Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | Γιάννης Παπαδογιάννης: "Το Άδοξο Τέλος"

Γιάννης Παπαδογιάννης: "Το Άδοξο Τέλος"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιάννης Παπαδογιάννης: "Το Άδοξο Τέλος"

Το Άδοξο Τέλος

Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών

Στο τέλος του 2007 οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο απόγειο. Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, η εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, οι εξαγορές στα βαλκάνια και η θεαματική αύξηση των τιμών των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούσαν τη ρουτίνα των αμέριμνων εκείνων ημερών. Οι τράπεζες ήταν ορισμός της επιτυχίας.

Ωστόσο η εντυπωσιακή αυτή πορεία αποδείχθηκε μετέωρη. Από το ζενίθ του 2007, δεν πέρασαν ούτε έξι χρόνια προτού βρεθούν και πάλι στο σημείο μηδέν. Στη διετία 2011-2012 οι ζημιές των τραπεζών στην Ελλάδα –αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό του PSI- δεν διέγραψαν με μιας το σύνολο των κερδών που είχαν αποκομίσει στη «χρυσή» δεκαετία 2001-2010 αλλά «καταβρόχθισαν» το σύνολο των κεφαλαίων τους. Έτσι ένας νέος όρος μπήκε στη ζωή μας: η ανακεφαλαιοποίηση.

Το βιβλίο αυτό περιγράφει την πυρετική διαδρομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το πως από το ζενίθ του 2007 βρέθηκε λίγα χρόνια μετά στο ναδίρ, με τους μετόχους των τραπεζών να χάνουν όλα τα κεφάλαιά τους. Το βιβλίο αναφέρεται, επίσης, στις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος για την ανάδειξη και την επικράτηση ενός οικονομικού μοντέλου που παρήγαγε ελάχιστα και κατανάλωνε με λαιμαργία! Ενός μοντέλου που ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αδιέξοδο.


(*) Ο Γιάννης Παπαδογιάννης σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1994 και έχει εργαστεί στις εφημερίδες Χρηματιστήριο, Εξουσία και Ημερησία και σε διάφορα οικονομικά περιοδικά. Από το 1999 εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή.


Το Άξοδο Τέλος

Περιεχόμενα

Πρόλογος, του Τάσου Τέλογλου

Εισαγωγή


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text