Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του δικαιώματος;

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του δικαιώματος;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τί θα γίνει εάν στην Τράπεζα Πειραιώς υπάρξει η διαβεβαίωση ότι, ιδιώτες μέτοχοι επιθυμούν να καλύψουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 12% στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

Το ποσοστό κάλυψης της έκδοσης από ιδιώτες μετόχους, είναι ο κυριότερος καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της τιμής του δικαιώματος κατά τις ημέρες της διαπραγμάτευσής του.

Συνεπώς, οι φήμες γύρω από το ενδεχόμενο αυξημένης κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας από ιδιώτες επενδυτές, είναι ενδεχόμενα και ένας από τους λόγους για την υποχώρηση της τιμής της μετοχής κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όσο πιο μεγάλο ποσοστό της έκδοσης καλυφθεί από ιδιώτες, τόσο λιγότερα θα είναι τα warrants που θα εκδοθούν υπέρ των παλαιών μετόχων.

Για παράδειγμα, εάν καλυφθεί το 12% της έκδοσης, τα warrants θα είναι 7,33 σε κάθε νέα μετοχή. Εάν καλυφθεί το 15%, τα warrants θα είναι 5,67. Εάν καλυφθεί το 20%, τα warrants θα είναι 4,00.

Δείτε σχετικό πίνακα υπολογισμού.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμή της έκδοσης. Όσο πιο υψηλή είναι η τιμή έκδοσης, τόσο λιγότερες νέες μετοχές θα αντιστοιχούν σε κάθε μία παλαιά μετοχή. Για παράδειγμα, εάν η τιμή έκδοσης είναι 0,13 ευρώ, τότε σε κάθε παλαιά μετοχή θα αντιστοιχούν (περίπου) 5,92 νέες. Εάν η τιμή έκδοσης είναι 0,14 ευρώ, θα αντιστοιχούν (περίπου) 5,50 μετοχές.

(Σημειώνουμε ότι, η τιμή έκδοσης υπολογίζεται στο 50% του μέσου όρου των κλεισιμάτων των 50 συνεδριάσεων που προηγούνται της ανακοίνωσής της).


Τί σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Έστω ότι η κάλυψη των ιδιωτών είναι 12%. Τότε η κάθε νέα μετοχή θα δικαιούται 7,33 warrants. Εάν η τιμή έκδοσης είναι 0,13 ευρώ, τότε κάθε παλαιά μετοχή θα δικαιούται 5,92 νέες μετοχές. Συνεπώς, η κάθε παλαιά μετοχή, πέραν των 5,92 νέων μετοχών, θα δικαιούται και 43,43 warrants (οι τελικοί αριθμοί μπορεί να διαφέρουν λόγω στρογγυλοποιήσεων).

Αν η κάλυψη είναι 20% και η τιμή έκδοσης είναι 0,13%, τότε σε κάθε παλαιά μετοχή αντιστοιχούν 39,48 warrants.

Συνεπώς, με βάση αυτή τη λογική, όσο αυξάνεται η κάλυψη των ιδιωτών και όσο αυξάνεται και η τιμή έκδοσης, τόσο λιγότερα θα είναι τα warrants που θα δωθούν σα “δώρο” σε κάθε παλαιό μέτοχο που θα ασκήσει τα δικαιώματά του.

Με βάση τη σημερινή τιμή κλεισίματος (0,276) και με την υπόθεση ότι η κάλυψη θα είναι είναι 12%, τότε, η προσαρμοσμένη (μετά την αποκοπή) τιμή της μετοχής θα είναι 0,151 ευρώ και η (θεωρητική) τιμή των warrants θα είναι 0,461.

Σημειώνουμε ότι λόγω της πολυπλοκότητας του υπολογισμού της τιμής του warrant, χρησιμοποιούμε μία απλούστερη μέθοδο η οποία ενδέχεται να διαφέρει από την κανονική. Εκτιμούμε όμως ότι οι διαφορές είναι μικρές και δεν επηρεάζουν την πληροφόρηση που δίνει αυτό το άρθρο.

Προσοχή! Βεβαίως, πάντα θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, όλα τα παραπάνω ισχύουν για την αποκοπή και τη (θεωρητική) αποτίμηση του δικαιώματος που θα έχει κάθε (παλαιά) μετοχή. Μετά την αποκοπή, την τιμή του δικαιώματος θα την προσδιορίζει η τιμή της μετοχής που θα διαμορφώνεται στην αγορά. Πάντως, είναι σαφές ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού νέων μετοχών που θα δικαιούται (είτε μέσω warrants, είτε απ’ ευθείας με συμμετοχή στην αύξηση) ο κάθε παλαιός μέτοχος, η διακύμανση της τιμής του δικαιώματος θα είναι μεγάλη (κάθε μεταβολή στην τιμή της μετοχής θα προκαλεί μία σημαντικά μεγαλύτερη μεταβολή στην τιμή του δικαιώματος).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text