπουδή με την οποία λήφθηκαν οι αποφάσεις για τόσα πολλά εκκρεμή θέματα, δείχνει τη σημασία που, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αποδίδει η Κυβέρνηση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Άλλωστε, μέσα από την εξέλιξη αυτή, η Κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει πολλαπλούς στόχους:

α) Προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, δε μένει στα λόγια και ότι κινείται με ταχύτητα και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Το μήνυμα αυτό, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται προς τους δανειστές, οι οποίοι κατά το προσεχές διάστημα θα εξετάσουν όχι εάν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί την άνοιξη (αυτοί σε καμία περίπτωση δε μπορούν να επιτευχθούν), αλλά εάν τουλάχιστον υπήρξε κάποια πρόοδος στην εξέλιξη ορισμένων από τις βασικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

β) Απευθύνει το ίδιο μήνυμα και προς τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα πλαίσια της προσπάθειας που επιχειρείται για να μεταβληθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

γ) Καταβάλλει προσπάθεια για να κερδηθεί μία “ψήφος εμπιστοσύνης” από τους διεθνείς επενδυτές. Στο σημερινό αρνητικό σκηνικό και τη στιγμή που -για πολλούς- η χώρα έχει διαγραφεί από τους πίνακες αποδεκτών επενδύσεων, έστω και μία επένδυση, συνιστά μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε ότι, επί περίπου 3 χρόνια, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και προσπάθειες, η χώρα δεν προσέλκυσε ούτε μία αξιόλογη επένδυνση.

δ) Φιλοδοξεί να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, τα οποία -ελπίζουμε- ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Τα παραπάνω αποτελούν τους ορατούς άμεσους στόχους της Κυβέρνησης. Όμως, εάν όντως η Κυβέρνηση εννοεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη έμμεσα οφέλη, η σημασία των οποίων ίσως να είναι και μεγαλύτερη από τα σημεία που αναφέραμε παραπάνω και τα οποία θα διαφανούν μέσα στη διάρκεια του χρόνου. Κατά την άποψή μας, τα οφέλη αυτά είναι:

α) Αξιοποιούνται τμήματα της κρατικής περιουσίας τα οποία μένουν αναξιοποίητα, σε μία περίοδο που η χώρα δεν αντέχει τη διατήρηση αυτής της αδράνειας. Η προσέλκυση επενδυτών σημαίνει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που θα σημαίνει ανάπτυξη των περιοχών αυτών, αύξηση της απασχόλησης και τελικά και αύξηση των κρατικών εσόδων, μέσα από υγιείς διαδικασίες.

β) Εμπεδώνεται η λογική ότι το Κράτος περιορίζεται μόνο σε θέματα διαχείρισης και διοίκησης και παύει να είναι επιχειρηματίας.

γ) Με δεδομένο ότι, επί πολλές δεκαετίες, οι διάφορες δημόσιες εταιρίες και οργανισμοί αποτέλεσαν το λίκνο πολιτικής διαφθοράς και κομματισμού του Κράτους, με τον επιχειρούμενο περιορισμό τους, εκ των πραγμάτων περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες του πολιτικού συστήματος να λειτουργεί πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες.

Βεβαίως, οι έλληνες πολίτες, επί δεκαετίες τώρα, έχουμε χορτάσει από διακηρύξεις και λόγια. Και ορθά οι πάντες είναι δύσπιστοι έως ότου τελικά, όλα τα παραπάνω, εξελιχθούν σε πράξεις. Αν όντως εξελιχθούν, θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του Κράτους μας και ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος.


Δείτε σχετικό άρθρο


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text