Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Ο δείκτης VIX σε τιμές κάτω του 20 - Οι αγορές σε φάση ομαλών διακυμάνσεων

Ο δείκτης VIX σε τιμές κάτω του 20 - Οι αγορές σε φάση ομαλών διακυμάνσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο δείκτης VIX σε τιμές κάτω του 20 - Οι αγορές σε φάση ομαλών διακυμάνσεων

Η διατήρηση του δείκτη VΙΧ (Volatility Index) σε επίπεδα κάτω των 20 μονάδων για δεύτερη συνεχή μέρα χθες, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός, το οποίο δείχνει ότι όντως το επίπεδο της ανησυχίας και του "φόβου" στις αγορές τείνει να περιορισθεί σε ομαλά επίπεδα. Επίπεδα τα οποία συνήθως βοηθούν τις αγορές να διατηρηθούν σε μία σταθερή μεσομακροχρόνια ανοδική τάση.

Ο δείκτης VIX είναι ένας δείκτης μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς μετοχών και θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εκφράζει τις προβλέψεις (ενίοτε την προεξόφληση ή τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου προς αυτή την κατεύθυνση) της αγοράς, για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του δείκτη S&P. Σε πρακτικό επίπεδο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όταν οι τιμές του δείκτη ανεβαίνουν, αυξάνεται η μεταβλητότητα της αγοράς και όταν οι τιμές κατεβαίνουν, η μεταβλητότητα τείνει να μειωθεί.

Ο δείκτης VIX είναι ένας πολύ ευαίσθητος δείκτης και κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένος στο να "προβλέπει" τη μεσοβραχυχρόνια εξέλιξη των αγορών. Άρχισε την ανοδική του πορεία ήδη από τους πρώτους μήνες του 2007, η τιμή του κορυφώθηκε τις μέρες της πτώχευσης της τράπεζας Lehman, ενώ από τις αρχές του έτους άρχισε να επιταχύνει την πτωτική του πορεία, για να φθάσει την περασμένη Τρίτη, για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2008, σε τιμή κάτω από το 20.
 
Όπως μπορούμε να δούμε και από το σχετικό διάγραμμα, κατά το διάστημα της τελευταίας 20ετίας, οι ανοδικές φάσεις της αμερικανικής αγοράς σημειώθηκαν όταν ο δείκτης VIX είχε χαμηλές (κάτω του 20 τιμές) ή όταν ξεκινούσε από πολύ χαμηλά, μία ήπια ανοδική πορεία.

Ο δείκτης VIX άλλωστε δε μας δείχνει τίποτα περισσότερο απ' αυτό που όλοι μας νοιώθουμε ότι συμβαίνει στις αγορές κατά το τελευταίο διάστημα. Μία πρωτόγνωρη -για το διάστημα των τελευταίων 2 ετών- ηρεμία, μία σχετική αισιοδοξία, αλλά και μία αδυναμία ξαφνικών καταστάσεων "κρίσης" (όπως αυτές που ανέκυψαν με τα ζητήματα του Dubai και της Ελλάδας) να επιδράσουν αρνητικά στις αγορές για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών.

Καθώς δε ο δείκτης VIX βρίσκεται -εδώ και αρκετούς μήνες- σε πτωτική πορεία (και συνήθως οι τάσεις του συγκεκριμένου δείκτη είναι πολυετείς, έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους για να πιστεύουμε σε σχετικά ομαλή εξέλιξη των αγορών κατά το διάστημα των επομένων μηνών.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να παρακολουθούμε "στενά" την εξέλιξη του δείκτη και να προσπαθούμε να αντιληφθούμε και κυρίως να εξηγήσουμε κάθε παρουσιαζόμενη μεταβολή της τάσης του.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και άρθρα και τον VIX.

υπολογίζεται από έναν μαθηματικό σχηματισμό και από σειρά τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης (


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text