Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σημαντική “ανάσα” 1,98% για το Γενικό Δείκτη. Το περιβάλλον δείχνει να είναι σταθερό.

Σημαντική “ανάσα” 1,98% για το Γενικό Δείκτη. Το περιβάλλον δείχνει να είναι σταθερό.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημαντική “ανάσα” 1,98% για το Γενικό Δείκτη. Το περιβάλλον δείχνει να είναι σταθερό.

Όταν πριν από μερικούς μήνες προσπαθούσαμε να φανταστούμε το περιβάλλον που θα επικρατούσε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τις μέρες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, φανταζόμασταν κάτι σαν “κόλαση”.

Γνωρίζαμε ότι, η ανακεφαλαιοποίηση θα ήταν ένα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο για την αγορά μας. Ότι, το ξεπέρασμά της, θα προκαλούσε την “απελευθέρωση” από ένα άγχος, το οποίο βάραινε την αγορά μας επί πολλούς μήνες. Και ότι μετά, ο δρόμος θα ήταν ανοιχτός για την ανάκαμψη. Και της οικονομίας, αλλά και της αγοράς.

Η αγορά προεξόφλησε τα πράγματα. Η “κόλαση” ήρθε στις αρχές Απριλίου, όταν ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ) έφθασε ακόμη και στις 85 μονάδες (αυτός που στις 31/12/1980 ισούνταν με 100). Και όντως, η αγορά ξεκίνησε να κινείται απελευθερωμένη.

Όλο αυτό, το είδαμε στην κίνηση της αγοράς από τις 5/4/2013 έως τις 17/5/2013, όταν ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 39% και βρέθηκε στις 1.152 μονάδες, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Ιουλίου 2011.

Η διόρθωση που ακολούθησε (η οποία προκλήθηκε και από τις ανακοινώσεις για τις αυξήσεις μ.κ. στην ΕΤΕ και κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και από μερικά αρνητικά αποτελέσματα α’ τριμήνου), ήταν φυσιολογική. Το “στοίχημα” του δείκτη ήταν το επίπεδο των 1.000 μονάδων.

Το κατοχύρωσε; Ίσως όχι ακόμη. Αλλά το επίπεδο αυτό αρχίζει να αποτελεί πλέον μία “φυσιολογική κατάσταση” για τη χρηματιστηριακή αγορά και σταδιακά “κατοχυρώνεται” στη συνείδηση των επενδυτών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, μεταξύ του Αυγούστου του 2011 και του Ιανουαρίου 2013, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 1.000 μονάδες για περίπου 1,5 χρόνο.

Με το σημερινό κλείσιμο (1.014,53 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης δείχνει να έχει αντοχές. Η τεχνική του εικόνα σήμερα πήρε μία βαθιά ανάσα (είχε επιδεινωθεί σημαντικά στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις). Και δείχνει ότι η βραχυχρόνια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, χωρίς ακόμη να είναι κάτι σίγουρο, όσο τουλάχιστον βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η φιλολογία για την κατάσταση των τραπεζών σήμερα, οι διάφορες εκθέσεις που κυκλοφόρησαν κατά τις τελευταίες μέρες (ΟΟΣΑ, Τράπεζα της Ελλάδας, κ.α.) μας “προσγείωσαν” από τις υπερβολικές προσδοκίες που προσπάθησε να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αγορά έχει ξεφύγει από τους κινδύνους των περασμένων μηνών. Τουλάχιστον για την ώρα και όσο δε φαίνεται μία νέα (διεθνής αυτή τη φορά) καταιγίδα στον ορίζοντα. Πριν από μερικές εβδομάδες, πάνω στον ενθουσιασμό, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, με ευκολία μάλιστα, ότι ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να προσεγγίσει τις 1.500 μονάδες έως το τέλος του έτους. Όμως, όσο πιο ήρεμα και “ψυχρά”εξετάζουμε τα πράγματα και τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως την ύφεση στην Ευρώπη που “θεριεύει”, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι.


Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται, το μεγάλο “βαρίδι” φεύγει από πάνω μας (αφήνοντάς μας όμως τεράστιες πληγές), αλλά η ύφεση έχει ακόμη μακρύ δρόμο. Πάμε καλά. Πατάμε σε πιο στέρεο έδαφος. Όμως, έχει σημασία να παραμένουμε στο έδαφος.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text